Neda Ukraden: Menopauza? Šta to bješe?

Piše: Lejla Bejdic

Protekli Corona period bio je poguban za umjetnike, pogotovo muzičare koji žive od nastupa, kaže Neda koja je ovih dana posjetila Sarajevo, a prethodno je bila i 2019. godine na proslavi mature s gimnazijskom rajom. Menopauza? Šta to bješe? Ma nisam imala vremena ni misliti o menopauzi! Bio je to najgori period mog života, u kome sam mislila kako spasiti dijete, porodicu iz vihora rata, kako im omogućiti koliko-toliko normalan život

 

Karijera Nede Ukraden (70) traje već pola decenije. Osim dobrim glasom, Neda se može pohvaliti i fantastičnim izgledom na kojem joj zavide i duplo mlađe. Nedavno je izbacila tri nova singla: „Muchas Gracias”, „Gdje ćemo za praznike” i „Jednom kada ovo prođe”. Sva tri nose vrlo zanimljive naslove. Samo za „Azru“ kazala je zbog čega je u tako kratkom roku odlučila počastiti publiku s čak tri nove pjesme.

– Poslije skoro godinu i po muzičke i koncertne pauze ušla sam u studio i snimila tri izuzetno zanimljive, različite pjesme. Sticajem okolnosti, od različitih autora iz Sarajeva, Zagreba i Beograda stigle su mi pjesme koje su me, svaka na svoj način, okupirale i oduševile. Trebalo je okupiti ekipu aranžera, producenata, doraditi tekstove i snimiti to sve u jednom studiju. Sve tri pjesme naći će se na novom CD-u, koji upravo ovih dana izlazi i nosi naziv po jednoj od pjesama „Jednom kada ovo prođe“.  Sve to ne bih mogla postići bez pomoći diskografske kuće „Croatia records“, ali i kompanije „International Health“, koja je imala sluha za ovaj moj muzički poduhvat – kaže nam Ukraden.

Jeste li zadovoljni dosadašnjim reakcijama publike i koja pjesma se za ovo kratko vrijeme, eventualno, izdvojila? 

– Pjesme su naišle na dobar prijem. Različite su i vjerujem da svaka ima svoju publiku. Ipak, pjesma „Jednom kada ovo prođe“ se izdvojila, kako po pregledima, tako i po reakciji publike.

Uradili ste i vrhunske spotove za nove singlove u kojima izgledate zaista fantastično. Ko potpisuje spotove?

– Spotovi su urađeni u vrhunskom studiju i pod rediteljskom palicom Dejana Milićevića s kojim sam prethodno dogovorila i razradila najvažnije detalje po kojima treba da budu prepoznati spotovi. Da te sve transformacije, odnosno tri „različite Nede“ budu efektne, potrudili su se stilisti i frizeri, te šminkeri. Zaista, i šminka i frizura, kao i styling bili su na nivou jednog vanserijski urađenog posla i doprinijeli da u jednom danu uspješno snimimo sva tri videospota.

Svjesni smo da je muzički sektor jedan od najpogođenijih po padu prihoda zbog pandemije Covida-19. Kažu da je to dobro za umjetničko stvaranje, ali mnogo loše za finansijsko. Jeste li Vi saglasni?

– Ovaj protekli Corona period je bio poguban za umjetnike, pogotovo muzičare koji žive od živih nastupa. Ne postoji osoba koja se bavi ovim našim poslom, a da nije pogođena ovom strašnom pandemijom. Nedostaju putovanja, druženja, živi nastupi. Zaista se želimo što prije vratiti normalnom životu i svom radu, koji volimo i znamo raditi.

Put Vas je nakon dvije godine ponovo doveo u Sarajevo. Šta ste prvo uradili kada ste došli u glavni grad BiH?

– U Sarajevo sam sada došla poslije 2019. godine, kada sam bila na proslavi mature s gimnazijskom rajom iz razreda i divno se provela. Radujem se svakom dolasku i zato, prvo što uradim jeste da se javim prijateljima da sam stigla.

 Koji segment svog života najviše volite?

– Najviše volim svoj dom, porodicu, moju kćerku i unuke. Cijeli život sam željna kuće, topline doma, porodične atmosfere, pa eto ako je išta dobroga donijela ova pandemija, onda je to vrijeme koje sam provela u kući, družila se sa svojima, uživala u kuhanju, ali i pisanju svoje autobiografije.

I danas ste jednako lijepa i njegovana žena. Koja je tajna Vaše beauty rutine? Je li se ona s godinama mijenjala?

– Trudim se da gene koje sam od majke naslijedila u građi tijela i lica očuvam i njegujem koliko je moguće. Također, da imam čisto i od šminke dobro očišćeno lice, nahranjenu kožu s prirodnim pilinzima i maskama. Kvalitetni serumi, kao i  dekorativna kozmetika pomažu mi da brojna snimanja i maltretiranja kože lakše podnesem. Uz sve navedeno, treba dodati i zdravu ishranu, eto to su tajne mojih rituala.

 Koliko brinete o svom izgledu i kako održavate vitku liniju?

– Svi me znaju kao njegovanu i vitku ženu, koja se uvijek brinula o svom izgledu. Nekad je to bilo lagano, ali danas, kad ništa ne pomaže, tu je liposukcijska dijeta. Trudim se u ovim godinama da prvenstveno brinem o zdravlju, pa samim tim i o izgledu. Kada primijetim da imam višak kilograma, odmah zovem prijatelja Kenana Mandru da mi donese moj LIPO s kojim za kratko vrijeme vratim liniju u red. Sviđa mi se taj sistem mršavljena, jer daje brze rezultate, a ne osjećam se iscrpljeno i tokom režima nisam gladna. Naravno, nakon toga upražnjavam i fizičku aktivnost, pa zato redovno radim tabata workout, omiljene vježbe, a pored toga plivanje i tenis. Ne konzumiram cigarete, ni alkohol, osim čašu-dvije vina. Nastojim da jedem mediteransku ishranu. Spremam na način da je sve lešo i kuhano, dok namirnice moraju biti svježe. Međutim, naravno, ponekad pojedem i burek, čisto da me želja mine.

 Kako ste plovili kroz svoju menopauzu?

– Menopauza? Šta to bješe? Ma nisam imala vremena ni misliti o menopauzi! Bio je to najgori period mog života, u kome sam mislila kako spasiti dijete, porodicu iz vihora rata, kako im omogućiti koliko-toliko normalan život. Kada moraš biti majka i otac te staratelj porodici, a pri tome si sam, nemaš kada da misliš o menopauzi. Zapravo, rad je lijek i terapija za sve, pa i za to.

 Jeste li ikada težili da imate mlađu kožu i na koji način ste to postizali?

– Svako želi biti što duže mlad s lijepom i zategnutom kožom. Ja koristim sve što neinvazivna kozmetika nudi – prije svega, radio valove i lasere, kao i nisko frekventne struje koje stimulišu kolagen. Prirodno građeno mladoliko ovalno lice, te masna koža, moji su najbolji aduti.

Šta imate uvijek u svojoj torbi?

– Poduži je to spisak. U torbi se uvijek nalaze telefon, ključevi, novčanik, naravno i pudrijera, sjaj za usne, maramice, maske, antiseptik sprej, parfem, a naravno tu je i GE132 za jak imunitet koji dobro dođe u ovo vrijeme.

Imate li jutarnje rituale koje biste nam otkrili?

– Jutro počinjem čašom mlake vode u koju nacijedim pola ili cijeli limun. Tome dodam kurkumu te popijem jednu kapsulu GE132. Popijem veliku šolju turske kafe bez šećera i uzmem to vrijeme da pročitam poruke, pogledam vijesti, a potom odradim jutarnje vježbe.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti