Armina Rovčanin-Osmanović, ginekologinja: Utjecaj carskog reza na mamu i dijete

Piše: Emina Dzafic

 

April je mjesec svjesnosti o carskom rezu, porođaju pri kojem žena na svijet donese dijete operativnim zahvatom. Mnoge detalje i informacije nismo znali ili nismo bili svjesni važnosti carskog reza, ali se treba posvetiti pažnja ovoj temi, koja bi trebalo da zanima svaku ženu koja planira postati majka, trudnica je ili je već ostvarena u ulozi majke. Mnogo puta smo čuli da se žene žele poroditi na carski rez, ukoliko ne žele trpiti određene porođajne bolove ili ne žele da im se proširi zdjelica, ali ginekolozi tvrde da carski rez ne treba shvatati olako, te da je to ozbiljan operativni zahvat, koji traje od 20 do 40 minuta. Nije jednostavno, jer se trbušni zid reže u nekoliko slojeva da bi se došlo do abdominalne šupljine, zatim se otvara maternica, kako bi se pristupilo djetetu, potom se ručno skida posteljica i zatvaraju se izrezani slojevi maternice.

Oporavak nakon ove operacije je individualan, a traje obično od jedne do tri sedmice. Žene koje su jedanput imale carski rez, ne znači da će takvo iskustvo imati i u narednim trudnoćama. Carski rez se najčešće prakticira kada bebina glava nije dobro okrenuta, ako majka ima neku vaginalnu infekciju, ukoliko ima hronično oboljenje, ili je riječ o višeplodnoj trudnoći. Naravno da se žena ne može sama odlučiti na ovakvu vrstu porođaja, nego se konsultira sa svojim doktorom. Iako ne postoji zvanična statistika za Bosnu i Hercegovinu, procjenjuje se da se svaka četvrta beba rađa carskim rezom. Za naš magazin o uvijek aktuelnoj temi govorila je mr. med. sci. Armina Rovčanin-Osmanović, specijalistkinja ginekologije i akušerstva u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu.

– Ukoliko je riječ o elektivnim, tj. programskim operacijama, onda te pacijentice dobiju i preoperativnu pripremu, razgovaramo s njima i upoznamo ih s rizicima operativnog zahvata preoperativnim postupkom, savjetujemo ih i o  postoperativnom oporavku. Kad je riječ o hitnim slučajevima, onda imamo manje vremena za duge konverzacije i pripreme, ali je saglasnost pacijentice s operativnim zahvatom neophodan, a trudimo se da se sve završi na siguran način – počinje razgovor za naš magazin doktorica Armina.

 Koji su mogući rizici i komplikacije carskog reza?

– Carski rez je ozbiljan operativni zahvat. Pacijenticama se otvaraju prednji trbušni zid i maternica, pa su komplikacije poput većih gubitaka krvi češće u odnosu na vaginalni porod. Zatim, moguće komplikacije su zapetljaj crijeva i infekcije, kao i komplikacije koje se mogu javiti zbog anestezije. Carski rez se izvodi pod općom anestezijom, kada je pacijentica uspavana, ili regionalnom anestezijom, gdje je pacijentica budna, ali ne vidi tok operativne procedure. Kada je riječ o regionalnoj, koja se naziva još i spinalna anestezija, ona se u posljednjih nekoliko godina sve ćešće provodi u BiH, a prednost u odnosu na opću je što odmah nakon poroda majka može vidjeti svoju bebu, a također je brži oporavak. Većih i težih komplikacija i teških slučajeva, naročito fatalnih ishoda majke, koliko sam ja kroz praksu mogla vidjeti, nije bilo, kada govorimo o Općoj bolnici „Prim dr. Abdulah Nakaš“. Imamo sreću da svaki carski rez, čak i oni koji imaju manje ili više komplikacija, na kraju završi dobro, te da mama i beba idu zajedno kući, dobrog zdravstvenog stanja, a to nam je i najvažnije.

 Je li rizik od postporođajne depresije veći nakon carskog reza, nego kada se pacijentica porodi prirodno?

– Nažalost, jeste. Najčešće je to zbog očekivanja majki koje jako žele da se porode vaginalnim putem. Potom izostaje prvi kontakt s bebom, što sve dovodi do razočaranosti, te nespremnosti da prihvate da se porod završio carskim rezom. Najčešće misle da nisu dovoljno uradile, da nisu bile hrabre ili jake, a samim tim pomisle da nisu zbog toga dobre majke. U tim slučajevima najvažnija je podrška porodice, okoline i ljekara. Cilj nam je, kad se javi postporođajna depresija, bez obzira je li nakon vaginalnog poroda ili carskog reza, da žena osjeća da može o tome pričati s članovima porodice i medicinskim osobljem, bez straha.

Kroz Vašu praksu, je li nedostatak prvog kontakta s bebom ključ problema sa samopouzdanjem kod žena koje su postale majke?

– Takvi slučajevi se dešavaju najčešće nakon hitnih operacija. Pacijentica koja ide na planirani carski rez, njoj je sve poznato i sve je već prihvatila. One koje se nisu pripremile osjećaju da su nedovoljno uradile u tom trenutku, te nas često pitaju: “Jesam li dovoljno uradila, jesam li mogla drugačije?” Mi se uvijek trudimo da pomognemo da shvate da ne trebaju tako razmišljati i da nam je cilj da beba bude dobro, kao i one. Bolje je da se porod  završi i carskim rezom, da ne bismo imali ugroženu bebu, ali i zdravu majku, jer se dešava da u prirodnom porodu nastanu komplikacije koje mogu ugroziti i majku i dijete, te je onda najbolje porod završiti carskim rezom.

 Nakon koliko vremena majka može, odnosno smije zatrudnjeti, i radi li se u tim slučajevima ponovo carski rez ili pokušate poroditi majku vaginalnim putem?

– Trenutno u našoj državi većinom je praksa poroditi majku i drugi put carskim rezom. To ima svoje utemeljenje u nauci, i to nije pogrešno. Međutim, neke studije su pokazale da je sigurnost vaginalnog poroda nakon carskog reza apsolutno zadovoljavajuća, samo nekih 1-5% slučajeva može završiti s teškim komplikacijama, kao što je ruptura uterusa, ali prvenstveno pacijentica s tim mora biti saglasna i moraju se zadovoljiti medicinski algoritmi da bi pacijentica bila kandidat za vaginalni porod nakon carskog reza. U određenim evropskim državama, pacijentice koje su prvi porod imale carski rez, i od kojeg je prošlo dvije godine, a zadovoljeni su i drugi medicinski parametri, naprimjer, prednjačeća čest (glava) i drugi, ponudi im se opcija da se porode vaginalno, ali je to samo njihova odluka. Iako u malom postotku, ipak su moguće ozbiljne komplikacije kao što je iznenadna smrt ploda. Kroz svoju praksu imala sam raznih slučajeva, gdje su pacijentice željele vaginalni porod nakon prvog carskog reza, i svi ti porodi su prošli u najboljem redu.

Koji su rizici za bebu nakon carskog poroda? Jesu li ti rizici manji ako se pacijentica porodi vaginalnim putem?

– Carski rez nije priroda namijenila. Srećom, postoji, jer spašava živote majke i bebe u nekim slučajevima, ali to nije prirodan tok. Svako dijete, da bi se adaptiralo na vanjsku sredinu, s razlogom prolazi kroz porođajni kanal i upravo u tom stisnutom prostoru dolazi i do pripreme pluća za vanmaterični život, a kad se beba porodi na carski rez, ona nema proces adaptacije. I samim tim, kako su i studije pokazale, bebe koje nisu prošle kroz porođajni kanal mogu imati respiratorne tegobe, mogu se teže adaptirati nakon poroda, i ta adaptacija može biti malo sporija nego kod beba su došle na svijet prirodno.

 Kako se žene nose s bolovima nakon carskog reza? Koliko oporavak traje?

– Individualno je, od pacijentice do pacijentice, ali moram reći da su sve žene, bilo da se porađaju carskim rezom ili vaginalnim putem, heroine. U konačnici su sve one majke i ta riječ je sasvim dovoljna. Za neke pacijentice ne biste uopće ni rekli da su prošle kroz operativni zahvat, ili porod, dok neke žene to teže prolaze. U oba slučaja mi im pomažemo, prema potrebi uključujemo analgetike koji su kompatibilni s dojenjem, koji im mogu pomoći da nemaju bolova, a da se u isto vrijeme uspostavi laktacija, to jest da je dojenje moguće. Nakon carskog reza pacijentice ostaju tri dana u bolnici, a zaista u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ trudimo se da ih u ta tri dana educiramo za dojenje i pomognemo da taj prvi prelazni period za njih bude što bezbolniji. Nakon tri-četiri dana prođe kritično razdoblje i sve bude lakše.

Je li jedna od “nus pojava” carskog reza poteškoća s dojenjem?

– Da, jeste. Inače, kada se majka porodi prirodno, cilj nam je da u prvom satu beba počne da doji, što je nakon carskog reza neizvodivo. Drugi razlog je što se naglo prekida trudnoća i samim tim laktacija se uspostavlja otpilike 24 sata kasnije.

 Šta majkama najteže pada nakon carskog reza?

– Carski rez je, ipak, ozbiljna operacija, a beba odmah zahtijeva brigu. Majke su u bolovima i moraju da vode brigu o još nekome ko nema režim spavanja, budi se svaka 2-3 sata, tražeći hranu, što dodatno iscrpljuje porodilju koja je već iscrpljena, iako, moram napomenuti, sve s ljubavlju rade. Brinu se zašto nemaju odmah mlijeka i hoće li biti u mogućnosti hraniti svoju bebu.

 Mogu li žene koje rode na carski rez u budućnosti imati komplikacije kao što su smanjena plodnost i rizik od izvanmaterične trudnoće?

– Carski rez da isključivo bude uzročnik toga nema utemeljenje. Postoji rizik od priraslica, odnosno vezivnog tkiva, ali je to vrlo rijetko posljedica carskog reza. Najčešće su to upalne promjene koje nastaju iz drugih razloga, pa utječu na rizike od izvanmaterične trudnoće, ili neki drugi faktori koji stvaraju sterilitet i smanjenu plodnost. Susretali smo se sa slučajevima gdje pacijentice nisu rodile na carski ili uopće nisu nikada rađale, i mnogo je više takvih slučajeva, a ne mogu ostati trudne.

Koliko je uobičajno da trudnice traže porod carskim putem i zašto to traže? Koliko je to opravdano i ispunjavaju li im doktori tu želju?

– Ima takvih slučajeva, to se naziva carski rez na želju – na zahtjev. Ipak, uvijek je potrebna  medicinska indikacija da bi došlo do takve odluke. Međutim, ja shvatam njihove strahove, vaginalni porod boli, to je nesporna činjenica. Nažalost, nismo do te mjere razvijeno zdravstvo da bi svaka trudnica mogla imati epiduralnu anesteziju, koja bi reducirala bolove u toku poroda, gdje je to u evropskim državama česta  praksa. Mi još nismo u mogućnosti da pružimo svakoj trudnici porod bez bolova, iako bismo to željeli. U takvim slučajevima, kada majke zahtijevaju carski rez bez medicinskih indikacija, objasnimo da je  vaginalni porod bolji i za nju i bebu. Nisam pobornik carskog reza na zahtjev, jer znam koliko je carski rez ozbiljan operativni zahvat i pokušavam im pomoći da premoste svoje strahove.

 I one su se porodile na carski rez

Rastuća stopa carskog reza uvijek je predmet rasprava i ona je usko povezana sa ženama iz javnog svijeta. Iako pokret porođaja kod kuće uzima maha među poznatim osobama, jedna trećina svih poroda završava operacijom. Izdvojili smo nekoliko dama koje su svoju djecu na svijet donijele carskim rezom.

Christina Aguilera

Pjevačica koja se oglušila na sva upozorenja u vezi s operativnim zahvatom, te je svoj porođaj ranije zakazala.

– Nisam željela nikakva iznenađenja. Iskreno, nisam željela vaginalno kidanje. Čula sam užasne priče o ženama koje su prošle prirodni porođaj i nisam htjela da rizikujem.

Jennifer Lopez

Dugo očekivani blizanci Jennifer Lopez i Marca Anthonyja došli su na svijet carskim rezom. O svom iskustvu, Jennifer je javno govorila.

– Imala sam carski rez, ali moja sestra koja je rodila šest mjeseci kasnije, zamolila me da budem s njom u rađaonici, ja sam pomislila: “Vau”!  Budući da sam nosila blizance, preporučeno mi je da rodim na carski rez, a jedan dio mene je pomislio, zašto ne može kod mene biti isto kao kod većine žena. Iskreno, kada sam vidjela svoju sestru u strašnim bolovima, ipak sam pomislila, bolje je što sam rodila na carski rez.

Angelina Jolie

 

 

 

 

 

Angelina Jolie, majka šestero djece (troje usvojenih, troje bioloških), pobjegla je od paparazza i uputila se u Afriku, kako bi na svijet donijela kćerku Shiloh. To je iskustvo opisala kao čudesno.

– Bili smo u maloj bolnici u Africi kad se Shiloh rodila. Mislim da u bolnici nije bilo nikog drugog. Bila je to samo mala kuća, i nas troje. Na kraju je to bila najveća stvar koja mi se ikad dogodila. Carski rez mi se činio fascinantnim. Nisam to smatrala žrtvom i bolnim iskustvom. Bilo mi je fascinantno čudo onoga što tijelo može učiniti.

Amra Džeko

Poznata bh. manekenka Amra Džeko ponosna je majka četvero djece, Sofije, Une, Danija i Dalije,  sve četvero njih rodila je operativnim zahvatom – carskim rezom.

– Daliju sam rodila carskim putem, to je bio četvrti carski rez. Sa Sofijom i Unom sam probala da se porodim prirodnim putem, ali jednostavno nije išlo, tako da s Danijem i Dalijom je bilo već programirano. Znali smo unaprijed i datum i kako se spremiti, i nikada nisam bila opuštenija. Došla sam u bolnicu i, kada su me odveli u salu, kao i pred samu spinalnu anesteziju, bila sam maksimalno relaksirana,  samo mi je u glavi bila zahvalnost za sve i sigurnost u to da će biti sve uredu – kazala je za naš magazin.

Jelena Karleuša

Srbijanska pjevačica Jelena Karleuša je obje kćerke, Atinu i Niku, na svijet donijela carskim rezom. Iako nikada to nije htjela komentirati, malo ko zna da je 2014. godine izgubila bebu, a plod je odstranjen operativnim zahvatom.

– Imala sam već tri carska reza, dva zbog porođaja i jedan zbog hirurške intervencije na koju sam morala da idem. Trudnoća, odnosno sam porođaj sada je veoma opasan za mene – kazala je u rijetkoj izjavi o ovoj temi.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti