Mirza Rastoder: Obrazovanje i nauka su IN

Piše: Ilma Jakubovic

„Homework HUB“ je prvi univerzitetski HUB u BiH, gdje studenti i freelanceri mogu doći da uče, proširuju svoja saznanja, umrežavaju se, pripremaju se za ispite, seminare i radionice. Ideja je proizašla iz sopstvenog iskustva. Mladi su prepoznali ovo kao iznimnu potrebu, što nas najviše raduje. Mnoge loše stvari dešavaju se upravo zbog nepismenosti

Mirza Rastoder (26) suvlasnik je i direktor prvog univerzitetskog HUB-a u Bosni i Hercegovini, „Homework HUB“. Diplomirao je međunarodne i javne odnose na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, kao stopostotni stipendist, a master studije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i Sveučilištu u Zagrebu, na Naprednom finansijskom menadžmentu. Osim Mirze, idejni tvorci su i inžinjer hemijske tehnologije Edin Sabljica (22), te magistrica ljudskih prava i demokratije Emina Bašić (25), koji su se susreli s manjkom prostorija za učenje i rad, pa su stoga odlučili pokrenuti nešto što svaki univerzitet posjeduje, a to je „Homework HUB“, kako bi buduće generacije, studenti, đaci i freelanceri mogli imati svoj kutak za rad i učenje.

Na početku razgovora Mirza je pobliže objasnio šta je to, zapravo, „Homework HUB“ te na kojem principu djeluje.

– „Homework HUB“ je prvi univerzitetski HUB u Bosni i Hercegovini, koji djeluje po principu svih evropskih i drugih univerziteta u svijetu, gdje studenti, freelanceri dođu da uče, proširuju svoja saznanja, umrežavaju se, pripremaju se za ispite, seminare, radionice. Također, organiziramo kurseve stranih jezika kao i kurseve u IT sektoru, gdje na neki način pripremamo sve mlade ljude za tržište rada. „Homework HUB“ djeluje po principu plaćanja sata ili mjesečne članarine ili iznajmljivanja sala – pojašnjava Mirza u intervjuu za „Azru“.

Emina i Mirza, HUB Team

Kako se rodila ideja o pokretanju „Homework HUB-a“?

– Iz sopstvenog iskustva. Naime, naš tim je studirao zajedno i nismo nailazili na adekvatne prostorije za učenje i rad. To nam nisu bili ni shopping centri, gdje je uvijek buka i nisu motivirajuće mjesto, dok biblioteke nisu namijenjene za diskusiju i priču, a i vrijeme nije prilagodljivo. Učestvovali smo u takmičenju BBI banke „SBF Start up Challenge“, gdje smo pobijedili i osvojili određena sredstva za pokretanje biznisa. Da nije bilo SBF-a i fonda koji je BBI banka omogućila, „Homework HUB“ ideja bi teško zaživjela. Stoga, to nam je bila odskočna daska da se upustimo prvi put u poslovne vode.

Šta nudite mladima koji posjećuju vaše prostorije?

– Mnogo toga je urađeno u nepune dvije godine, a osim prostora, koji je podijeljen na dvije strane, za grupno i individualno učenje i rad, nudimo razne kurseve, instrukcije iz različitih predmeta, druženja, umrežavanja. Također, sarađujući s mnogim studentskim udruženjima, aktivno radimo na promociji ravnopravnosti spolova u nauci, za šta smo osnovali i Gender istraživački centar, potom ljubavi prema nauci i istraživanju, obilježavamo zajedno značajne datume, kako historijske, tako i kulturne, a sve s ciljem doprinosa našoj domovini BiH. Pokrenuli smo i kolumnu na našoj web stranici, naziva #ScienceIsIn, gdje dajemo priliku svim studentima, kao budućim istraživačima, da se oprobaju u pisanju naučno-istraživačkih radova određenih tema i na tako simboličan način učinimo vidljivim njihov rad i zalaganje za nauku.

Edin i Mirza, HUB Team

U  HUB-u možemo pronaći i računare s #EBSCO bazom podataka. Možete li nam reći više o tome?

-„Homework HUB-ov“ cilj jeste da postane najveći naučno-istraživački centar za mlade u BiH. U skladu s tim, opremili smo našu HUB galeriju naziva Research HUB Gallery “Fatima Al-Fihri”, koja sadrži dva računara na kojoj je EBSCO baza podataka, dostupna svima koji koriste naše prostorije. Naziv smo dali po prvoj ženi koja je osnovala univerzitet u svijetu, tačnije u Maroku, a po kojoj se današnji univerziteti rangiraju. Baza podataka namijenjena je svim grupacijama, malo više fokusirana na medicinske nauke, gdje sadrži veliki broj naučnih članaka i literature, koja može poslužiti prilikom pisanja završnih radova, seminara i eseja.

U kolikoj mjeri su državne institucije podržale ovakav projekt?

– Prije samog otvorenja poslali smo otprilike 150 mailova institucijama i kompanijama  za podršku ideje. Dobili smo odgovor od tri: Raiffeisen banke, Grada Sarajeva, kao jedine državne institucije, i mesne industrije „Ovako“, te smo na taj način mogli osigurati dva-tri mjeseca pokrića troškova. A, naš primarni cilj jeste da kroz kompanije i institucije, koje će zakupiti sto za sve naše studente i srednjoškolce, omogućimo besplatno korištenje prostora, a mi ćemo tako održavati finansijsku stabilnost. Podršku nam je pružila i Islamska zajednica u BiH, a neke od kompanija su nam odgovorile da sačekamo „bolja“ vremena. To je sve stalo početkom pandemije. Kad razgovaramo s predstavnicima svih državnih institucija, uvijek je ista slika, od oduševljenosti idejom do toga da zakonski okviri ne dozvoljavaju podršku start-up kompanijama. Na svakom sastanku pokušavam dočarati značaj ovog projekta i koliko će utjecati na kasniji razvoj bh. društva i nas mladih, pokušavajući predstaviti kako preuzimamo i mi ulogu u kreiranju bh. društva, gdje će obrazovanje i nauka igrati glavne uloge među mladima, nažalost, ne dobijamo pozitivne odgovore.

A, mladi? Koliko je posjećeno?

– Mladi su prepoznali ovo kao iznimnu potrebu, što nas najviše raduje. Već primijetimo kako smo postali jedna velika porodica. Mnogi se nisu poznavali prije, a sada su ovdje stekli svoje prijatelje. Posebno nas raduje što jedni drugima pomažu, pogotovo ako su s različitih fakulteta, univerziteta ili godina. Druga stvar koju smo shvatili jeste da su i oni tu zbog nas, da ovaj projekt ne propadne. Trenutno imamo više od 60 redovnih članova s različitih fakulteta i smjerova.

Jesu li mladi nosioci promjena u društvu? Koliko učestvuju u promjenama i teže ka ostvarivanju bolje budućnosti?

– Mladi učestvuju u promjenama u onolikoj mjeri u kojoj se usmjere da djeluju. Mi smo se usmjerili u procesu obrazovanja i nauke. Smatramo da smo, otvorivši  nešto poput univerzitetskog HUB-a, prvog u BiH, napravili veliku promjenu u društvu. Izazov jeste da tu promjenu prihvate svi kojima je namijenjen. Kao narod smo malo otporni na promjene i ne volimo ih, ali moramo ići dalje i razvijati se, jer od sjedenja, ispijanje kafa, komentarisanja po društvenim mrežama, promjene ne dolaze, a ni novci. Tako da se iskreno nadam da smo onaj milimetarski dio promjena u bh. društvu postigli i da će to mnogi primijetiti i biti zajedno s nama dio tih promjena. Pogotovo mladi ljudi.

Jeste li zadovoljni dosadašnjim djelovanjem?

– S obzirom na sve okolnosti koje su nas zadesile, kao i to da smo vrlo mlada start-up kompanija, koja se sa sedam mjeseci poslovanja morala zatvoriti zbog pandemije na tri mjeseca i po povratku ispočetka krenuti s predstavljanjem ideje i plana poslovanja i aktivnosti, te da još poslujemo u krizi, i dalje uspijevamo. Nažalost, to djelovanje je „preživljavanje”, gdje nam ostaje malo prostora za razvoj, jer finansijski nismo sposobni za ostvarivanje ciljeva. Ali, iskreno se nadamo da će naš predani rad i trud biti nagrađeni u onoj mjeri da obrazovanje i nauka zaista postanu IN u našem društvu, među mladim ljudima, u „Homework HUB-u“.

Kojim projektima se najviše ponosite?

– Ponosimo se svakom aktivnosti zbog koje nam naši članovi kažu: „Hvala što ste ovo uveli“. To znači da smo uspjeli, jer smo to uradili za njih. U prvom pandemijskom valu smo se javili Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS i rekli da su im naše prostorije na raspolaganju za snimanje videa za djecu s poteškoćama u učenju i razvoju. I tako smo u saradnji s mobilnim stručnim timom KS kreirali 30 videa, gdje asistenti u nastavi obrađuju određene tematike za učenike. To bismo istakli kao jednu od uspješnih aktivnosti, jer smo sigurni da je služila mnogim mališanima u tim kriznim vremenima, kad su bili u svojim kućama, ali i akademskom osoblju, koje je koristilo iste metode.  Također, napravili smo prvo HUB putovanje s članovima za Dan nezavisnosti BiH, odlaskom u Stolac u kuću Maka Dizdara, gdje je održano predavanje i na taj način odali počast našoj zemlji. Sa studentskim udruženjima smo pokrenuli HUB takmičenje, koje traje već tri mjeseca i bliži se završnici. Poenta takmičenja jeste da se što više studenata učlani u „Homework HUB“, a udruženje iz kojeg bude najviše učlanjenih članova dobit će određeni stipendijski fond za narednu školsku godinu za studente koji nisu imućnog materijalnog statusa i kojima bi značila ova podrška za dalje školovanje. Kada ova priča bude finalizirana, možemo reći da smo svi učestvovali u ovome.

HUB članovi posjetili Stolac za Prvi mart

Kad biste imali priliku da mijenjate svijet, koju promjenu biste Vi napravili?

– Ne bih mijenjao svijet, mijenjao bih BiH u BiH. A zasigurno bih aktivno radio na važnosti obrazovanja i pismenosti. Jer, smatram da se mnoge loše stvari dešavaju upravo zbog nepismenosti. Prvo što bih uradio jeste da maternji jezik bude obavezan tokom svih godina studija. Mladi trebaju mijenjati društvo i kreirati svoju historiju. Oni koji su kreirali historiju, kreirali su našu sadašnjost, a ne bih volio da bude ista i budućnost. Mijenjao bih pasivnost mladih u zamjenu za aktivno učestvovanje u svim procesima koji našu državu vode ka razvoju.

Tekst prenesen iz aktuelnog printanog izdanja magazina “Azra”

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti