Ivana Štopulj: Figurice buckastih žena u domovima širom svijeta

Piše: Ilma Jakubovic

„Tvigi“ figurice na licima imaju osmijeh i svojom pojavom pozitivno utječu na ljude. Kada vidim na fotografijama kako ta keramika pristaje interijeru, to me oduševljava i nadahnjuje za dalji rad

Ivana Štopulj (31), umjetnica rodom iz Pančeva, regionalno je prepoznatljiva zahvaljujući svojim neobičnim keramičkim radovima koje prezentira putem Instagrama. Oduvijek je bila svoja, zaljubljenica u dizajn i umjetnost i još od malih nogu je znala šta želi biti kad poraste. Od osnovne škole zavoljela je likovno, a načinom oblačenja od najranijeg doba bila je upečatljiva. Kako kaže u razgovoru za  „Azru“,  uvijek se voljela oblačiti „blesavo, ali joj je nekad bilo glupo pretjerivati, kako ne bi izazivala neprijatne reakcije“.

Ostvarenje sna

Po završetku studija keramike Ivana je odlučila ništa ne prepustiti slučaju, nego sama krojiti svoj put uspjeha. Brat joj je bio podstrek.

– U početku mi je djelovalo nestvarno da se nešto naročito postigne s ovim usmjerenjem, jer je u startu potrebno mnogo ulaganja u mašine i prostor pa sam željela bilo šta da radim sve dok me brat nije pitao zašto sam studirala pet godina da bih sad radila bilo šta. Vrlo ozbiljno sam to shvatila i poželjela da počnem graditi svoju priču, tako je nastao „Ceramics by Ivana“  – kaže mlada umjetnica, koja stvara dekorativne predmete, nakit od keramike, a s kolegicom je pokrenula i školu keramike.

A kako izgleda proces izrade jednog keramičkog proizvoda?

– Otprilike je potrebno desetak dana do dvije sedmice ako već imam jasnu zamisao šta radim, a u suprotnom i mnogo više. Prvo je važno da imam tu “ideju vodilju“, a onda se ona kroz istraživački rad razvija i raste u opipljivi keramički predmet. Hvala Bogu što imam tu mogućnost da se kao samostalna umjetnica neprestano igram i eksperimentišem u svom poslu, potpuno slobodno, a sebi sam najveći kritičar – opisuje Ivana.

Kako nastaju

Kada je ideja formirana u glavi, baca se na papir, a nekad se direktno pretače u glinu.

– Kroz intenzivno razmišljanje dolazimo do jasnoće. Rad na novim zamislima za mene je nadahnuće, volim istraživati,  ali se strogo držim lekcija stečenih dosadašnjim radom. Keramika ima svoja pravila i nije tolerantna na tehničke greške i propuste u toku izrade. Prva faza rada je izvajati predmet prema želji, potom ide na sušenje pa u keramičku peć na 900 Celzijevih stepeni, to je tzv. biskvitno pečenje. Slijedi glaziranje pa ponovno pečenje, ali sada na 1230 Celzijevih stepeni – objašnjava Ivana, koja se pri izradi svojih rukotvorina, osim porculana i poluporculana, koristi i različitim vrstama gline, a posebno ističe svoj favorit – beton sivu glinu, koju ima u planu koristiti u većoj mjeri.

Također, inspiriraju je i prirodni materijali. Trenutno se u njenom ateljeu mogu pronaći šolje, čajnici, vazne, tanjiri i „Tvigi“ figure, koje su izazvale veliku pažnju.

– „Tvigi“ su figurice buckastih žena koje na licima imaju osmijeh i svojom pojavom pozitivno utječu na ljude. One su odjevene u kupaće kostime vedrih boja, a ove zime su prvi put imale na sebi i kombinezone. Mnoge od njih pronašle su svoj dom širom svijeta. Imena su dobile tako što smo drugarica i ja zaključile da prosto svaka od njih mora i zaslužuje da ima svoje ime. U skladu s izgledom, pozom i karakterom povezale smo ih s imenima koja im najviše pristaju – s ponosom priča umjetnica.

 

Hrabrost i smjelost, dvije su osobine koje Ivana ističe kao neophodne za uspjeh u svijetu umjetnosti.

– Pozitivne reakcije na rad i komentari koji mi svakodnevno pristižu na društvenim mrežama od divnih ljudi za mene su velika podrška i ljubav, a to ne može da ne podstiče moju kreativnost i vrlo sam zahvalna. Osim toga, kada vidim na fotografijama kako ta keramika pristaje interijeru, vrlo me nadahnjuje i inspiriše za dalji rad – kaže na kraju Ivana.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti