Jovana Joksimović za „Azru“: Željko je moj i Božiji

Piše: Emina Dzafic

Bila sam i uplašena i nesigurna kada sam počinjala. Onda sam shvatila, naučila da nesigurnost može da zamijeni samo znanje. I krenula sam mnogo da učim o svom poslu. Karijere nema ako na vrijeme ne shvatiš da moraš stalno da se mijenjaš, učiš, postaješ bolji. Ponosim se time što sam supruga Željka Joksimovića, koliko i svojom karijerom. Svakako nikada nisam htjela da porodicu, djecu, stavljam u drugi plan, ali da li sam i koliko uspjela, ne znam. Na to pitanje će, jednog dana, odgovoriti moja djeca. I nadam se da će mi taj odgovor prijati

Jedna od najpopularnijih voditeljica u Srbiji, ali i šire, Jovana Joksimović, ostvarena je karijeristkinja, supruga i majka. Važi za profesionalku, koja se ne boji da priča o temama o kojima drugi šute. U svojoj dugogodišnjoj novinarskoj karijeri, najpoznatija je po vođenju Jutarnjeg programa, a sada je urednica emisije„Uranak” na K1 televiziji, čiji vlasnik je njen suprug, pjevačka zvijezda i kantautor Željko Joksimović. Njihov idiličan i sretan brak oduvijek je okupirao pažnju javnosti, a sada je odlučila za naš magazin ekskluzivno otkriti nekoliko detalja o svojoj porodici, odnosu nje i Željka, je li i koliko je on ljubomoran kao suprug te kako nosi breme njihove popularnosti. U braku su devet godina, a svoju ljubav su 2012. proslavili na Maldivima, skromnim vjenčanjem uz najuži krug prijatelja. Vjenčali su se nakon tri godine veze, a poslije intimnog vjenčanja  na egzotičnoj destinaciji sklopili su i crkveni brak u Beogradu, u septembru 2014. godine.

Jovana i Željko važe za jedan od najskladnijih parova na javnoj sceni i imaju troje djece, sina Kostu i blizanke Anu i Srnu. Jovana je, kada smo je pitali za intervju, potvrdila da je, prije svega, prava profesionalka. Kao što i možemo vidjeti u njenim emisijama, nije se ni ovog puta ustručavala da govori onako kako joj njena profesija nalaže, niti da bilo šta krije. Bila je spremna odgovoriti na svako naše pitanje i pokazati da je ona i kada je s druge strane, jednako otvorena kao što to i sama traži od svojih sagovornika.  Skromna, posebna i očaravajuća, naši su zaključci nakon saradnje s njom, a nije se stidila priznati da ona Željka smatra samo Božijim i svojim!

Za “Azru” Jovana Joksimović govori o porodici, braku i karijeri.

Važite za profesionalku koja se nije bojala govoriti o nasilju nad ženama, cyberbullyingu, politici, lošem položaju žena, nepravdi i mnogim drugim pitanjima od društvenog značaja o kojima neki drugi nisu smjeli. Je li bilo teško boriti se s vjetrenjačama? 

– Nikada nisam imala osećaj da sam sama. I, istovremeno, nikada nisam tražila “društvo”, da bih se bavila određenim temama. Hoću da kažem, ne bi mi smetalo ni da sam sama. Prije svega, zato što je sve to o čemu smo pričali moj posao. Da se ne bavim tim temama, ne bih se bavila, bar ne onako kako treba, svojim poslom. Ne bih sebi mogla da kažem da sam novinar. Ovako, mogu.

Kada pogledate iza sebe i vidite dugu trasu novinarske karijere, kao prepoznatljivo voditeljsko lice u Srbiji, ali i u našem regionu, šta biste promijenili u svojoj karijeri?

– Karijere nema, ako na vrijeme ne shvatiš da moraš stalno da se mijenjaš, učiš, postaješ bolji. Samim tim, da sada nešto želim da promijenim,zakasnila bih. Hvala Bogu, mijenjala sam se na vrijeme.

Da možete ponovo birati, bisteli izabrali da budete novinarka?

– Da, svakako. Novinarstvo nije posao. To je poziv, to je život. I ko ga proba, ko uspije da ga živi, ništa drugo ne bi u životu radio.

Već godinama imate posao koji je oduzimao većinu Vašeg vremena, a uz to  ste majka i supruga. Kako ste sve uspijevali stići i mislite li da ste ponekad porodicu stavljali u drugi plan, da biste završili poslovne obaveze? 

– Teško pitanje, jer me odgovor na njega svakodnevno muči. Svakako nikada nisam htjela da porodicu, djecu, stavljam u drugi plan, ali da li sam i koliko uspjela, ne znam. Na to pitanje će jednog dana odgovoriti moja djeca. I nadam se da će mi taj odgovor prijati.

Je li Vam nekad bilo teško nositi breme popularnosti, ali ipopularnosti Vašeg supruga?

– Nemam običaj, a nema ga ni Željko, da se na to žalim. Sami smo izabrali svoje pozive i sve što ide uz njih. I ne bi bilo fer, baš zbog svega onog dobrog što su nam donijeli, da kukamo zbog nekihmanje prijatnih stvari, kakve, inače, postoje u svakom poslu, svakom životu.

S obzirom na to da ste sebe izgradili kroz svoju karijeru, je li Vam smetalo kada Vas se samo titulira kao „suprugu Željka Joksimovića“?

– Da mi to smeta, značilo bi da se nisam dovoljno izgradila u svojoj karijeri. A jesam. I sada mogu da me tituliraju kako god hoće. Pa i tako – supruga Željka Joksimovića. Uostalom, ponosim se time, koliko i svojom karijerom.

Kako je biti supruga Željka Joksimovića? Je li to nekada bio teret?

– Ne, zato što smo se od samog početka uklopili, kliknuli, živimo, radimo, podižemo djecu kao tim, i nikada nam ništa nije teško.

Jeste li ljubomorni kao supruga? A Željko?

-Ljubomorna sam kao žena, ne kao supruga. Prosto, on je moj i Božiji, i nema tu šta da se doda. Isto je i obrnuto. Ljubomoran je kao muškarac. I sve to samo svjedoči o ljubavi, ne o nepovjerenju.

Sada radite kao voditeljica i urednica Jutarnjeg programa na K1 televiziji, a vlasnik je Vaš suprug. Petlja li Vam se ponekad u posao? Nameće li svoje stavove?

– Taj program je moje djelo, osmislila sam ga, vodim ga, što nikako ne znači da on nema nikakvog utjecaja. Ima ga, jer stalno o tome razgovaramo, razmišljamo, hoćemo, na kraju, da ta televizija, njen program, budu najbolji. Ali, to je daleko od nekog miješanja, u smislu u kojem ste pitali. To je, prosto, timski rad. I povjerenje. I ljubav.

Kakvi ste Vi i Željko kao roditelji? Popustljivi ili strogi? 

– To je pitanje balansa za kojimsvi roditelji tragaju. Mi pokušavamo da budemo nepopustljivi u onim životnim principima koji će od njih načiniti dobre ljude, sve ostalo se trudimo da razumijemo i da im pomognemo, a ne da ih grdimo.

Čemu učite svoju djecu?

– Da sutra imaju svoj život. I da budu odgovorni za njega.

Šta je tajna Vašeg sretnog braka? 

– Ako je tajna, možda je bolje da je sačuvam za sebe. Šalu nastranu, za svaki zajednički život osnova je ljubav. Sve ostalo je nadogradnja. I mudrost, da shvatiš šta i kako treba da gradiš.

Jesu li česti kompromisi potrebni za sretan brak i miran san?

– Kompromisa nema samo kad je riječ o ljubavi. U svemu drugom, kompromis je dokaz te ljubavi.

Samopouzdanje se na Vama vidi. Kako ste ga izgradili i je li godinama to bilo tako?

– Naravno da nije. Bila sam i uplašena i nesigurna kada sam počinjala. Onda sam shvatila, naučila da nesigurnost može da zamijeni samo znanje. I krenula sam mnogo da učim o svom poslu. I radim to i dalje.

Šta mislite o položaju žena u današnje vrijeme, šta Vam eventualno smeta? 

-Smeta mi kuknjava o položaju žena. Zato što ja mislim da su žene sposobne bar koliko i muškarci, ako ne i više,te da samim tim mogu sve što požele. I trebalo bi više da se bave svojim snovima, planovima, a manje položajem. Angela Merkel je najbolji primjer. Nije gubila vrijeme na izgovore o lošem položaju žena, nego je postala Angela Merkel. I muškarci je i poštuju i slušaju. I svaka žena može da stigne dotle.

Šta je, prema Vašem mišljenju, potrebno da bi se žena osjećala dobro i ispunjeno?

-Isto što i muškarcima. Da rade na sebi, da ne budu zadovoljne onim što su postigle, nego da hoće još da uče, mijenjaju se i da sve što rade, vole da rade.

Danas, kada su ideal ljepote fotošopirane slike na društvenim mrežama, šta biste poručili ženama koje se ne osjećaju dovoljno lijepe i dobre?

– Da je sva ljepota ona koju uspiješ da nađeš u sebi. Sve ostalo je fatamorgana.

 U Vašem poslu ženska ljubomora je čest slučaj. Kako se Vi nosite s tim? 

– Ne nosim se, jer me ne pogađa. Neki put mi čak i prija. Govori da sam nešto dobro uradila.

Bojite li se godina, starosti?

– Ne, upravo sam napunila četrdeset. I odlično se osjećam.

Kakvu budućnost planirate za sebe i svoju djecu?

– Onu u kojoj ću ih naučiti da svoju budućnost ostvare.

Pročitajte još