Lena Kovačević, samo za “Azru”: Ovisnica sam o muzici

Piše: Ilma Jakubovic

Duet s Eminom Jahović na proljeće. Jedva čekam da čujete nove pjesme. Singl „Cafe“ se emituje u Turskoj, Holandiji, Saudijskoj Arabiji, kao i širom Evrope.  Želim da moji sinovi izrastu u čestite, vrijedne muškarce, pune strasti za životom i onim čime će se baviti. Nadam se da će se s lijepim i toplim vremenom pronaći način da i naša branša funkcioniše, makar kako sada funkcionišu neke druge vrste umjetnosti

Jedna od najpopularnijih pjevačica s balkanskih prostora Lena Kovačević (39) nakon tri uspješna albuma uskoro izdaje i četvrti, što je njenu publiku posebno obradovalo. Kćerka poznatog dramskog pisca Dušana Kovačevića od početka karijere slijedi unutrašnji glas i senzibilitet, ne podliježući trendovima i komercijalnom maniru. Kada kroči na scenu, svojom ženstvenošću, gracioznošću i ljepotom ostavlja bez daha, a kada pusti glas, ta vizuelna magija postaje više nego čarobna i osvaja sva čula.

Nakon što je objavila pjesmu „Cafe“, Lena Kovačević je ostavila poseban dojam na publiku. Balada je, čini se, sve oduševila na prvu, a uspjesi su se nizali jedan za drugim. Nedavno je izbacila novu pjesmu „Crni leptir“, koju prati lavina pozitivnih komentara, a najavila je i skori duet s Eminom Jahović, što je i bio povod za naš razgovor.

– Ova pjesma je zaista posebna u svakom smislu za album „Cafe“, jer se razlikuje od ostalih pjesama i po senzibilitetu i pomalo po fuziji stilova, više je prisutan možda r&b. Pjesma govori o emocionalnom stanju, jednom hladnom distanciranom odnosu i ženi koja se s tim emocijama bori – kaže Lena na početku razgovora za „Azru“.

Spot je, vizuelno posmatrajući, decentan, ali istovremeno efektan. Odakle Vam ideja za ovakvu priču?

– Volim grad kada pada mrak i kada se taj osjećaj velikog grada i nekakve praznine može osjetiti, ima nešto u tome zajedničko, u svjetlima grada.

Autori muzike i aranžmana su Emina Jahović i Darko Dimitrov, koji potpisuju i tekst pjesme. Kako je došlo do saradnje s Eminom Jahović?

– Darko Dimitrov je s Eminom autor muzike, on je aranžner i producent, a Eminin je tekst. Sarađivali smo i na pjesmi „Cafe“, kao i na duetu s Eminom koji će se čuti uskoro, Bože zdravlja. Zadovoljstvo je raditi s ljudima koji žive to što rade i nekako smo se muzički sjajno povezali u emociji. Ništa bez emocije.

Spomenuli ste da će u okviru albuma „Cafe“ biti i duet s Eminom, koji Vaši vjerni pratitelji željno iščekuju. Kada bi singl mogao ugledati svjetlo dana?

– Nadamo se da će biti uskoro, planiramo snimanje spota u toku proljeća.

„Cafe“ će biti Vaš četvrti studijski album. Koliko pjesama će biti, smijete li nam otkriti malo više detalja. Šta sve publika može očekivati?

– Bit će tu desetak pjesama, većinu već znate s radija, te nekoliko novih singlova, duet s Eminom Jahović, kao i duet s jednim sjajnim turskim izvođačem. Jedva čekam da čujete te pjesme.

Danas se sve više pjevača odlučuje da izbaci samo po jedan singl, a Vi album. Je li to finansijski lakše? Ipak se cijela muzička industrija susrela s velikim gubicima. Imate li neko drugo zanimanje osim muzike? 

– Nemam drugo zanimanje, muzika je moja najveća strast i u narednih nekoliko godina želim da snimim što više muzike, da budem produktivna u tom smislu. U nadi da će doći, naravno, i bolje vrijeme.

Veoma ste popularni u Turskoj, krasite nekoliko naslovnica tamošnjih prestižnih novina. Koja je spona između Vas i turske publike, koja o Vama govori samo u superlativima?

– Tokom 2020. godine postala sam dio „Pasion Turce“, producentske kuće koja pod svojim krovom ima Laru Fabian, Marizu, Buiku, LP, Pako De Luciu, Randy Crawford i mnoge druge. To je ogroman kompliment. Sve se desilo nakon što je „Cafe“ objavljen u Holandiji i počeo da se emituje širom Evrope pa i Turske, Saudijske Arabije… Imali smo razgovore upravo o singlu „Cafe“, koji se mnogo emituje u Istanbulu, kao i po turskim ljetovalištima.

Vaš otac Dušan poznati je pisac, scenarist i akademik. Njegovo ime nas asocira na filmove „Maratonci trče počasni krug”, „Balkanski špijun”, „Profesionalac”, „Ko to tamo peva”… Kako je bilo odrastati uz takav autoritet?

– Lijepo i jednostavno, pošto je on, prije svega, bio tata. Neizmjerno sam zahvalna i mami, koja je zaista stub porodice, bez njih dvoje takvih možda bi nam odrastanje bilo komplikovanije. Činili su da sve izgleda lako i jednostavno, a znam sasvim sigurno da nije bilo. I posao i vrijeme u kome je radio bili su prepuni izazova.

S obzirom na to da, kako se kaže, „jabuka ne pada daleko od stabla”, šta ste Vi naslijedili od svog oca? Je li Vas on usmjeravao muzičkim putem?

– Ne, muziku sam sama odabrala kao dijete i znali su i oni i ja čime ću se baviti, podržavali su me i pomogli da se školujem u Amsterdamu, uvijek su moj vjetar u leđa i iskreni sagovornici. Naslijedila sam pedantnost i kreativnost od oboje te želju da budem profesionalac u onome čime se bavim.

Pandemija Corona virusa sve nas je suočila s brojim poteškoćama, protekla godina bila je izazovna za svaku branšu. Kako je utjecala na Vašu karijeru?

– Trudila sam se da snimam novu muziku s obzirom na to da nemamo nastupe, da održim osjećaj kreative i stvaranja, i to me je podiglo. Nadam se da će se s lijepim i toplim vremenom pronaći način da i naša branša funkcioniše, makar kako sada funkcionišu neke druge vrste umjetnosti.

Kakvu muziku slušate?

– Od tradicionalne, klasične, duhovne, do r&b-a, džeza, soula, popa, ja sam ovisna o muzici i ko me poznaje, zna da samo osam sati dnevno ne slušam nešto.

Majka ste dvojice sinova. Kako ih odgajate? Prenosite li na njih ono što su Vaši roditelji prenijeli na Vas?

– Definitivno, sve što je dobro i dio našeg vaspitanja prenosimo nesvjesno na njih, a trudim se prilagoditi novom vremenu i da ostanem otvorena, da čujem njihovu generaciju, mnogo su radoznali pa imam hiljadu odgovora spremnih u džepu.

U kakve muškarce biste voljeli da izrastu?

– Čestite, vrijedne i pune strasti za životom i onim čime će se baviti.

Divno izgledate, a osmijeh na Vašem licu uvijek je tu. Šta je potrebno da jedna žena blista poput Vas?

– Hvala za kompliment, ne blistam uvijek, ne bi bilo realno, držim se vjere i trudim da uljepšavam život sitnicama, da druge usrećim, to me istinski podiže.

S obzirom na majčinske i poslovne obaveze, nađete li vremena za sebe? 

– Oduvijek kraduckam vrijeme za sebe, to vrijeme me čini boljom za porodicu, slušanje muzike i šetnja su moj spa trenutno.

Koja je tajna uspješnog braka?

– Zajednička želja da dijelimo život, onakav kakav je u tom trenutku. Bez ljubavi, ne bi bilo moguće.

Vaš stil je čisti glamur. Koje odjevne komade uvijek rado birate?

– Volim svedenu eleganciju, minimalizam s nekim zanimljivim detaljem, crna, bijela i crvena su mi omiljene boje i uvijek djeluju zanimljivo. Sve više volim boje, odijela i patike, dvadeset prvi vijek djeluje udobnije i glamuroznije ako tako biramo.

Kažu da su žene slabe na cipele ili torbe. U koju skupinu Vi spadate?

– U fanatike za kaputima i jaknama.

Kakva je Vaša beauty rutina?

– Čišćenje lica mi je važan postupak oduvijek pošto volim šminku, zatim volim serume na bazi hijalurona, hidratantne, antiage, volim i blage pilinge u serumu koje koristim sama. Veliki sam ljubitelj i ulja za kožu, kombinujem svaki dan onako kako mi tog dana koža djeluje.

Šta se nalazi u Vašoj torbi, bez čega nikad ne idete vani?

– Ne idem bez nekih dragih detalja koje čuvam s putovanja i od kojih se godinama ne odvajam, bez omiljene knjige ili časopisa, termosa za kafu, ključeva, crvenog karmina i korektora za ispod očiju… očito, nosim samo velike torbe!

Foto: Irina Duplevskaya

Pročitajte još