Dejana Rosuljaš: Sretna sam u svojoj koži

Piše: Ilma Jakubovic

Popularna bh. voditeljica na OBN televiziji Dejana Rosuljaš plijeni pažnju gdje god se pojavi. Javnost najviše intrigira Dejanin izgled, koji malo koga može ostaviti ravnodušnim. Samo za “Azru” voditeljica je govorila o svojoj ishrani, beauty rutini, ali nam je otkrila i šta joj najbrže izmami osmijeh na lice

 

NJEGA KOŽE

Još od najranijih godina nastojim njegovati kožu, tako se danas moja dnevna rutina, poslije one redovne jutarnje higijene svodi na nanošenje hidratantne kreme i seruma. Naglasila bih da o svojoj koži moramo brinuti svih 365 dana u godini, da bi nam koža vratila dobrim.

Broj jedan mi je svakako hidratantna krema, onda labelo i tonik za osvježenje lica, koji koristim u posljednje vrijeme.

BESPRIJEKORAN TEN

Hidratantna kavijar krema je fenomenalna za kožu lica. Sad sam uzela „Collistar“, da malo eksperimentišem.

Moja koža je prilično normalna i više ide prema masnoj nego što je suha, a serume koristim navečer, i to dva-tri dana u sedmici, kada kožu izlažem Suncu pa da je malo više nahranim. Istakla bih kako većinom koristim serume prirodne kozmetike. Sada sam probala od „Rossen“ kozmetike dobar serum i baš me prijatno iznenadio.

Maramice za skidanje šminke ne volim, njih koristim samo onako kada je u pitanju baš nužda, prva pomoć dok ne dođem do proizvoda koje inače koristim. Oduvijek sam zagovornik da nikad ne treba otići na spavanje sa šminkom, tako da prvo micelarnom vodom skinem ostatke šminke, zatim nanosim tonik, pa piling, da doslovno iz pora izađe svaki trag šminke.

 

VOLIM ROSE VINO LJETI, A CRVENO VINO ZIMI. OMILJENI KOKTEL MI JE MOJITO

 

MASAŽA LICA, DEPILACIJA I CIJENA

Najviše volim masaže lica i tijela. Masaže lica zaista praktikujem u posljednje vrijeme, jer kažu da se nama u tridesetim godinama, kada se već javljaju prve borice, masažom lica dobro zatežu mišići i vraća tonus kože. Inače, vrlo rijetko dopuštam da mi lice neko drugi dira, ali sada sam pronašla jednu finu gospođu u „SK Beauty Life“ centru koja mi lijepo očisti i nahrani lice. Kožu ne izlažem Suncu, ne idem u solarij. Također, manikir i pedikir su moji osnovni tretmani koje koristim.

Jednom do dva puta godišnje idem na tretman epilacije. Između tretmana koristila sam laycon vosak, novi vosak koji je manje bolan, prirodan je i doslovno svako dlaku uspije iščupati. Dok se nisam podvrgnula tom tretmanu, radila sam depilaciju hladnim voskom u kozmetičkom salonu.

Najviše novca trošim na parfeme i kremu za lice.

NJEGA KOSE

Frizera zbog svog posla posjećujem minimalno jednom sedmično, nekada dva puta. Nastojim njegovati kosu i kod kuće, te sam ponosna što sam plavuša koja ima zdravu kosu. Znamo da nije jednostavno pored svih farbanja i svega čemu se podvrgavamo imati zdravu kosu.

Koristim „La Biosthetique“ kozmetiku za njegu kose posljednjih već četiri-pet godina. Radim pramenove, ne farbam se i izbacila sam blanš, a otkriće godine mi je njihova „Tricobios“ uljana maska, koja je namijenjena samo za kozmetički salon.

Mnogo frizera me je nagovaralo da promijenim imidž, boju kose, ali sam sama sebi nezamisliva s bilo kojom drugom bojom. Kada je riječ o dužini kose, imala sam svaku dužinu osim izrazito kratke kose, lijepo mi je, ali trenutno me fura duga kosa, pa dokle izdržim, a sljedeći je sigurno neki ultra kratki paž.

Ako uslijedi poziv za večeru, otići ću i nenašminkana, stavit ću malo maskare, ali kosa će uvijek biti čista. Može se desiti da nemam frizuru, a onda ću zavezati neku nonšalantnu pletenicu.

 

LJEPOTA IZ BAKINE KUHINJE

Kada sam sama pokušavala oporaviti kosu, često sam stavljala ricinusovo ulje, koje mi je pasalo, pa onda umotam u lagani pamučni šal i tako prespavam. Sutradan operem kosu i to je to.

ZDRAVA ISHRANA

Osluškujem svoje tijelo i unosim ono što mi se jede. Srećom, u mom domu se uvijek nastojalo zdravo hraniti. Pojedem ja i hamburger, ali ono što mene čini sretnom jesu povrće i morski plodovi. Osjećam da moj metabolizam radi na pravilan način. Također, veoma je bitno kada jedete. Jedem nekoliko obroka dnevno, kao beba (smijeh), ali rekla bih da je to možda tajna neke šlang linije i zdravog osjećaja u sebi.

Što sam starija, biram da više vremena provodim sama sa sobom, da budem sretna i ne mislim da je to sebično, ali i ne zapostavljam neke druge stvari. Nastojim da ne činim ništa protiv svoje volje niti da trošim vrijeme na uzaludne ljude, nebitne događaje i slično. Mnogo sam posvećena sebi, upoznajem samu sebe i mislim da sam se spoznala za sve ove godine i tako se udobno i sretno osjećam u svojoj koži da mislim da je to nabolji recept za zdrav i sretan život. I da je to ono što je jedino u konačnici bitno.

 

VITAMINI

Ne koristim mnogo stvari. Kako nam je situacija s Coronom, trudim se unositi vitamin C, vitamin B kompleks i to je sve. Gledam da kroz redovnu ishranu unesem sve potrebno.

Prošle godine smo napravili vikendicu, naš ranč, a ove godine smo prvi put posijali povrće, na jesen ćemo saditi i voće, tako da vjerujem da se razlikuje i voće i povrće koje se uzgaja na različite načine.

VJEŽBA

Tip sam koji voli probati svaki sport, ali se ne zadržava na tim sportovima. Volim plivanje, skijanje, paraglajding i odbojku, ali ničemu nisam vjerna. Boks me je najduže zadržao od svih sportova.

Mene su majka priroda i moja majka nagradile dobrom linijom. Ne vježbam toliko da bih to mogla pripisati svojoj mršavosti, nego je i do ishrane i metabolizma, ali i genetike. Ono što mi je najviše prijalo jesu upravo taj boks, yoga i pilates.

 

MENTALNO ZDRAVLJE

Protiv depresije se borim zdravim načinom života i zdravim razmišljanjem da sve polazi od nas samih. Veoma je bitno da imamo vrijeme za sebe, svoje voljene ljude, da ne trošimo energiju na ljude koji nam nisu bitni, koji nam crpe energiju. Trebamo se nastojati što manje brinuti i stresirati koliko god je to danas moguće. Misliti na sebe i o sebi, kako biti sretan i ne gledati šta komšija radi, da li je njemu grozno kao i vama i slično. Trebamo se okrenuti sebi, jer tada nema mjesta depresiji.

Nisam se susretala s anksioznošću, ja sam borac u životu. Meni kad naiđu problemi, stojim čvrsto i razmišljam kako da ih riješim. Rekla bih samo da treba ustati i boriti se, nema lijeganja u krevet, nema depresije, nema anksioznih napada, jer sve od psihe polazi.

 

NE PIJEM KAFU, A, AKO MORAM BIRATI, ONDA PREFERIRAM ČAJ

 

MUZIKA

Muzika definitivno utječe na moje raspoloženje. Kada vozim automobil, raspremam po kući, muzika je prisutna sa mnom. S nećakom Slavišom imam taj fazon „hajde da pjevamo“ pa u autu pravimo mini koncert, pogađamo pjesme. Najdraža mi je od Petra Graše „Ako te pitaju“, koju Slaviša i ja stalno pjevamo.

Nemam baš pjesmu koja me pokreće, sve zavisi od raspoloženja. Može biti Petar Grašo, Halid Bešlić, „Beatlesi“. Volim muziku, tekst pjesme je manje bitan. Šta mi dođe, tako me pokrene.

HRANA ZA DUŠU

Dušu hranim s ljudima koje volim, odnosno vremenom koje njima posvećujem, kada negdje putujemo, družimo se. Uživam u putovanjima i nastojim svako malo da negdje odem i promijenim podneblje, saznam neke nove običaje, upoznam neke nove ljude.

Veliki trag na mene je ostavila knjiga „Zločin i kazna“ od Dostojevskog. Prvi put sam je pročitala nekad u srednjoj školi, poslije i na fakultetu i baš me je dojmilo to o moralu čovjeka. Bitno je čitati knjige i da vam mijenjaju poglede i mišljenje. Sva moja najbitnija mišljenja i svjetonazore kreirala je porodica i ono što su mi roditelji usadili. To je ono što je mene napravilo ovakvom kakva sam danas, a sve ostalo me je izbrusilo.

Maloprije sam baš kupila knjigu Daniele Stil na kiosku, jedno lagano morsko štivo.

 

ŽIVOTNA INSPIRACIJA

Inspirišu me ljudi iz moje blizine s kojima imam lične konekcije i doživljaje, kao što je moja majka. To je žena koja se uvijek borila za sebe, svoju porodicu, djecu i većinu tih svjetonazora koje sam dobila, dobila sam od nje. Ona je meni primjer kakva treba biti žena. U poslovnom svijetu imam ljude od kojih sam učila i koji su mnogo utjecali na moj profesionalni razvoj.

SINTAGMA “RAD NA SEBI” ZA MENE JE…

Spoznaja sebe, svojih želja, ali i neželja. Jednako je bitno znati šta želite i šta ne želite. Dok smo živi, radimo na sebi, spoznajemo sebe i stvari oko sebe i jako je bitan taj rad na sebi.  Često sebe kritikujem jer mnogo vjerujem ljudima, lakovjerna sam, iskrena i otvorena, iako zbog toga znam biti povrijeđena. Kažu da treba biti mudriji, a ja eto još tu mudrost nisam spoznala s godinama. Možda bih se riješila te svoje blage naivnosti i pretjerane vjere u ljude.

 

POSLIJE STRESNOG DANA NAJPRIJE ĆE ME OPUSTITI MOJ SLAVIŠA, DJEČAK KOJEG OBOŽAVAM. MA KOLIKO DA SAM IMALA NAPORAN DAN NA POSLU, MENE OPUSTI KAD MI DOĐE, POLJUBI ME I KAŽE: „KEKA, NEĆEMO KUĆI, IDEMO NEGDJE“. TADA ZABORAVIM NA SVE BRIGE I PROBLEME I POSVETIM SE NJEMU U POTPUNOSTI

 

MOJA NAJVEĆA STRAST SU….

Putovanja.

NAJTEŽE MI JE…

Kontrolisati svoj karakter. U smislu da svakome kažem šta mislim, ali i to kako bivam starija uspijevam kontrolisati. Da se ne miješam tamo gdje ne treba, da ne dajem svoje mišljenje tamo gdje ne treba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti