Fadila Radmilović i vrijedne žene goraždanske „Sehare“: Rukotvorine s pečatom ljubavi

Piše: Ilma Jakubovic

U ideji su nam pomogle dizajnerka Vanja Ciraj, konsultantice Gordana Gaša Miladinović i Dina Šiber, a uz finansijsku podršku UN Women organizacije i Američke ambasade u BiH

 

Vrijedne žene goraždanske „Sehare“ kreiraju proizvode koji spajaju bosansku tradiciju i moderni dizajn te na taj način nastavljaju misiju očuvanja tkanja, pletenja, heklanja i tradicionalnog veza. Odvažne  goraždanke osnovale su brend „OVA“ kojim su prilagodile tradiciju modernom dizajnu  i osmislile proizvode kao što su torba za laptop, ćilim i jastuk. Menadžerica ovog brenda Fadila Radmilović u razgovoru za „Azru“ ističe važnost očuvanja tradicije naših krajeva.

-Udruženje žena „Sehara“ osnovano je 2009. godine. Cilj i misija je da ženama koje nisu rentabilne na tržistu rada pruži podršku u ostvarivanju prava, ekonomskom osnaživanju, raznim obukama, edukacijama i slično. Iza sebe imamo niz uspješno realiziranih projekata. Kroz udruženje pokušavamo održati i očuvati našu kulturu i tradiciju kroz izradu raznih rukotvorina, a najveći akcenat je na tradicionalnom tkanju. Članice Udruženja posjeduju niz raznih vještina kako u izradi rukotvorina tako i u proizvodnji zdrave hrane – govori Radmilović o misiji Udruženja „Sehara“.

Kako ste došli na ideju da izrađujete tradicionalne rukotvorina?

-Dugo se rad naših članica bazirao na tradicionalnim rukotvorinama kao što je izrada bosanskih ćilima. Ta vrsta proizvoda bila je interesantna jednoj grupi  ljudi, a mi smo htjele da ljepotu ručnih radova približimo mlađoj populaciji. Tako smo osmislile unikatan brend „OVA“ . U toj ideji pomogle su nam dizajnerka Vanja Ciraj, konsultantice Gordana Gaša Miladinović i Dina Šiber, uz finansijsku podršku UN Women organizacije, a kasnije i Američke ambasade u BiH. Prva kolekcija sastojala se od tri proizvoda, laptop torbe, jastuka i ćilima, a kasnije je nastala i druga koja uključuje ruksak torbe, vikend torbe i podni jastuk.

 Šta je odlika Vaših rukotvorina?

-Naše rukotvorine možemo jednostavno opisati kao spoj modernog i tradicionalnog. Naši proizvodi odišu ljepotom i otmjenošću. Kada govorimo o proizvodima za dom, slobodno možemo reći da oplemenjuju prostor u kom se nalaze, dok su naše torbe unikatan modni detalj koji ne može biti neprimjećen.

 U čemu pronalazite inspiraciju pri izradi?

-Inspiraciju je lahko pronaći u poslu koji volimo, tako da nama ne manjka inspiracije. Dovoljno je da pogledamo u šarenilo boja naših repromaterijala i da se rodi ideja.

 Kako izgleda proces izrade, koliko vremena je potrebno za izradu jednog proizvoda?

-Proces izrade jednog „OVA“ komada je veoma kompleksan. Za izradu jednog ćilima potrebno je jedan dan u pripremi za tkanje i to postavljanje osnove, odabir boja i onda tek počinje tkanje. Za izradu jednog ćilima dimenzija 60×120 cm potrebno je 80 sati rada.

Kojim materijalima se koristite?

-To su čista prirodna vuna i koža. Svi materijali koje koristimo nabavljeni su u BiH.

Kome su proizvodi namijenjeni?

-Naši proizvodi namjenjeni su prvenstveno turistima, a naravno i svakom ko uživa u jedinstvenim unikatnim proizvodima.

Koji proizvodi se mogu pronaći kod Vas?

-Proizvodi koje možete naći u našem asortimnu su ćilmi, laptop torbe, ruksaci, jastuci, papuče, cekeri i mnogo sličnih stvari. Također, radimo stvari i po narudžbi kako moderni dizajn tako i tradicionalni.

Da li je i u kolikoj mjeri pandemija Corona virusa utjecala na Vaš posao?

-Kao i na cijelu privredu tako je pandemija utjecala i na naš rad. Naši kupci su u većini bili turisti. Naš plasman smo preusmjerile na online prodaju i putem „OREA“ platforme. Pandemija nas nije demoralisala, žene su cijelu godinu radile i stvarale te na taj način se lakše nosile sa problemima s kojima nas je suočila ova situacija.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti