Tanja Đurović: S godinama sve manje podnosim šminku

Piše: L. M.

Poznato TV lice Tanja Đurović samo za „Azru“ otkrila je svoju make-up i skin care rutinu. Kaže da su za nju izrazito važni redovna higijena pribora za make-up i detaljno čišćenje lica prije spavanja

Koliko vremena posvećujete dnevnoj njezi lica i šta ona podrazumijeva?

– Genetika je učinila svoje, a konkretno moja rutina izgleda ovako: umivanje hladnom vodom, obavezno nanošenje kreme, kako ujutro, tako i u toku dana, skidanje šminke je must, jer s godinama sve manje podnosim šminku na licu. Naravno, prije spavanja detaljno čišćenje i hidratacija kremom bilo koje vrste, važno je samo da se koža tokom noći odmori i regenerira.

Kojim trikom se služite kada Vam frizura nije u najboljem izdanju?

– Ja sam antitalent za oblikovanje kose. Volim da mi kosa izgleda ležerno, neobavezno i ubijeđena sam da mi to fantastično stoji. Vjerovatno se moji frizeri ne bi s tim saglasili. Trudim se da uvijek imam frizuru, ali desi se, naravno, da je nemam, i u tom slučaju sam sama svoj majstor.

Ukoliko biste se odlučili za neki estetski zahvat, koji bi to bio?

– Nisam neko ko je protiv estetskih zahvata, vjerovatno bih uradila podizanje i zatezanje grudi, pogotovo poslije tri poroda i dojenja, koje je još aktivno s najmlađim sinom. Zahvalna sam genetici i znam da su i moje majka, nana, baka i tetke u starosti izgledale i još izgledaju fantastično, tako da se i ja nadam tim čudesnim genima.

Šta Vas je iskustvo u šminkanju naučilo? Koliko i na koji način se Vaš proces šminkanja mijenjao s godinama?

– Veoma kasno sam se počela šminkati. Aktivno i profesionalno, kada sam zakoračila u svijet televizije, a to je bilo 2003. Mogu da se zahvalim, prije svega, Amri Redžić, koja me je naučila da se našminkam, prepoznam šta moje lice podnosi, a šta ne. Tako da se proces šminkanja prethodnih godina nije mijenjao.

Često kažu da ljepota dolazi iznutra. Smatrate li da je to tačno?

– Onog momenta kada se žena osjeća loše, ne izgleda baš kako želi. Suprotno od toga, kada sve funkcionira, svaka žena sija. Ljepota koja dolazi iznutra je odraz karaktera i energije koju isijavamo.

Na koji beauty tretman ste u posljednje vrijeme išli, a da Vas je oduševio?

– Definitivno, tretman koji me oduševio i koji je moje potpuno otkriće jeste Med Contur u F&A Ultra Beauty centru.

Kako čistite svoj pribor za šminkanje?

– Redovna higijena pribora za make-up je veoma važna u mojoj beauty rutini, budući da posljedice ozbiljnih iritacija kože nisu nimalo bezazlene. Make-up četkice je potrebno očistiti jednom sedmično. I ja se držim tog pravila.

Na koji način se rješavate vrećica ispod očiju?

– Generalno nemam problem s vrećicama ispod očiju, ali kada se dese, onda se potrudim da stavim neki hladan oblog na oči. Ljiljanovo domaće ulje je fantastičan saveznik u borbi protiv natečenosti i crnih kolutova oko očiju.

Kako oblikujete obrve?

– Moje obrve su prirodne, imaju oblik i formu kojom sam zadovoljna, tako da nikada nisam imala potrebe, a ni želje za trenutno popularnim tehnikama oblikovanja i iscrtavanja. Prirodan look obrva je moj favorit.

Koje kozmetičke marke ste oduvijek željeli isprobati, a još niste?

– Mislim da sam sve one brendove koje sam željela da probam već probala, a među njima su „Christian Dior“, „Chanel“, „Estte Lauder“, „Naj Oleari“, „Pupa“, „Max Factor“, „Loreal“..

Možete li s nama podijeliti svoj zlatni beauty savjet?

– Definitivno, prirodan look je nešto što je najljepše i nešto s čime ćete ljepše i zdravije stariti. Moj zlatni savjet je taj da redovno skidate šminku, koristite što manje make-upa, posebno kada je riječ o nanošenju teških pudera, koji se uvuku u svaku poru i boru i onda, zapravo, dobijete samo kontraefekt. Lagani tečni puder moja je preporuka kao saveznik blistave kože i svježeg tena.

Kako ste reagirali na svoju prvu boru?

– Iskreno ne znam da li imam prvu boru, ali tu je bora smijalica, koja mi toliko i ne smeta.

Jeste li tokom pandemije drastično promijenili svoje beauty navike?

– Osnovnu njegu i hidrataciju lica i tijela ne, ali nanošenje šminke na lice sam svela na minimum.

Koji je Vaš omiljeni parfem i zašto?

– Imam tri omiljena parfema: „Issey Miyake“, „Moschino Cheapand Chic“ i „Chanel no 5“. „Issey Miyake“ zato što je jedan od najposebnijih parfema koje moje tijelo može da nosi, „Moschino Cheapand Chic“ zato što me podsjeća na neke moje bezbrižne mladalačke dane i neprikosnoveni „Chanel no 5.“, na koji mirišu samo posebne žene.

Postoji li neka vrsta šminke bez koje ne možete napustiti kuću?

– To je definitivno korektor i highlighter, bez kojih ne napuštam kuću.

Šta se nalazi u Vašem neseseru?

– Highlighter, maskara, rumenilo, korektor, olovka za usne i neprevaziđeni crveni karmin.

Možete li nam nabrojte svojih 10 omiljenih proizvoda?

– Highlighter, korektor, crveni karmin, crna šnala za kosu, „Christian Dior“ puder, parfem, turpija za nokte, krema za ruke, maskara, krema za lice i tijelo.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti