Emina Hodžić Adilović: Glamur leži u jednostavnosti

Piše: Mirela Kukan

Hodžić Adilović, prema izboru magazina “Azra”,  jedna je od dobitnica unikatne torbe: Nismo bogati da kupujemo jeftine stvari

Nermina i ja smo u konstantnom procesu rada. Mnogo volimo svoj posao. Uskoro će izaći naša nova kolekcija “Kaftan studija”. Želim da moj tim bude zdrav i da napokon dođe do imunizacije građana. Kupovinom proizvoda napravljenih u BiH ne jačamo samo pojedince već kompletno društvo. Ne slijedite modne trendove slijepo već gradite sopstveni stil. Pokloni su lijepi, ali, ako se izborimo za svoja prava, onda ćemo imati cvijeće prosperiteta svaki dan. Vrlo često čujemo vijesti o otkazima zbog trudnoće, niskim porodiljskim naknadama, lošem položaju žena u društvu, mobingu – 8.mart je prilika da se o tome govori i da se čuje glas Žene

Sestre Emina Hodžić Adilović i Nermina Hodžić, vlasnice u svijetu prepoznatljivog sarajevskog „Kaftan studija”, dame su koje su sinonim bosanskohercegovačkog uspjeha, kreativnosti, najljepših modnih priča, elegancije, unikatnosti. Koliko je danas moguće uopće biti jedinstven, kako dolaze do ideja, šta planiraju u budućnosti, za “Azru” govori lijepa Emina Hodžić Adilović. Prema izboru magazina “Azra”, ona je i jedna je od dobitnica osmomartovskog poklona torbe, također domaćeg brenda „Glaam wooda“, ručno rađene od drveta, što je, osim jedinstvene ideje i vizije pretočene u modni detalj, ujedno čini i ekološki prihvatljivim proizvodom.

Koliko je danas moguće uopće biti jedinstven?

– “Kaftan studio” je izgradio prepoznatljiv autorski izraz koji se stalno razvija i nadograđuje novim radovima, novim pristupima u dizajnu i izradi kolekcija koje prati sazrijevanje nas kao autora.  Stilski prepoznatljiv rad moguć je onoliko koliko radite i bavite se svojim poslom, istražujete svoje kreativne mogućnosti i upoznajete sebe. U konačnici upravo taj predani rad, profesionalnost i autorski jezik je nešto što nam je i otvorilo mogućnosti saradnje sa stilistima širom svijeta i s velikim svjetskim zvijezdama, kao i modnim časopisima. Da se nismo bavile svojim poslom na način koji to radimo svih ovih godina, bez obzira što djelujemo iz države u kojoj je većina neupućena u kompleksnost modnog dizajna kao struke i gdje su gotovo sve profesije degradirane agresivnim amaterizmom koji se nameće kao standard – vjerovatno ne bismo dobile priliku da budemo dio prekrasnih svjetskih modnih priča, editorijala, crvenih tepiha Oscara, Zlatnog Globusa, Emmyja i mnogih drugih divnih događaja, ravnopravno sa svim velikim dizajnerskim imenima svijeta.

Kako dolazite do ideja?

– Rad je najbolji izvor inspiracije. Naravno, rad prati konstantna edukacija na polju dizajna kao i istraživanje mnogih drugih oblasti umjetnosti.

 

Šta trenutno stvarate?

– Nermina i ja smo u konstantnom procesu rada. Završile smo novu kolekciju i već radimo sljedeću, jer obje imaju različite namjene. Rijetko imamo prazan prostor da ne radimo ništa, osim kada odlučimo da odmorimo, tada zaista odmaramo fizički. Jako volimo svoj posao tako da nas u suštini uvijek raduje povratak na posao nakon odmora, kada vrlo često skiciramo i bilježimo ideje. Uskoro će izaći naša nova kolekcija “Kaftan studija”. Sretne smo što smo okupile fantastične saradnike i svi skupa se radujemo prezentaciji kolekcije.

Navikli smo da se Vaši modeli vide i u svjetski poznati časopisima i da ih nose svjetski poznate ličnosti. S kim trenutno sarađujete i kakve su reakcije?

– Zaista imamo veliki krug stilista s kojima imamo izvrsnu saradnju. Ti ljudi ne poznaju nas lično, već dobro poznaju naš dizajn. Naši radovi su ti koje biraju stilisti svjetski poznatih ličnosti, a onda dođe i do upoznavanja jer nas te zvijezde ponovo traže. Pravilo u ovom poslu je da se ne govori s kim sarađujete do momenta kada saradnja koja je ostvarena ne prođe u finalnu selekciju i bude objavljena.

Kakvi su planovi za proljeće /ljeto?

– Plan je da plana nemam. Pandemija je donijela jedan potpuno novi vibe u kompletno poslovanje. Želim da moj tim bude zdrav i da napokon dođe do imunizacije građana, tako da se nadam se možemo vratiti normalnom, starom načinu poslovanja i života. Da nam riječ “nova normalnost” bude zamijenjena sa staromodnom divnom normalnošću, zagrljajima s najdražima i novim putovanjima bez straha.

Šta je to što će se nositi naredne sezone?

– Naredne sezone će se nositi “Kaftan studio” dizajn i dizajn “Made in BiH”. Kupovinom proizvoda napravljanim u BiH ne jačamo samo pojedince već kompletno društvo. Naredna sezona je pod etiketom MADE IN BiH. To je moderno.

Koja je Vaša modna preporuka?

– Modna preporuka je da ne slijedite modne trendove slijepo već da gradite sopstveni stil i kupujete kvalitetne komade koji traju godinama, jer ipak nismo dovoljno bogati da kupujemo jeftine stvari.

Preferirate li više jednostavnost ili glamur?

– Lično preferiram jednostavnost, jer sav glamur upravo leži u jednostavnosti.

Šta za Vas predstavlja 8. mart?

– Predstavlja revoluciju koju su počele žene zaposlene u tekstilnoj industriji nezadovoljne uslovima rada i javno istupile i pokazale nezadovoljstvo, izborivši se za svoja prava kao i za prava žena u drugim industrijama i sferama. Ta borba još traje u svijetu, ali žene u BiH i našoj regiji pristaju da se praznik svede na poklanjanje cvijeća umjesto na borbu i izlazak na ulicu. Vrlo često čujemo vijesti o otkazima zbog trudnoće, niskim porodiljskim naknadama, lošem položaju žena u društvu, mobingu – 8.mart je prilika da se o tome govori i da se čuje glas Žene. Ne smijemo dozvoliti da nam oči budu zatvorene pred buketom cvijeća, koji vrlo često nije ni buket već jedan cvijet. Pokloni su lijepi, ali ako se izborimo za svoja prava, onda ćemo imati cvijeće prosperiteta svaki dan.

Pročitajte još