Albina Grčić, predstavnica Hrvatske na Eurosongu: Kladila sam se na Italijane

Piše: Lejla Bejdic

PIXSELL

Nisam razočarana. Od malih nogu sam se hvatala za imaginarni mikrofon i pjevala. Oduvijek sam bila sklona istupiti pred auditorij, u školi, na priredbama. Nisam nikad bila zaposlena, a prvi zarađeni novac stigao je iz pjevačke gaže. Iako sam spavalica, vrlo sam i odgovorna, nikad ne kasnim, u mom timu me i zezaju da nije normalno da sam zvijezda koja na teren dolazi prije njih. Volim svoj mir. Smoothie i doručak su mi važni. Nadam da ću uskoro doći u BiH

Muzička pop senzacija, 22-godišnja hrvatska predstavnica na Eurosongu, Splićanka Albina Grčić, čija vjerna obožavateljica je čak i muzička diva Doris Dragović, za kratko vrijeme osvojila je simpatije širom našeg regiona. Kada se prijavila za muzičko takmičenje „The Voice“ u trećoj sezoni, ni slutila nije da će joj karijera tako brzo rasti. Osvojila je treće mjesto, a nedugo nakon toga prijavila se na „Dori“ na kojoj je izabrana da predstavlja Hrvatsku na Eurosongu 2021. godine s pjesmom „Tick-Tock“. Nije uspjela ući u finale, ali, kako je kazala u prvom razgovoru za magazin „Azra“, nije ni razočarana.

– Prekrasno iskustvo, predivno. Bilo je intenzivno, mnogo obaveza, a opet smo kao tim funkcionirali vrlo odgovorno i organizirano, što nam je ostavljalo vremena i za opuštene trenutke. Iznimno sam sretna što sam imala priliku osjetiti tu pozornicu, produkciju, organizaciju. Nije mala stvar! A moram istaknuti da se već sad čini dalekim, s obzirom na to da intenzivno radimo na novim pjesmama, planovima –  kaže na Grčić o svojim utiscima iz Amsterdama.

Prema Vašem mišljenju, ko je bio najbolji od izvođača, ko se najbolje predstavio, i šta mislite o ovogodišnjem pobjedniku, grupi „Maneskin“?

– Jako su mi se svidjeli nastupi Rusije, Italije, Švicarske,… a za „Maneskin“ sam odavno rekla da su favoriti, čak sam se kladila na njih (smijeh).

Jeste li uvijek željeli biti pjevačica? Ko se u porodici bavi muzikom?

– Mislim da jesam, od malih nogu sam se hvatala za imaginarni mikrofon i pjevala. Oduvijek sam bila sklona istupiti pred auditorij, u školi, na priredbama. Tatina familija više vuče na tu glazbenu stranu, ali podjednako svi u porodici smo cijelog života okruženi pjesmom.

Koji je bio Vaš prvi posao, prvi zarađeni novac?

– Nisam nikad bila zaposlena, a prvi zarađeni novac je stigao iz pjevačke gaže.

Ko je Albina privatno, kada se ne bavi muzikom?

– Uvijek sam u glazbi, stalno je slušam, istražujem, ne mogu drugačije, ali razumijem što pitate. Volim svoj mir, čak pazim da ga redovito imam, da se isključim i znam biti jako tiha i povučena. Vezana sam uz porodicu, volim biti kući.

U kojim planovima Vas je pandemija prekinula?

– Jedna sam od rijetkih kojima se tokom pandemije sve događalo, moj život prije i nakon i za vrijeme pandemije je sve samo ne u lockdownu. Taman je završio „The Voice“, nastavila sam s obavezama na fakultetu i nisam se ni okrenula, već sam snimala svoju prvu pjesmu, pa „Dora“, pa Eurosong…

Kako održave liniju? Pazite li uvijek šta jedete ili nekada opustite sve ventile?

– Ima tu genetike, a još sam mlada pa s linijom nikada nisam imala problema. Iako sam s porastom broja obaveza, pa tako i psihofizičkog stresa, počela trenirati i usklađivati prehranu, malo više sam se osvijestila. A dobru hranu volim, njom sam okružena s obzirom na to da se u mojoj porodici dobro jede, ali kad se izmakneš iz tog okruženja, shvatiš da je itekako lako završiti u žrvnju loše prehrane, ako nemaš usađene navike. Ne moram raditi drastične poteze, ne, posegnem i za nezdravim glupostima, ali umjereno.

Koja je Vaša beauty rutina?

– Istakla bih njegu kože lica, s obzirom na prirodu posla i česte trenutke pod teškom šminkom, dodatno sam uozbiljila naviku čišćenja kože lica i pazim koju kozmetiku koristim.

Šta uvijek imate u svojoj torbi?

– Kako se kaže, „I travel light“, minimalno stvari nosim, i uz ključ i mobitel uvijek imam zaštitu za usne.

Koji Vam je jutarnji ritual?  

– Ne pijem kafu (smijeh). Ovisno o tome da li sam kući ili „u akciji“, ali smoothie i doručak su mi važni. Inače, iako sam spavalica, vrlo sam i odgovorna, ne kasnim, u mom timu me i zezaju da nije normalno da sam zvijezda koja na teren dolazi prije njih.

Imate li neku vezu s Bosnom i kada planirate doći?

– Mnogo volim putovati i istraživati. Eto, to je jedna stvar koju opušteno ne mogu raditi u pandemiji, iako sam za razliku od mnogih i putovala, samo nisam birala kamo. Bosna je predivna zemlja, čvrsto se nadam da će me i posao i privatna želja uskoro uputiti u vaše krajeve!


Ljubavna veza s fudbalerom

Albinina ljubav je dečko Ivan Ćalušić (21), perspektivni mladi fudbaler druge momčadi „Hajduka“. Upoznali su se još dok su bili djeca, a ljubav među njima rasplamsala se prije dvije godine. Zajedno su rasli i njihove su porodice u prijateljskim odnosima. Godišnjicu ljubavne veze Ivanova mama čestitala im je slikom na kojoj su njen sin i Albina snimljeni prije dvadesetak godina te fotografijom koja ih prikazuje u današnjem vremenu u identičnoj pozi. Godinu mlađi Ivan djevojci je u svemu velika podrška i dodatni vjetar u leđa o čemu je i sama pjevačica tvrdi.

– Upoznali smo se kao klinci, a prije više od dvije godine se sreli i kliknuli na svim nivoima. Sretna sam! – kazala je Albina.

Pročitajte još