Maja Čengić Miralem: Privatno se vrlo malo šminkam

Piše: Ilma Jakubovic

Maja Čengić Miralem dugogodišnje je TV lice i urednica Revijalnog i muzičkog programa na BHT1 televiziji. Šarmantna novinarka i voditeljica redovno za gledatelje dovodi zanimljive goste u popularnu emisiju „Konačno petak“te izvještava o svim aktuelnostima sa zabavno-kulturne scene u BiH. Ovoga puta ona je u ulozi onoga ko odgovara na pitanja. Samo za “Azru” otkriva tajnu svog besprijekornog izgleda

Koliko vremena posvećujete dnevnoj njezi lica i šta ona podrazumijeva?

-Moja dnevna njega lica podrazumijeva korištenje „Clinique 3-Step“ programa. „Clinique 3-Step Introduction“set za čišćenje kože sadrži tekući sapun za lice, tonik za čišćenje i hidratantni gel. Komplet je pogodan za mješovitu i masnu kožu.

Kojim trikom se služite kada Vam frizura nije u najboljem izdanju?

-Nemam neke posebne trikove. Kosu perem svakog drugog dana, idealna je kombinacija kada imam vremena da idem kod svog frizera na feniranje, kod kojeg idem već 20 godina. Ipak, kada nemam vremena, a ona nije isfenirana, svežem je u rep. Ali, najvažnije je da je čista i mirišljava. Ne podnosim vidjeti ni na ženi ni na muškarcu masnu i prljavu kosu.

Ukoliko biste se odlučili za neki estetski zahvat, koji bi to bio?

-Ma, previše se ja bojim tih estetskih zahvata da bih o tome i razmišljala.

Šta Vas je iskustvo u šminkanju naučilo? Koliko i na koji način se Vaš proces šminkanja mijenjao s godinama?

– Nije previše… Štaviše, s godinama sam samo potvrdila pretpostavku da je manje više i da lice treba maksimalno čuvati. Ipak, ono što sam još od studentskih dana i prvih šminkanja pa do danas naučila, jeste da u dobar puder i maskaru uvijek treba više investirati. Ono što stavljate direktno na lice mora biti kvalitetno i odgovarajuće za vaš tip kože. Privatno se vrlo malo šminkam, s dolaskom ljepših dana i nikako, a u svim ostalim varijantama bez tečnog pudera „Studio fix by MAC“ i njihove maskare i ne pomišljam da počnem proces šminkanja.

Često kažu da ljepota dolazi iznutra. Smatrate li da je to tačno?

-Apsolutno! Ali, u onom značenju po kojem jednostavno isijavaš raspoloženje koje prevladava u tebi. Ukoliko sam tužna i nezadovoljna, to se vidi ma kakvu frizuru, šminku ili haljinu imala na sebi. I tada sama sebi nisam lijepa, kako ću biti drugima? A kada sam zadovoljna i sretna, samim tim i nasmijana, tada sam sebi lijepa i u najobičnijoj trenerci i bez trunke šminke.

Na koji beauty tretman ste u posljednje vrijeme išli, a da Vas je oduševio?

-Prije dvije-tri godine sam probala tretman spravom „Med Contour Multipower“. Iako sam, moram priznati, bila pomalo skeptična u efikasnost, vrlo brzo sam se uvijerila u fenomenalne rezultate preoblikovanja tijela zahvaljujući tretmanu ovom spravom. Ona neinvazivnom metodom skida masne naslage i celulit, smanjuje obim željene zone, zateže kožu lica, poboljšava cirkulaciju i što je, vjerujem, svakoj ženi vrlo motivirajuće, rezultati su vidljivi odmah nakon prvog tretmana. Nažalost, ne stižem ići često, ali pred odlazak na more, obavezno.

Kako čistite svoj pribor za šminkanje?

-Najjednostavnijom mogućom metodom. Četke namočim u kombinaciji vrele, prokuhane vode i sasvim maloj količini deterdženta za suđe ili kupke za tuširanje. Ostavim da stoje desetak minuta, isperem pod mlazom hladne vode i ostavim da se osuše preko noći.

Na koji način se rješavate vrećica ispod očiju?

-Nikako (smijeh). San je lijek za sve, ali uopšte se ne opterećujem trenutnim, lošim izgledom. Proći će.

Kako oblikujete obrve?

-Vjerovatno sam jedna od rijetkih koja još ima vlastite obrve (smijeh). Male, kratke, ali moje. Sama ih reckam, sama ih češljam, a u posljednje vrijeme malo sjenom popunim nedostatke.

Koje kozmetičke marke ste oduvijek željeli isprobati, a još niste?

-Iskreno, probala sam mnogo toga što, da se ne bavim ovim poslom, vjerovatno ne bihnikada. Jer, naprosto, ljudi koji u tebi vide neku vrstu reklame, pošalju neke proizvode sa željom da ih probaš i objaviš na svojim profilima putem društvenih mreža. Neki od njih su bili veoma skupi proizvodi, neki prilično jeftini, ali meni je to uvijek bio super način da isprobam nešto novo i ukoliko sam zadovoljna, nastavim da kupujemsebi te proizvode.

Možete li s nama podijeliti svoj zlatni beauty savjet?

-Ne znam koliko je zlatan, ali ja se njime vodim. Jedino zdrava koža i kosa su lijep ukras na ženi. Žao mi je kada vidim, a vidim mnogo toga na Instagramu, sve te djevojke koje imaju uzore u drugim operisanim ženama, sa silnim ekstenzijama, umjetnim usnama, noktima… Pa se pitam, ako ste do tridesete napravile sve to što ste napravile, šta ćete da radite poslije 45.? Budite prirodne, budite njegovane, budite svoje.

Kako ste reagirali na svoju prvu boru?

-Prekrasno! Odmah sam skinula puder da se manje vidi (smijeh).

Jeste li tokom pandemije drastično promijenili svoje beauty navike?

– Sobzirom na mnogo manje snimanja, izlazaka, evenata, imala sam priliku da odmorim kosu i kožu od silnog feniranja i šminkanja. I to je, izgleda, jedina dobra strana ove pandemije.

Koji je Vaš omiljeni parfem i zašto?

– „Chloe“ je uvijek moj prvi izbor, jer je oličenje ženstvenosti, na momente smirujući i blag, a kada treba i dovoljno jak za noćni izlazak. Sve u jednom.

Postoji li neka vrsta šminke bez koje ne možete napustiti kuću?

-Maskara je must have i kada nemam ništa drugo na svom licu.

Šta se nalazi u Vašem neseseru?

-U neseseru uvijek imam četkicu za zube i pastu, kremu za ruke, maskaru i sjajilo za usne.

Pročitajte još