Zeničanka Belma Macanović: Rukotvorine satkane od ljubavi

Piše: Emina Dzafic

Kreativna Belma Macanović (28), Zeničanka s adresom u Sarajevu, samouka je umjetnica, na društvenim mrežama poznata kao “belma_piko.art”.  Pokrenula je svoj mali, a sada već uspješni, biznis. Rukotvorine, nastale iz ljubavi, izrađuje posve sama. Radi prava mala umjetnička djela satkana od mašte, snova i želja. Kupuje šolje i potom na njima ocrtava razne motive i u njenoj ponudi se mogu pronaći brojni predmeti kao što su šoljice, čajnici, rokovnici, poruke na staklu, levhe, kutijice, fildžani, table i mandala tanjiri, a svako umjetničko djelo je unikatno i jedinstveno. Uz sve obaveze koje ima kao majka dvoje maloljetne djece, ona nalazi vremena za svoje snove. Ljubav je nastala sasvim spontano, iz želje da ostavi iza sebe nešto što će trajati i na taj način doprinese svojoj porodici. Za naš magazin Belma priča o svojim počecima, koliko joj je potrebno vremena za izradu jednog predmeta i kako uspjeti i pokrenuti svoj mali biznis.

– Ljubav prema poslu koji radim desila se spontano iz želje da nešto pravim svojim rukama, nešto što će ostati i trajati, što će se ljudima sviđati, te da na taj način doprinosim svojoj porodici. Boje sam nabavila u Sloveniji i tako su nastale prve šolje, prve poruke na staklu i levhe koje i dan-danas krase domove mojih kupaca.

Na Instagramu je podržava gotovo 7.000 pratitelja, a njene rukotvorine su prepoznatljive jer, kako kaže, ljudi primijete i prepoznaju ljubav utkanu u svako njeno djelo. Za izradu jednog predmeta Belma odvoji nekoliko sati, a ponekad i nekoliko dana.

–  Potrebno je mnogo truda i mnogo etapa do krajnjeg rezultata. Prvo kupim odgovarajuće šolje i boje. Potom priprema, pranje, dezinfekcija predmeta te oslikavanje. Zavisno od motiva, na jednom predmetu radim od 15-ak minuta do nekoliko sati, dok mi table oduzimaju i po nekoliko dana. Na kraju sušenje na sobnoj temperaturi, potom u rerni, kako bi boja bila dugotrajna. Iako je sušenje specifično, ne preporučujem da se predmeti peru u mašini za suđe – kaže nam.

Pomoć šestogodišnje kćerke

Iza sebe ima brojne saradnje i projekte kojima se ponosi. Predmete oslikava po želji kupaca, a u ponudi ima brojne boje i motive. Iako sve radi sama, ponekad joj u pomoć  “priskaču”  i ručice šestogodišnje kćerkice, koja je prava umjetnica, baš kao i mama.

– Najdraže od svega mi je raditi mandala tanjire, iako nije toliko popularan motiv na našim prostorima, dok mi je najdrži projekt galaxy čajnici, koje sam radila za jedan kafić u Žepču, koji su, prema svemu sudeći, postali prava atrakcija. Sve radim posve sama, a nedavno sam, na molbu moje šestogodišnje kćerkice, kupila materijal i za nju, pa u ponudi moji kupci mogu naći šolje, tespihe i narukvice koje je ona napravila, naravno, uz moju asistenciju – ističe.

Inspiraciju pronalazi u prirodi i svemu što je okružuje. Svaku zamisao, ideju i maštu provodi u djelo, dok su joj za promociju poslužile društvene mreže, jer je uspjela na taj način predstaviti svoju umjetnost široj publici.

– Najveća inspiracija u svemu su moji kupci, jer mnogi motivi, šolje i predmeti su nastali upravo zbog njih i onog što oni traže. A inspiriše me općenito sve oko mene, priroda, boje, potez, potom to prenesem na predmet. Društvene mreže su ogromni plus, jer svoje radove koji su već postali prepoznatljivi i drugačiji, mogu predstaviti i ponuditi brojnoj publici – kaže Belma.

 PRAKSA JE SVE

Počeci nisu idealni i poprilično su teški, posebno za male biznise. Za uspjeh je, smatra ona, osim talenta, potrebno mnogo strpljenja i truda, ali praksom se mnoge stvari savladaju, nauče i usavrše.

Ova umjetnica sve je naučila sama, bez ičije pomoći. Smatra da je to težak put, ali se ponosi sobom. Svakodnevno uvodi i inovacije i planira širiti svoju ponudu.

– Sve što sada radim naučila sam isprobavanjem, gledanjem, čitanjem i istraživanjem. Nisam pohađala nijedan kurs. Za budućnost imam mnogo planova, ali još tragam za onim najboljim i nadam se da ću u skorije vrijeme to realizirati – odlučna je samouka umjetnica.

Covid-19 nije je zaustavio. Na početku pandemije je, kaže, bilo zatišje, koje je iskoristila za učenje i nadogradnju svog znanja.

– Pandemija je utjecala na moj biznis, tako da je jedan period bilo zatišje koje sam iskoristila za učenje novih stvari, dok trenutno radim punom parom – zaključuje Belma na kraju.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti