Plivačica Lana Pudar, Mostarka s historijskim rezultatom:Želim donijeti medalju u svoju državu

Piše: Emina Dzafic

Bosanskohercegovački dragulj i čudo od djeteta, Lana Pudar za svojih 15 godina osvojila je više od 500 medalja. Višestruka je državna prvakinja u plivanju i rekorderka u više disciplina i kategorija. Iako je vanserijski talent, i pored svog ogromnog uspjeha i dalje je skromna i prisebna, ali i svjesna da njeno vrijeme tek dolazi. Ona je postala sportski događaj godine, nakon što je isplivala najbolji rezultat u historiji bh. plivanja. Lana je na Plivačkom mitingu u Beogradu isplivala A olimpijsku normu u disciplini 100 metara delfin. Njen rezultat 57:37 je drugi najbolji na svijetu u ovoj godini. Lana je tako osigurala nastup na Olimpijskim igrama ovog ljeta, a cijelu Bosnu i Hercegovinu učinila ponosnom.  Kako je doživjela svoj uspjeh, koliku podšku ima i šta očekuje, koje snove sanja, ova mostarska šampionka odgovara za naš magazin.

Lanu smo prvo pitali kako se ona osjeća, je li svjesna šta je postigla i je li, zapravo, svjesna svog uspjeha.

 Medijska pažnja joj ne godi

– Osjećam se u svakom slučaju predivno, ponosna sam i sretna što sam postigla ovaj rezultat. A, mislim i da sam svjesna svog uspjeha.  Nije da nisam očekivala da ću isplivati A normu, jedino me možda malo iznenadilo koliko sam je spustila, odnosno koliko sam dobro vrijeme isplivala – kaže Lana.

Skromna, povučena i oduvijek djevojčica za primjer, iako je pod medijskom lupom već nekoliko godina, sada kada je na Plivačkom mitingu u Beogradu  ostvarila izvanredne rezultate i postala sportski događaj godine, svi mediji u BiH, ali i našem regionu, bili su zainteresirani za intervju s njom. Ta joj medijska pažnja ne godi, jer nije navikla na konstantna obraćanja i prijeme.

– Jednostavno, nisam navikla na svu tu pažnju, ali, srećom, imam maksimalno razumijevanje od ljudi iz mog kluba, koji su zaduženi za taj dio priče, tako da su i moja medijska obraćanja svedena na jednu razumnu mjeru – ističe naša šampionka.

Učinila je cijelu državu ponosnom. Svojim ostvarenim rezultatom oborila je sve rekorde u Bosni i Hercegovini.

– Treneri i ja smo planirali da na ovom takmičenju pokušam isplivati A normu, tako da ne mogu reći da nisam očekivala ovaj rezultat. Ono što me oduševilo i ostavilo bez teksta je euforija i radost koju sam izazvala, što me čini još ponosnijom i  radosnijom te je samim tim moj uspjeh još veći – govori Lana.

Bh. šampionka je deveti razred i odlična učenica. Ona je dokaz da se sve može, ali je za to potrebno mnogo odricanja.  Iako je vanseriijski talent, za ove rezultate bilo je potrebno mnogo truda. Ne trenira u najboljim uslovima, ali ipak postiže historijske uspjehe.

Mnogo odricanja i truda

– Potrebno je mnogo odricanja i truda. Bez toga se ne može postići jedan ovakav rezultat. Svakog dana u bazenu provedem skoro pet sati, tu je teretana tri puta sedmično, mnogo putovanja, odsustva od kuće, ali uz dobru organizaciju se sve može postići. Uz podršku svojih roditelja, trenera i škole svakako da se balans može napraviti. Uslovi bi svakako mogli i morali biti bolji. Da sam zadovoljna, baš i nisam, ali nema od žaljenja ništa, tako da koristim ono što imam i nadam se da će u budućnosti biti bolje – iskrena je ova talentirana djevojčica.

BiH ima brojne dragulje i talente poput Lane. Smatra da na nju i talente poput nje država ne obraća mnogo pažnje.

– Sigurno da bi podrška mogla biti bolja. Mladi su, ipak, budućnost ove države i država bi se morala više brinuti o nama. Ja sada najbolje osjećam koliko znači podrška koju dobijam sa svih strana i svakako da je i to dodatni motiv za rad – kaže Lana.

Njena najveća podrška su roditelji, bez kojih ništa ne bi bilo moguće. Također, kako kaže, ogromnu podršku ima i od svog brata, prijatelja i trenera.

– Roditelji su moja najveća podrška i bez njih sve ovo ne bi bilo moguće postići. Ponose se mnome i mnogo mi pomažu da sve oko mene bude na najvišem nivou, kako ja ne bih ni na šta drugo mislila osim na  treninge i svoje školske obaveze. Najviše me zadovoljava vrijeme provedeno s njima i prijateljima. Kad nisam na treningu, najviše vremena provedem sa svojom porodicom i prijateljima iz kluba i škole. Uz velike trenažne obaveze, uvijek moram naći vremena i za sebe i svoje prijatelje. Treba naći balans i ne zapostaviti ništa što je bitno. Kad je riječ o podršci mojih prijatelja, mogli ste vidjeti na dočeku poslije Beograda koliko smo bliski i koliko volimo i cijenimo jedni druge – ističe ona.

Lana s roditeljima

Nadimke koje je stekla svojim historijskim rezultatom – čudo od djeteta, bosanskohercegovački dragulj, vanserijski talent – smatra simpatičnim, iako o sebi ne misli na takav način.

– Simpatično mi je to. Iskreno, ne razmišljam o sebi na takav način, ali lijepo je osjetiti podršku i ljubav koju imam proteklih dana, tako da i ove nadimke gledam u tom kontekstu – kaže nam.

Lana sanja velike snove, ali ima i poruku za sve mlade ljude i poručuje im da moraju vjerovati u sebe, jer tek tada, svi će drugi vjerovati u njih i rezultat neće izostati.

– Želim donijeti medalju s velikih svjetskih i evropskih takmičenja u svoju državu i sve ću dati od sebe da to i učinim. A mladim ljudima bih, prije svega, poručila da budu uporni, da vjeruju u sebe i u svoje snove, jer onda mogu mnogo postići. Također, da ne odustaju kada naiđu na prepreke i poteškoće, već da tada još jače i još bolje rade. Rezultat neće izostati – zaključila je na kraju.

 Prekrasna, kulturna, skromna i odgojena

Predsjednik kluba ORKA, u kojem Lana trenira, Damir Đedović, doktor nauka i vanredni profesor na Univerzitetu „Džemal Bijedić“, prokomentirao je za naš magazin uvjete u kojim Lana trenira, kakva je ona zaista i koliko imaju pomoći od države za našu šampionku.

– Lana je prekrasna, kulturna, skromna i odgojena mlada djevojka koja je izuzetno posvećena onome čime se bavi. Nadali smo se njenom uspjehu, jer već dugo vremena u kontinuitetu postiže vrhunske rezultate za svoj uzrast, tako da je ovo samo logičan slijed događaja. Ona je vrhunska mlada sportašica koja sve svoje obaveze stiže na vrijeme, a uz to je i odlična učenica – počinje Đedović  o Lani.

Lana s predsjednikom Damirom Đedovićem

Podrška je često izostajala, ali su savladali sve prepreke. Ipak, sada bez pomoći države ne mogu, inače neće biti u mogućnosti da finansiraju pripreme za Olimpijadu u Tokyju.

– Uslovi za trening koje Mostar ima su među najlošijim u našoj državi. Ali, to nas ne sprječava da postižemo odlične rezultate već dugo godina, tako da je ovo samo kruna našeg dosadašnjeg rada i truda koji smo uložili u naše plivače. Od države je do sada izostala značajnija podrška. Bila su neka skromna i neredovna sredstva, koja su nedovoljna za funkcioniranje kluba. Nakon ovog Laninog rezultata svakako da očekujemo značajnu pomoć države, jer mi kao klub i Lanini roditelji nećemo biti u mogućnosti sami da iznesemo jedan ovakav projekt. Ne bi bilo uredu da ne kažem da je ta podrška značajno veća i da su se nakon ovog njenog rezultata gotovo sve razine vlasti manje-više uključile da podrže klub i Lanu u spremanju za ciklus priprema za predstojeće Olimpijske igre u Tokyju. Najveća želja nam je da ta podrška bude sistemski i dugoročno riješena – ističe on.

Bosna i Hercegovina teško pokazuje senzibilitet za sportiste. U drugim uslovima i državama njihovi uspjesi bi bili i veći.

– Lana je Mostarka, Hercegovka od glave do pete i trenutno je najvrjedniji bosanskohercegovački sportski dragulj i to će sasvim sigurno i ostati. Mogli smo, da smo htjeli, ići linijom manjeg otpora, jer je Lani sedam-osam evropskih država  nudilo svoje državljanstvo da bi plivala za njih , ali mi znamo šta hoćemo, ko smo i gdje pripadamo i  sve svoje uspjehe želimo da postignemo u svojoj državi. Ali, isto tako i država treba da pokaže senzibilitet kako za Lanu, tako i za sve druge talentovane i mlade uspješne ljude, kojih je ova država puna. Naši budući planovi su  pripremiti se za predstojeća takmičenja i na njima se pokazati u najboljem svjetlu. Lana je sposobna i spremna za velike domete. Sportisti su najbolji ambasadori i najljepša reklama svoje države. A trenutno najljepša reklama i najveći sportski ambasador svoje države je Lana Pudar, a mi ćemo se potruditi da ona to dugo i ostane – zaključuje Đedović.

 Zna se čiju će zastavu nositi

– Kada s deset godina osvojiš 150 medalja boreći se sa sekundama i stotinkama u olimpijskim bazenima širom bivše zajedničke nam države, onda sa sigurnošću možemo najaviti da smo dobili nasljednicu legendarne Đurđice Bejdov – napisao je prije pet godina bh. novinar Nermin Bise iz Stoca u intervjuu koji je uradio s tada 10-godišnjom Lanom, sluteći joj današnje rezultate.

Bise: Novinar koji je predvidio Laninu karijeru

– Pisano je o Laninim uspjesima i prije mene, ali eto, imao sam tu čast i zadovoljstvo da s Lanom prvi radim intervju. Bilo je to 4.7.2016. Sjećam se kao da je jučer bilo. Lana se sa svojim drugarima iz kluba, roditeljima i trenericom Alenom Ćemalović vraćala s Plivačkog mitinga u Podgorici, gdje je osvojila tri zlatne medalje i broj odličja tada je zaokružila na 150. Dakle, sa svojih 10 godina. Lanina trenerica Alena Ćemalović i ja saglasili smo se da je to buduća šampionka, evropska, svjetska i olimpijska prvakinja. I evo, pet godina poslije Lana je na pravom putu da to sve postane. U narednih nekoliko godina uvjeren sam da će objediniti sve titule koje smo joj predvidjeli – kaže Bise za „Azru“, koji, osim što od početka prati Laninu karijeru, poznaje i njene roditelje i brata, koji su joj, kako kaže, najveća podrška.

Također se nada da će konačno biti riješeno i pitanje mostarskog bazena.

– Klub vodenih sportova ORKA, predvođen predsjednikom Damirom Đedovićem, potom treneri, roditelji i sama Lana su tvorci njenog uspjeha. Država se sad uključila i dobro je da je tako. Prepoznali su Lanin ogroman potencijal i stat će iza te djevojčice. Ono što zvuči pomalo apsurdno i nevjerovatno jeste činjenica da Mostar nema olimpijski bazen dužine 50 metara. Zato je najvažnije da se taj bazen počne graditi, davno je bilo vrijeme. Zbog Lane, ali i ostale djece koja imaju potencijal i talent u plivanju, koje je jedno od najatraktivnijih olimpijskih sportova – ističe on.

Lanin otac Velibor, bivši golman, koji je svoju karijeru gradio u FK „Velež“, na društvenim mrežama napisao je objavu u kojoj stavlja tačku na komentare da Lana neće igrati pod svojom zastavom i na pitanja čiju će zastavu u budućnosti predstavljati. Između ostalog, napisao je da na takva pitanja ne odgovaraju više, a da će Lana igrati za svoju državu – BiH – istakao je.

– U mnogim individualnim, ali i ekipnim sportovima, mnogi naši sportaši porijeklom iz BiH su u prošlosti birali da nastupaju za neke druge države, koje su im vjerovatno nudile bolje uslove za napredovanje. Lana će plivati za svoju matičnu državu BiH, državu u kojoj je rođena i državu pod čijom zastavom ide na najveću svjetsku sportsku smotru kao što su Olimpijske igre. Lanin otac je “presjekao” objavom na društvenim mrežama da ih niko ne “smara” takvim pitanjima, jer je izbor poznat i nikad nije dolazio u pitanje da će to biti BiH – zaključio je Bise.

Tekst prenesen iz novog broja magazina “Azra”

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti