Ajla Hadžić: Pletenje prstima protkano ljubavlju

Piše: Ilma Jakubovic

Željela sam osnovati nešto svoje. Uvijek kreiram nešto novo i nikada nisam željela ostati na istom i raditi samo jedno, pa tako pravim i kapice, pape, odjeću za pse, kao i mekane dekice za bebe. Pletenje prstima se mnogo razlikuje od klasičnog pletenja. Najizazovnije mi je plesti dječije stvarčice

 Džemperi, čarape i pape koje su plele naše nane nekada su bile sinonim za pletenje, a danas je ta starinska tehnika ponovo u trendu, ali na drugačiji i moderniji način. Sve više je aktuelno pletenje samo prstima, a posebno su popularne i oversized dekice koje, između ostalog, izrađuje i Sarajka Ajla Hadžić (24), koja na svom Instagram profilu @handmade_by_ayla prezentira unikatne rukotvorine. Ajla je studentica treće godina Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, na Odsjeku zootehnika – akvakultura, koja je uz redovne fakultetske obaveze poželjela osnovati nešto svoje i zaraditi sebi džeparac.

PRVI ŠAL POKLONILA TETKI

Mogu reći da sam veoma kreativna osoba i oduvijek sam voljela raditi. Kroz studij sam radila mnogo studetskih poslova i zadovoljstvo mi je pričati o tome. S vremenom, došla sam na ideju da osnujem nešto svoje. U početku je to bilo pravljenje nakita, gdje sam uživala u svim tim divnim kristalima. Moja porodica a i prijatelji su bili oduševljeni te sam na njihov nagovor otvorila stranicu, kako bih mogla objavljivati sve to da i drugi vide. Moram priznati sa sam bila i više nego zadovoljna, imala sam mnogo narudžbi i samim tim sam dobila veću motivaciju za daljnji rad – kazala je Ajla, koja je već tada počela razmišljati o nečemu novom, ali i nesvakidašnjem, što bi mogla ponuditi svojim pratiteljima.

– Danima sam smišljala i istraživala šta bi to moglo biti. Volim turski jezik, te općenito sve u vezi s Turskom, pa sam tako učeći jezik pratila njihove razne stranice, druženja i došla na ideju da pletem bez igala. Odmah sam istražila gdje mogu sve kupiti, da li uopšte ima to kod nas i da li ću ja to moći raditi. Svakako sam željela pokušati, makar i ne uspjelo. I pronašla sam ono što sam tražila. Bila sam uzbuđena, jer sam se prvi put susrela s tim neobičnim pletenjem. Obično svi znamo kako su naše nane plele s iglama i viđali smo to, a ovo je mnogo drugačije,  pa čak i zanimljivije. Učila sam tako što sam pratila jednu Turkinju na YouTubeu, koja i sama plete – prisjeća se Ajla, čije vrijedne ručice su novom tehnikom isplele šal koji je poželjela pokloniti tetki.

Nedugo zatim objavila je fotografiju šala na stranici, koji je oduševio njene pratitelje, a narudžbe su se krenule nizati jedna za drugom.

– Plašila sam se kako ću sve stići napraviti uz redovan studij, ali, rasporedivši vrijeme kako treba, nije teško. Kako su dani prolazili, uvijek sam nešto novo kreirala i nikada nisam željela ostati na istom i raditi samo jedno – s osmijehom će Ajla.

Mlada kreativka također izrađuje kapice, pape, odjeću za pse, kao i mekane dekice za bebe, te ističe kako istinski uživa u svakom trenutku izrade. Objasnila nam je koliko se pletenje prstima razlikuje od klasičnog pletenja iglama.

ŠAROLIKA PONUDA

–  Iskreno, meni nije bilo teško da naučim. Naravno da i dan-danas otkrivam i učim neke nove stvarčice da pletem, ali mislim da bismo ovu vrstu vune svi mogli za veoma kratak period naučiti plesti. Od klasičnog pletenja razlikuje se mnogo, samim tim što kada kupite vunicu ona je već izrađena na tako super način da vam je olakšano pletenje. Preporučujem od srca svima da pokušaju, jer će se sigurno oduševiti, a pritom pletenje je i neka vrste meditacije – kazala je Ajla, koja pri izradi koristi tursku vunicu.

Proces izrade izgleda relativno jednostavno, plete se samo prstima, ali zahtijeva mnogo vremena, a sve zavisi od dimenzija proizvoda. Ajla za jedan šal dimenzija 15×190 utroši otprilike sat, dok za dekicu za bebu dimenzija 200×200 to već bude posao od nekoliko sati.

– Najizazovnije mi je plesti dječije stvarčice – zaključuje Ajla.

 

 

 

Pročitajte još