Jasmin Delić: Nisam ni slutio da će kaligrafija prerasti u neopisivu ljubav

Piše: Mirela Kukan

Želim podići svijest o kaligrafiji na našim prostorima zbog njene važnosti koju nosi sobom, jer levha treba da zauzima posebno mjesto u našem domu

Talentirani kaligraf iz Velike Kladuše Jasmin Delić (23), koji svoje radove predstavlja putem  Facebook stranice “Calligraphy by Jasmin”, primjer je mladim ljudima kako se znanje i kreativnost na pravi način mogu usmjeriti.

U Velikoj Kladuši je rođen, završio osnovnu i srednju školu, po zanimanju mašinski tehničar za kompjutersko projektiranje. Iako nije našao posao u struci, nije ni sjedio besposlen. Svoju umjetničku crtu usmjerio je u krojački zanat kojim se trenutno bavi i voli to što radi. Krojač je u “Akrobat” firmi, koja proizvodi tranpoline koji se izvoze po cijelom svijetu. Posao krojača je veoma zahtjevan i odgovoran, traži pažnju, smirenost i predanost poslu, ali Jasminu to, očigledno, ne manjka. Iako ima mnogo obaveza, trudi se biti aktivan član društva.

– Uključen sam u velikokladušku fondaciju “Iman” i to me ispunjava, jer je poseban osjećaj pomagati drugima. Svoje slobodno vrijeme posvećujem izradi levhi i ispisivanju arapske kaligrafije – kaže Jasmin u razgovoru za “Azru”.

Ljubav prema kaligrafiji krenula je još iz školskih klupa, kada se prvi put upoznao s kaligrafijom na času likovne umjetnosti. Kasnije se počeo više upoznavati s kaligrafijom, i teorijski i praktično.

– Nisam ni slutio da će to sve prerasti u ovako neopisivu ljubav. Ubrzo sam se priključio i jednoj Facebook grupi naziva „Islamic arts“, koja sada broji gotovo 30.000 kaligrafa svijeta. Često bih odlazio tamo i „krao“ poteze svjetskih kaligrafa, pa sam i ja počeo da ispisujem arapsku kaligrafiju. S vremenom sam napredovao tako da sam postao i dio te grupe, gdje su objavljeni moji radovi zajedno sa svjetskim kaligrafima. Osjećaj je bio neopisiv. Nakon kraćeg vremena od administratora te grupe dobio sam poziv da budem jedan od predavača o temi „Kaligrafija na slikarskom platnu“, što sam svakako i prihvatio – kaže nam Jasmin.

Izrada levhi nadahnuta je ljubavlju i inspiracijom koju pronalazi u Božijoj Objavi, odnosno Kur’anu i hadisima Poslanika, a.s.

– Levhe su oduvijek zauzimale posebno mjesto u životu muslimana. One su davale dušu prostoru, krasile zidove naših domova, džamija itd. Kao kaligraf želim da podignem svijest o kaligrafiji na našim prostorima zbog njene važnosti koju nosi sobom, jer levha treba da zauzima posebno mjesto u našem domu. Ne smijemo dopustiti da naš dom bude bez barem jedne levhe na zidu, koja će nas podsjetiti na našeg Gospodara. A to je, ustvari, i glavna svrha levhe – zaključuje Jasmin.

Zaplovio i u svijet pisane riječi

S vremenom se kod našeg mladog sagovornika javila još jedna ljubav, ali i prilika. Uz velikokladušku književnicu Nerminu Latić Ćehić postao je autor knjige „Žena“.

– Oduvijek je u meni postojala želja da ostavim trag pisane riječi iza sebe, međutim, nisam imao priliku niti hrabrosti da zaplovim u svijet pisane riječi. Ali svako od nas doživi vjetar u leđa koji ga gurne naprijed, koji ga ojača i da samopouzdanje. Moj vjetar je bila Nermina Latić Ćehić, naša spisateljica s kojom sam zajedno radio na knjizi “Žena”. Knjiga tretira tematiku važnosti žene i opasnosti njenog zapostavljanja. Ima široku lepezu gledišta, jer smo se vodili psihologijom i vjerom. Žena kao majka, kćerka i supruga u islamu, te njeno psihološko stanje i borba da spozna svoju važnost. Krajem godine svjetlo dana doživjet će i naša druga zajednička knjiga “Za srećnu i uspješnu” – najavljuje Jasmin Delić.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti