Nikolina Babić: U jedinstvu je naša snaga, u srcu je naša moć

Piše: Lejla Halimić

Ja sam djevojka Sarajka. Odrasla sam u skromnoj porodici. Osoba koja je zauzela najposebnije mjesto u mom srcu jeste jedan plavooki Crnogorac. Velika nam je čast imati priliku sarađivati s legendom poput Razije Mujanović. Ne postoje riječi koje bi mogle opisati našu sreću što smo našim najvjernijim navijačima i našem narodu vratile osmijeh na lice

 

Ženska košarkaška reprezentacija na Eurobasketu 2021. godine je ostvarila nevjerovatan uspjeh. Nikolina Babić, diplomirana pravnica i jedna od košarkašica Reprezentacije BiH, koja je tokom ovogodišnjeg Eurobasketa privukla veliku pažnju svojim raskošnim talentom i dobrom igrom, samo za „Azru“ govorila je o svojoj karijeri, uspjesima koje je zajedno sa svojim saigračicama ostvarila, ali je i otkrila detalje iz svog privatnog života.

Kako funkcioniraju djevojke u Reprezentaciji BiH i šta je bilo ključno za ovaj uspjeh?

– Slobodno mogu reći da funkcionišemo savršeno. Mi smo skromne djevojke, koje itekako volimo što igramo za našu zemlju Bosnu i Hercegovinu, koju predstavljamo na najbolji mogući način na evropskoj sceni gdje joj je i mjesto. U jedinstvu je naša snaga, u srcu je naša moć! U to sam 100% ubijeđena.

Jeste li i u privatnom životu s djevojkama iz Reprezentacije u dobrim prijateljskim odnosima i koga biste od njih posebno izdvojili?

– Iako je teško održavati kontakt s 15 djevojaka, jer svaka ima svoj život i sve smo skoro na različitim stranama, uspijevamo održavati kontakt i mimo reprezentativnih obaveza. Mnoge od nas su igrale skupa u klubovima, nekoliko djevojaka i dan-danas igra u njima. Primjer smo Nikolina Džebo i ja, koje zajedno igramo skoro 11 godina, bilo u klubu, bilo u Reprezentaciji BiH. Svaka djevojka je posebna na svoj način, ali ne mogu da ne izdvojim sestre Anđelu, Nikolinu Delić i Nikolinu Džebu s kojima se poznajem najduže i koje su mi više kao porodica.

Kolike su zasluge Razije Mujanović za uspjehe koje postižete?

– Velika nam je čast imati priliku sarađivati s legendom poput Razije Mujanović. Sami njeni uspjesi, klubovi u kojima je igrala, popularnost širom svijeta govore o kakvoj je osobi riječ. Svakako da nam njena nesebična podrška mnogo znači, kako na terenu tako i van njega. Jako je bitno u ženskom kolektivu imati žensku osobu koja razumije 15 djevojaka i sve naše “bubice”.

Kako ste doživjeli uspjehe, čestitke, ogromno je i biti među osam najboljih u Evropi?

– Doslovno živimo naš san. Ne postoje riječi koje bi mogle opisati našu sreću što smo u teškim vremenima našim najvjernijim navijačima i našem narodu vratile osmijeh na lice. Upravo našim zalaganjem, našom požrtvovanošću i našom energijom koja zrači, koja se vidi na svakoj slici i na svakom videu uspjele smo da ispišemo historiju i da skrenemo oči javnosti na nas nakon dugo vremena.

Pripreme i odsustvo od kuće uoči takmičenja traju jako dugo, kako se to prevazilazi?

– Teško je biti odvojen od kuće, od porodice, od prijatelja… S obzirom na to da se dugo godina bavimo košarkom, nekako smo i navikle. Sve je lakše uz kolektiv kakav mi imamo. Svaki težak momenat uz ovakve djevojke se pretvori u komičan.

Gdje tu trpi privatni život i koliko je teško sve ukombinirati?

– Smatram da se za sve pronađe način, ako nešto istinski od srca želiš. Mi smo odlučile da se bavimo košarkom i sigurno smo svjesne težine koju taj život nosi.

Koliko posao košarkašice zahtijeva odricanja?

– Zahtijeva mnogo odricanja, ali isto tako daje možda i više nego što mislimo. Toga ćemo, vjerovatno, biti svjesne s vremenom. Karakter, glava pobjednika, borba, svemu nas tome sport, u mom slučaju košarka, nauči.

Čime biste se bavili da niste košarkašica?

– Da nisam košarkašica, bila bih svjetski putnik.

Kako vidite razlike između ženske i muške košarke?

– Razliku vidim samo u fizičkoj spremnosti i malo većoj atraktivnosti poteza. Kad govorimo o uslovima, svakako da je muška košarka više cijenjena, prema mom mišljenju, i precijenjena. Samim tim to je razlog veće medijske pažnje i finansijske podrške. Nadam se da će se s vremenom i to izjednačiti.

A, ko je Nikolina Babić privatno?

– Ja sam djevojka Sarajka, rođena 1995. godine u znaku Vodolije. Osnovnu i srednju školu sam završila u Sarajevu (KŠC), a Ekonomski fakultet u Podgorici.

U kakvoj porodici ste odrasli?

– Odrasla sam u skromnoj porodici zajedno sa šest godina starijim bratom Markom, gdje su nam roditelji, mama Dragana i tata Zoran, najbolji prijatelji koji su nas naučili pravim vrijednostima života i pružili nam neizmjernu ljubav.

Imate li ljubav života?

– Osoba koja je definitivno zauzela najposebnije mjesto u mom srcu, koja je zaslužna za osmijeh na mom licu, mir i spokoj u duši jeste jedan plavooki Crnogorac.

Šta je za Vas ljubav, a šta pravo prijateljstvo?

– Za mene je ljubav smisao života. Najljepša emocija koja postoji kada se osjeti na pravi način. I što je najljepše, budi još bezbroj drugih osjećaja. Pravo prijateljstvo je mogućnost prihvatanja osobe onakve kakva jest, davanje maksimalne podrške iza leđa, a govorenje surove istine u lice uz poštovanje i kompromis.

Šta planirate ovog ljeta?

– Planiram provesti nekoliko dana u svom rodnom gradu s porodicom i prijateljima, a potom uživanje s ljubavi svog života.

Pratite li modu i koliko, koji eventualno stil preferirate?

– Na ovo pitanje ću dati najbolji odgovor za nekoliko godina, ako ikad prestanem preferirati sportski stil.

Koji su Vaši beauty rituali?

– Ujutru najčešće koristim gel za umivanje lica, piling za lice i tonik, navečer serum, a kožu tijela hidriram losionom.

Kakvi su planovi za budućnost?

– Ne razmišljam mnogo unaprijed… Za početak potreban mi je dobar odmor, a onda slijedi spremanje za klub, nove avanture i pobjede.

Tekst prenesen iz aktuelnog broja magazina “Azra”

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti