Holivudska zvijezda Jordana Brewster ekskluzivno: Miju nije lako igrati

Piše: Lejla Bejdic

Sretna što sam se vratila u deveti dio filmske franšize. Vin Diesel je pametan, kreativan i nadahnuto je biti u njegovoj blizini. On je i dalje naš neustrašivi vođa. Mnogo je lakše raditi s osobom koju poznajete i s kojom dugo radite. Plakala sam u nekim dijelovima scena, jer mi je djelovalo kao porodična historija koja se odvija pred očima. Oduvijek sam željela dijeliti scenu s Charlize Theron, koja je fantastična u filmovima. Ona je jedna od ženskih glumica koju obožavam, a Sandru Bullock bih dodala u franšizu

Porodica “Brzih” vraća se uz mnogo više uzbuđenja i još više automobilskog ludila, a sve obavijeno šarenim likovima i zanimljivim lokacijama. Velika premijera filma u bh. kinima zakazana je za 17. juni. U devetom nastavku franšize “Fast&Furious 9” (“Brzi i žestoki 9”), Dominic Toretto, lik koga je utjelovio Vin Diesel, i Letty, koju igra Michelle Rodriguez, zadovoljavaju se mirnim porodičnim životom s mladim Brianom. No, to traje dok se ne vrate u svijet opasnosti. Ovog puta suočeni su s prijetnjom, onom koja obnavlja stare rane, posebno za Dominica. Globalno poznati film pun je najvećih glumačkih imena s A liste, a samo neka od njih su, osim Vina Diesela i Johna Cena, Tyreese Gibson, Charlize Theron, Ludacris, Hellen Miren, Jordane Brewster i mnogi drugi.

Mia Toretto je lik koji je utjelovila Jordane Brewster i dio je srca franšize, a ovog puta se filmu vraća s više akcije i uživancije nego ikad prije. Posredstvom “Una filma”, distributera filmova Studija “Universal” i brojnih  nezavisnih naslova  na teritoriji cijele BiH, “Azra” magazin dobio je ekskluzivni intervju od Jordane Brewster, koja je s velikom ljubavlju govorila o svojoj kinematografskoj porodici, ulasku u karakter uloge koju igra, ali i o tome koga bi voljela vidjeti da se pridruži ovoj megapopularnoj franšizi.

Je li bilo čudno što niste bili dio “Fast” porodice 8?

– Bilo je to poput okupljanja porodice ili zabave na kojoj nisam bila! Bilo je užasno. Stvarno sam sretna što sam se vratila u deveti dio. I ono što svima objašnjavam jeste da se mi ne viđamo samo na setovima i kad radimo na filmovima, glumačka ekipa se sve vrijeme viđa i izvan seta. Viđam Vina stalno, viđam se i s Michelle, a s Nathalie je malo teže, jer živi u drugom gradu. Činilo se stvarno čudnim kad sam vidjela da nisam dio postave i da ću sve propustiti.

Je li bilo zabavno vratiti se porodici?

– Postoji međusobna hemija, jer mnogi od nas već 20 godina radimo zajedno. Ovo mi je peti film s rediteljem Justinom Linom, znam ga već 15 godina. Tu je i stenografija, koju svi imamo jedni s drugima, što je za nas velika sreća, jer to je kao da igramo izvan seta, a onda kad je vrijeme za rad, znamo ritmove jedni drugih i stvarno je divno.

Miju ste već igrali u svim ostalim “Fast” filmova. Je li ona lik u koji se lako vratiti?

– Ne, Miju nije lako igrati. Mia je mnogo evoluirala, u prvom filmu je bila vrlo snažna, tvrde glave, neka vrsta folije svom velikom bratu i malo buntovnija, a onda je prešla u ovaj majčinski, prizemni karakter. A sada se opet zabavljam malo više, jer sam vani sa svima u misijama. Mislim da mi je nakon “Fast 5” zaista postalo zabavno, ili se Mia zabavljala više. Dakle, sa svakom se osvrćem, ponovo gledam filmove, razmišljam o njoj u kontekstu filma. Mnogo se pripremam kada trebam ući u lik Mije.

Je li to vrsta uloge za koju se fizički i psihički pripremate?

– Fizički, zasigurno, jer sam Justina toliko molila da budem dio akcije, a onda ga stvarno nisam htjela iznevjeriti pa sam uzimala lekcije tekvandoa, slala sam mu svoje videozapise iz teretane, htjela sam biti sigurna da zna da se spremam. A onda sam našem nevjerovatnom kaskaderskom timu u Londonu, jednostavno, rekla: „Dečki, kad jednom postavite koreografiju, molim vas, znajte da želim 90 minuta svaki dan s vama, zapamtite to, uložit ću sve napore svog tijela da snimamo s Justinom”. To je najbolji dio rada na ovim filmovima, jer radite s ljudima koji su na vrhu.

I Vas i Michelle Rodriguez (Letty) forsirali su za više akcije. Kako je bilo snimati akcijske kadrove?

– Bilo je stvarno zabavno, ali zbog priprema je zaista prošlo bez problema. Moram odati Michelle priznanje, jer nije se samo u ovoj sekvenci borila za ženske likove, borila se od prvog dana. I mislim da je nama ostalim likovima bilo zaista važno da smo dio akcije, a Michelle je svakako bila dio nje. Ja sam bila ta koja je pokušavala doći tamo! Letty i Mia su prijateljice, ali publika ne može uvijek vidjeti da li se druže ili zbog čega se svađaju, zatim kako se Dominic osjeća ili koja su druga pitanja o kojima razgovaraju? Tako da osjećam da je to nešto što oboje želimo dalje istraživati.

Da se ukaže prilika, biste li bili spremni za nastavak franšize?

– Da, mislim da u franšizi “Fast&Furious” ima toliko svjetova da bi bilo stvarno zabavno istraživati ​​ženske likove. I naravno, Nathalie bi morala biti dio toga, a i Ramsey je glumica koja igra važnu ulogu i bilo bi stvarno zabavno. Nadam se da će se fanovi boriti za to!

John Cena je novi član glumačke ekipe. Kako je došlo do toga da se on pridruži porodici?

– To je lik koji je kreiran, a opet je mitski, jer unutar filma ispunjava praznine koje su preostale u smislu da možemo na neki način shvatiti zašto je Dominic takav kakav je, kakva je njegova historija, pa je on, zapravo, jako vitalan lik za ljubitelje “Fast & Furious” franšize. Mogu zamisliti koliki je pritisak osjećao, mora da se skamenio i nadam se da se osjećao super dobrodošlim i učinio je sjajan posao. Tako je dobro odglumio i uopće ga nisam vidjela da puca pod pritiskom, izgledao je vrlo cool tokom cijelog snimanja.

Je li John u film unio zanimljivu dinamiku? Jer on zaista ima vezu s porodicom.

– Da, mislim da, kad je neprijatelj unutra, to je strašnije, jer, s jedne strane, zna koje su vaše slabosti, tako da je to manje strateška borba, a više ne znate šta će ta osoba raditi. Ali, također, mislim da je, s druge strane, isplativost veća kad vidite na kraju šta se događa. S obzirom na temu filmova, definitivno je super zadovoljstvo na kraju.

I dalje imate Vina kao vođu porodice i glumačke ekipe. Je li on i u devetom dijelu ona snažna osoba koja pruža podršku te se i dalje brine za zabavu?

– Da! To se upravo dogodilo danas u pauzi. Napravili smo intervju i otišla sam do njegove prikolice da vidim njegovu ženu i družim se s njim. Uvijek postoji ta vibra i  osjećaj inkluzivnosti, a također on stalno stvara i razmišlja o tome šta je sljedeće i kako to možemo ostvariti, te šta sve možemo uložiti u to da fanovi budu uzbuđeni i sretni. Vin je tako pametan i kreativan, te je vrlo nadahnuto biti u njegovoj blizini. On je i dalje naš neustrašivi vođa.

Da li se i dalje iznenađujete kad čitate scenarij i vidite šta se događa u filmu?

– Moram reći, ponekad ga pročitam, a ponekad snimam sa zelenim ekranom, poput jednog od kadrova u ovom filmu i nemam pojma kako će to izgledati. Nisam imala predstavu o svim različitim elementima koji će se spojiti. Jer je film tako ogromnog opsega da ga zaista morate vidjeti da biste u to povjerovali. Jednostavno čitanje scenarija nije sasvim dovoljno za ove filmove. S prvom sekvencom devetog dijela bila sam potpuno oduševljena i ostala sam bez daha nakon što sam je vidjela. Mislim da je to jedna od najboljih sekvenci cijele franšize.

“Fast” filmovi su globalno poznati po svojim različitim radnjama i lokacijama. Jeste li ovog puta posjetili nešto uzbudljivo?

– Uglavnom sam bila u Londonu, ali ranije mi je bilo omiljeno mjesto Brazil, jer sam odrasla tamo i osjećala sam se kao da sam se vratila kući. A kultura u Riju toliko je povezana s “Fast” vibracijom u smislu da smo svi vrlo dobrodošli.

Spomenuli ste da ste do sada s Justinom radili na pet filmova. Je li Vam zbog toga lako sarađivati?

– Mnogo je lakše raditi s osobom koju poznajete i s kojom dugo radite. Također, mislim da ste kao glumac toliko ranjivi i jednostavno morate vjerovati da vam neko čuva leđa. Jednostavno, potpuno vjerujem u Justina i činjenicu da će nas odvesti u našu drugu kuću kada snimamo s njim i zbog toga se osjećamo stvarno dobro.

Na snimanju, ko se najviše zabavlja?

– Mislim da je to definitivno Tyrese. Ako ikad bude napetosti, jer je ulog zaista velik ili ako se stresiramo iz nekog razloga, što je zaista rijetko, Tyrese je definitivno taj koji će probiti led.

Šta je to u filmovima “Brzih i žestokih” koje ljudi posebno vole?

– Mislim da je prije 20 godina, kad su “Brzi i žestoki” izašli, publika sebe vidjela u filmu, jer smo se razlikovali od ostalih filmova. Imali smo toliko srca, pokazali smo da porodice ne moraju biti konvencionalne, nego mogu biti pleme prijatelja, a da je najvažnija stvar u tom plemenu lojalnost. Tako je nastala naša baza obožavatelja, a zatim smo sa svakim sljedećim filmom pridobijali fanove i željeli smo steći njihovu podršku i ljubav, i to nije prestalo. Uvijek razmišljamo o tome kako ćemo se razvijati i kako ćemo rasti, kako nećemo nikoga iznevjeriti, a to je zaista teško kako se tehnologija širi, jer sa svakim filmom svi se pitaju šta će biti dalje, smatrajući da je nemoguće nadmašiti posljednji film. Ipak, ništa ne uzimamo zdravo za gotovo.

Kada se vratite u vrijeme dok ste snimali prvi dio, jeste li ikada mogli zamisliti da ćete raditi deveti?

– Nikad ne bih vjerovala, jer, ako se sjećate, jedina franšiza koja ima toliko dijelova je James Bond, s tim da svaki put imaju drugog Bonda. Bilo mi je to nedokučivo i samo sam mislila da sam u filmu o automobilima, ali su moja predviđanja od filma, naprosto, davno prevaziđena.

Ovog puta u nekoliko kadrova koriste se magneti. Je li bilo zabavno pucati?

– Zaista me kod ovih filmova oduševljava ono što smo u stanju izgraditi. Naprimjer, dio kada Letty i ja odemo u Tokyo, sva scenografija je izgrađena na setu. Nešto od scena morali smo zamišljati u našim glavama i onda bi to zaživjelo na ekranu.

Šta sve možemo očekivati ​​od “Fast 9”?

– Možete očekivati ​​da će vam um biti oduvan. A ono što stvarno znamo su informacije o Dominicovom životu iz prošlosti, ko je on bio, zašto je takav i naprosto ga više zavolite kao lika, jer vidite odakle dolazi. Mislim da je to prelijepo iskustvo za sve fanove. Sada možemo reći da se svi komadići slažu. Plakala sam u nekim dijelovima tih scena, jer mi je to djelovalo  kao porodična historija koja se odvija pred očima. Tako će strastveni obožavatelji biti zaista zadovoljni.

 Postoji li neko koga biste željeli uvesti u “Fast” franšizu?

– Oduvijek sam željela dijeliti scenu s Charlize Theron, koja je fantastična u filmovima. Ona je jedna od ženskih glumica koju obožavam, a Sandru Bullock bih dodala u franšizu. Možda da oduzmu malo komedije od Tyrese i poklone Sandri! Mislim da bi to bilo stvarno zabavno, voljela bih je vidjeti u filmu, jer smo dokazali da uvijek postoji način da nekoga dovedemo u naše okrilje. To bi bilo super!

John Cena i Vin Diesel

Helen Mirren

Tyrese Gibson i “Ludacris”

Michelle Rodriguez i Vin Diesel

Pročitajte još