Amira Mustafagić: Skoro nikada ne stavljam puder

Piše: Emina Dzafic

Influenserica Amira Mustafagić (58) sa svojim sinom Mirzom odavno je osvojila društvene mreže. Osim vedrog duha i uvijek nasmijanog lica, njena mladolikost je više nego očigledna. S obzirom na to da sjajno nosi svoje godine i uspijeva „prevariti vrijeme“, odlučili smo je pitati koja je tajna njene njege kože

Koliko vremena posvećujete dnevnoj njezi lica i šta ona podrazumijeva?

– Trudim se što više da moje lice nema teške sminke i da je čisto. Jedina stvar koja je bitna kada je riječ o njezi lica općenito jeste čistoća i hidratacija. Nisam pretjerani fan šminke i koristim samo najosnovnije stvari. Ali, ujutro, kada ustanem, umijem se i nanesem svoju omiljenu kremu, nakon toga radim sve ostalo.

Kojim trikom se služite kada Vam frizura nije u najboljem izdanju?

– Posljednjih nekoliko godina, moram priznati, praktikujem keratinsko ispravljanje kose. Vrlo je praktično i uvijek kada operete kosu imate frizuru, što je fantastična stvar za žene koje, osim posla, imaju i porodicu i dodatne obaveze. Tako da, moj trik se krije upravo tu, savršeno a traje nekoliko mjeseci.

Ukoliko biste se odlučili za neki estetski zahvat, koji bi to bio?

– Prijateljice mog sina Mirze, Aida i Alma, rade dermalne filere kao i botoks i često me pitaju želim li nešto da i ja radim, ali uporno odolijevam tom trendu. Ne smatram lošim ko to voli i kome je potrebno, ali sam zadovoljna svojim izgledom.

 Šta Vas je iskustvo u šminkanju naučilo? Koliko i na koji način se Vaš proces šminkanja mijenjao s godinama?

– Moram priznati da sam ja ispod prosjeka kada je riječ o šminkanju. Ja sam tu stara škola. Rijetko, skoro nikada ne stavljam puder. Moje šminkanje se sastoji, otkad znam za sebe, od nekoliko stavki: maskara, rumenilo, karmin, a u posljednje vrijeme sređivanje obrva i ponekad puder. Trudim se da sebi što više olakšam tu rutinu.

Često kažu da ljepota dolazi iznutra. Smatrate li da je to tačno?

– Apsolutno. Sretna žena je lijepa žena. Može svaka od nas da bude stalno našminkama, ali šminka ne prekriva kada ste nesretni, dok sreća prekriva i lošu šminku i ne baš sjajno raspoloženje.

Na koji beauty tretman ste u posljednje vrijeme išli, a da Vas je oduševio?

– Nedavno sam bila na radiofrekvenciji i tretmanu oksigenom i zaista je godila toplota koja je poticala kolagen kao i tretman oksigenom, koji je udahnuo koži lica svježinu i bolji tonus.

Kako čistite svoj pribor za šminkanje?

– Perem ga s vremena na vrijeme.

Na koji način se rješavate vrećica ispod očiju?

– Neminovno je da svi starimo. Ja sam osoba koja u prosjeku ne spava dugo i podočnjaci kao i vrećice ispod očiju su rezultat toga, ali mi ne smeta. Vrećice ispod očiju rješavam snom i hladnim roll-eye preparatima.

Kako oblikujete obrve?

– Tek prije godinu ili dvije sam počela da oblikujem obrve na nagovor moje rodice. I da, bila je u pravu. Redovno idem na oblikovanje obrva kod moje drage Arcie, koja je prava majstorica obrva.

Koje kozmetičke marke ste oduvijek željeli isprobati, a još niste?

– Zaista ne patim od marki niti u jednom segmentu, stoga vam ne mogu dati odgovor na ovo pitanje. Svaka krema koja radi dobro za kožu lica, bilo da košta 500 KM ili 20 KM, moj je izbor ukoliko je kvalitetna. Nekada su mi bolje bile stvari za kožu koje su bile jeftinije, no i to je individualno.

 Možete li s nama podijeliti svoj zlatni beauty savjet?

– Mnogo vode i hidratacija dovode do savršeno čiste kože. No, ono što sam ja često i prije koristila, a i sada to radim, jesu baby kreme, jer su one pravljene bez previše hemijskih supstanci i najviše vjerujem takvim proizvođačima. Sve te kreme često se  mogu naći u mom ormariću.

Kako ste reagirali na svoju prvu boru?

– Uz osmijeh. Bore su divna stvar i sastavni dio života. One su tu kao opomena da smo prošli kroz mnoge situacije.

Jeste li tokom pandemije drastično promijenili svoje beauty navike?

– Tokom pandemije sam, priznajem, uživala.  Mnogo mi je prijalo što se ne moram šminkati. Kako radim stalno sa strankama, nikako ne skidam masku i iz tog razloga se i ne šminkam, što je meni super stvar.

Koji je Vaš omiljeni parfem i zašto?

– Već godinama je to „Light Blue“ Dolce&Gabanna. To je moj izbor broj jedan i često ga koristim, jer me uvijek i iznova učini da se osjećam svježe i posebno.

Postoji li neka vrsta šminke bez koje ne možete napustiti kuću?

– Ne. Ja volim prirodan izgled i veoma često vani izađem bez bilo kakve šminke i uživam u toj privilegiji koju mnogi sebi nameću. No, ukoliko bih birala jedan proizvod, to bi definitivno bio karmin.

 Šta se nalazi u Vašem neseseru?

– Moj neseser je pun raznih mazalica, ali samo nekoliko od njih često koristim. U mom neseseru se nalazi nekoliko karmina, rumenilo, sjaj, puder, maskare, tuš i olovke za obrve i usta. Mislim da sam skromna i da uzimam samo ono što mi je zaista neophodno, kako ne bih gomilala proizvode.

Pročitajte još