Amina Efendić, jedna od najpopularnijih bh. youtuberki, samo za “Azru”: Zaljubljena sam

Piše: Ilma Jakubovic

Radim ono što volim. Trudim se kreirati sadržaj koji bih i ja gledala. Kreativnost sam naslijedila od mame, koja mi je uvijek bila najveća podrška. Postoji dio mog života koji želim sačuvati za sebe, jer je sve ostalo javno. Pripremam nove projekte, uskoro ćete znati o čemu se radi. Kosu sušim u etapama

 

Amina Efendić (22) svakodnevno plijeni pažnju na društvenim mrežama, kako svojom ljepotom, tako i kreativnim sadržajem koji objavljuje na svom YouTube kanalu, koji prati više od 122.000 pretplatnika. Mlada Tuzlanka, koja se trenutno ubraja u najpopularnije bh. youtubere, pozitivan je primjer današnjoj omladini, ali i podstrek za uspjeh. U kratkom periodu postigla je izvanredan rezultat na balkanskoj YouTube sceni, a za magazin „Azra“ govori o svojim počecima, motivaciji, modi, muzici, ali i privatnom životu.

Na početku razgovora prisjetila se svojih prvih snimanja i druženja s kamerom.

– Snimanje za YouTube sam počela prije dvije godine. I ranije sam imala želju da se bavim time, ali mi je trebalo vremena da skupim hrabrosti i snimim svoj prvi video. Oduvijek sam voljela sve gdje mogu ispoljiti kreativnost i komunicirati s ljudima. Sve je počelo spontano i iz ljubavi, tako da zaista mogu reći da radim ono što volim – kazala nam je Amina Efendić.

Uporedo s aktivnim snimanjem za YouTube, Instagram i TikTok studirate poslovno programiranje. Kako uspijevate uskladiti sve obaveze?

– Smatram da se sve obaveze mogu stići ukoliko se dobro organizira vrijeme, a ja generalno i volim da mi je dan u potpunosti popunjen, tako da se sama zatrpam obavezama.

Koliko je odricanja potrebno?

– Za svaki posao je potrebna neka vrsta odricanja, ali ukoliko je to nešto što volite da radite, svakako ćete se na kraju dana osjećati ispunjeno.

Vaš sadržaj na YouTubeu je veoma interesantan. Čime se vodite pri kreiranju videa?

– Volim kreirati sadržaj koji bih i ja gledala na YouTubeu. Tu su često blogovi, gdje moji pratitelji mogu vidjeti moj svakodnevni život, ali tu je i mnogo tematskih videa s brojnim gostima, među kojima je ključni gost moja mamita.

Kako izgleda proces od snimanja do finalnog montiranja? Koliko Vam sve to dnevno iziskuje vremena? Radite li sve sami ili Vam neko pomaže?

– Svakako je potrebno mnogo vremena. Prvo je smišljanje ideja šta ću snimiti, potom uslijedi snimanje, a tek onda montiranje videa. Montiranje videa mi često oduzme najviše vremena, jer volim sve da odradim što detaljnije. Sve radim sama, jer nekako ja najbolje znam kako sam zamislila da sve to na kraju izgleda.

Vaš stil je unikatan. Kako biste ga opisali? U čemu pronalazite inspiraciju?

– Hvala, uvijek me obraduje kada mi neko pohvali stil. U modu sam oduvijek zaljubljena i težim birati stvari koje su drugačije. Mislim da se za moj stil najviše može reći da je street fashion.

Snimili ste pjesmu i spot „Sama lagano“ te pokazali da ste veoma talentirani i za muziku. Kako je došlo do te saradnje i odabira pjesme?

– Imala sam želju snimiti pjesmu u sklopu svog YouTube kanala. Pjesmu je radio Haris Rahmanović Priki. Opisala sam mu kako sve to zamišljam, a on je iz prve pogodio sve moje želje.

Uradili ste spot koji je, sudeći prema reakcijama publike, pomjerio granice. Jeste li sami kreirali cijelu priču?

– Ideja i scene u spotu su moje. Imala sam viziju kako bi to sve trebalo na kraju izgledati, a zajedno s ekipom New Era je sve realizirano. Snimanje spota je bilo naporno za cijelu ekipu, jer smo imali mnogo lokacija, a sve je moralo biti gotovo u roku od dva dana.

Spremate li nešto novo, šta možemo očekivati od Vas u narednom periodu?

– Radim trenutno neke projekte, ali ne volim otkrivati previše dok sve ne bude barem pri kraju.

U videima se pojavljuje i Vaša majka. Kako ste je nagovorili da počne snimati?

– Moja mama je uvijek bila moja najveća podrška. Prvi video joj je bilo nelagodno snimati, kao i meni, jer je neobično kada se prvi put sjedne ispred kamere i priča s njom. Danas je ona najčešći gost na mom kanalu, osoba s kojom najradije snimam, jer je i na videima kao i privatno puna pozitivne energije, koju prenosi i na druge.

Mamita, kako je zovete, postala je miljenica publike. Postoje li momenti kada ona Vas nagovara na snimanje?

– Često i ona smisli neke ideje za snimanje, pa sam valjda tu kreativnu stranu i povukla na nju.

Jeste li zaljubljeni?

– Jesam, ali taj dio života čuvam u svojoj privatnosti, s obzirom na to da je sve ostalo javno.

Kakav muškarac Vas može osvojiti?

– Kod osoba mi je generalno najbitnija iskrenost, jer su danas iskreni odnosi i u prijateljstvu i u ljubavi rijetki.

Imate dugu i njegovanu kosu. Koliko vremena je potrebno da je osušite?

– Kosu sušim u etapama. Tri puta se vraćam da je dobro osušim, jer me u suprotnom zabole ruke, ali potrebno je otprilike 40 minuta aktivnog sušenja.

Zaljubljenica ste u šminku i na veoma kreativan način to ispoljavate.  No, znamo koliko ti proizvodi mogu štetiti licu. Koja je tajna Vašeg čistog lica?

– Na svojim slikama i videima sam našminkana, jer u većini slučajeva u jednom danu odradim više slika i videa, a ostale dane sam nenašminkana. Mada je tu svakako bitna i njega lica te pronaći proizvode koji odgovaraju našem tipu kože.

Kakvi su Vaši planovi za budućnost?

– Kao što sam već u jednom od prethodnih pitanja odgovorila, ne volim prerano otkrivati previše. Uskoro ćete znati više detalja na čemu radim.

Pročitajte još