Berina Stambol, generalna direktorica “International Healtha”: Često poželim da dani traju duže

Piše: Adela Kukic

Moja poslovna karijera počinje već s 18 godina. S godinama sam usavršila kako biti organizovana i disciplinovana, što mi najviše i pomaže da na vrijeme, ali kvalitetno obavim sve što me očekuje u samo jednom danu. Suprug i ja smo zajedno 10 godina, od toga tri i po godine u braku. Uvijek, nakon buđenja se pomazim sa svojim dječacima i isto to ponovim prije spavanja

Da se može postići balans u privatnom i poslovnom životu, pokazala nam je Berina Stambol (34) iz Sarajeva. Ponosna je majka trogodišnjih blizanaca Leona i Noaha i uspješno vodi kompaniju „International Health“, u kojoj se nalazi na poziciji generalne direktorice za BiH. Za magazin „Azra“ otkriva da njen profesionalni razvoj počinje s 18 godina, kada je dobila prvi posao. S Berinom smo razgovarali o tome kako je biti majka blizanaca, šta uključuje njena beauty rutina, ali i o upoznavanju sa suprugom s kojim je provela, kako nam je kazala, trećinu života.

– Već tokom prve godine studija na Pravnom fakultetu u Sarajevu počela sam raditi na televiziji. U medijima sam provela pet godina i s ponosom uvijek ističem da sam na poziciji urednik/voditelj imala priliku naučiti mnogo toga te da me upravo to znanje usmjerilo dalje u mojoj karijeri. Prije punih 10 godina postala sam dio tima kompanije „International Health“ u BiH, gdje sam imala priliku kontinuirano napredovati. Posljednjih pet godina sam bila direktorica Odjela za marketing & PR, a trenutno sam na poziciji generalne direktorice – opisuje nam Stambol svoje poslovne početke.

Kako izgleda jedan Vaš radni dan?

– Moj svaki radni dan je vrlo dinamičan i vrlo često poželim da dani traju duže. S godinama sam usavršila kako biti organizovana i disciplinovana, što mi najviše i pomaže da na vrijeme, ali kvalitetno obavim sve što me očekuje u samo jednom danu. Najviše vremena provodim u kancelariji, gdje zajedno s timom koji vodim svakodnevno radimo na unapređenju naših proizvoda i usluga, trudimo se svaki dan da opravdamo povjerenje naših dugogodišnjih korisnika, koji su nam na prvom mjestu, da na pravi način dobiju korisne informacije o proizvodima koji nam pomažu da sačuvamo dobro zdravlje (fizičko i psihičko), te da, osim dobrog zdravlja, i lijepo izgledaju i dobro se osjećaju u svojoj koži.

Berina i tim “International Healtha” u BiH

Radoholičar sam, volim uvijek nešto da radim i uživam u svom poslu. Meni je to najveća motivacija, jer je svaki dan izazov, prilika da naučim nešto novo, da upoznam nove ljude i čujem njihove priče. Već za vrijeme prve jutarnje kafe, koju se trudim popiti prije nego se djeca probude, čitam mailove i čekiram sve obaveze koje me tog dana očekuju. Kada je posao koji radite dio vas, onda ne postoji ni radno vrijeme.

Kojim projektima se posebno ponosite?

– Cilj „International Healtha“ od samog osnivanja jeste da stvori društvo zdravih ljudi. To je jedan veliki globalni projekt na kojem radimo i u kojem i sama učestvujem 10 godina. Jer, ovo je kompanija koja naše društvo čini boljim i zdravijim. Naši proizvodi mijenjaju život ljudi, čine ga kvalitetnijim. I svaki dan svjedočim nevjerovatnim pričama korisnika naših proizvoda i usluga. Visokokvalitetni prirodni proizvodi za jačanje imuniteta cijele porodice, za mentalno zdravlje koje često zanemarujemo, te zdravo i brzo gubljenje viška kilograma, prepoznati su kvalitetom i djelovanjem od naših korisnika koji su nam i dali svoje povjerenje. Samim tim je na našem timu velika odgovornost to povjerenje i opravdati.

Osim što ste profesionalno ostvareni, Vi ste majka i supruga. Na koji način pravite balans između privatnog i poslovnog života?

– Mislim da u vremenu u kojem živimo taj „moderni“ način života, ne trebamo da se trudimo da balansiramo između privatnog i poslovnog života nego da težimo da oni sarađuju. Privatni i poslovni život zajedno čine nas, čine pojedinca. Meni su u životu jednako i važni i čine me sretnom i ispunjenom. Trudim se ne razdvajati ih nego ih doživljavam kao cjelinu. Moj privatni život ima utjecaja na obavljanje mog posla, kao što i poslovni život ima utjecaja na moju porodicu. Sigurna sam da je njihova „saradnja“ ključ uspjeha. A još sam sigurnija da danas jedna žena može biti dobra supruga, majka i domaćica te biti uspješna u svojoj karijeri i na odgovornim pozicijama. Neophodne su tri stvari: organizacija, podrška partnera i (kada je to potrebno) znati šta je u životu prioritet.

Koliko Vas je majčinstvo promijenilo?

– Mnogo. Rekla bih da svaka osoba kada postane roditelj postaje još bolja osoba. Rođenje mojih dječaka mi je proširilo srce. Upoznala sam jednu potpuno novu vrstu ljubavi. Ljubav zbog koje daješ cijelog sebe, a ne očekuješ ništa zauzvrat. Ljubav koja oplemenjuje, koja nije sebična, koja ne zna za granice. Upoznala sam i novu sebe, nove strahove s kojima se susrećem i prevazilazim ih svaki dan, novu vrstu odgovornosti prema tim malim bićima, ali i prema samoj sebi. Majčinstvo je prepuno izazova, ali svaki izazov koji se prevaziđe je nova životna lekcija. Biti majka je nešto najljepše na svijetu i za to sam svaki dan zahvalna.

Koji ste savjet dobili za vrijeme trudnoće, i od koga, a bio Vam je od najveće koristi?

– S obzirom na to da moja sestra ima dvije kćerke blizanke i iskustvo, ona mi je bila najbolji savjetnik i oslonac. Imala sam sreću, bez obzira na to što su višeplodne trudnoće rizične, da imam potpuno urednu bez bilo kakvih komplikacija i tegoba. Uživala sam u svakom danu, mnogo sam se smijala i jedva čekala upoznati svoje dječake. Saslušala sam svaki savjet, nisam od toga bježala, ali sam poslušala samo one za koje sam smatrala i osjećala da trebam. Mislim da je svaka trudnoća individualna i da je najvažnije da žena sluša sebe i svoje tijelo, kao i upute ljekara.

Koje ste karakterne razlike uočili između Noaha i Leona?

– Leon i Noah uskoro pune tri godine i oni su sada već pravi dječaci s kojima se mi kao roditelji trudimo što više komunicirati, pratiti njihove potrebe i uvažiti njihova mišljenja. Iako su jednojajčani blizanci i fizički potpuno isti, mi se trudimo da ih kao osobe razdvojimo. Da svaki od njih bude svoja individua, bez poređenja između njih, i smatram to jako važnim u odgoju blizanaca. Karakterno su različiti, kao i njihova interesovanja.

Leon mnogo više izražava svoje emocije, dok je Noah suzdržljiviji. Leon će brže popustiti, dok Noah svemu pristupa tvrdoglavije. Noah voli fizičku aktivnost i sportove, dok su Leonu draže aktivnosti poput čitanja i crtanja. Ali još oni upoznaju sebe i svoj karakter, i to će se sigurno mijenjati. Suprug i ja smo tu da pratimo njihova interesovanja i da im budemo puna podrška.

Kako je biti majka blizanaca?

– Možda je u početku biti majka blizanaca malo fizički teže i zahtjevnije. Ali, mislim da svaka majka prolazi isti proces, bez obzira da li ima jedno, dvoje ili više djece. Sve se mi suočavamo s istim stvarima i imamo iste izazove. Ta količina ljubavi koju vam podare djeca svakoj majci daje krila. Pa se sve lakše prebrodi. I nespavanje, iscrpljenost, strahovi, preispitivanja… Svaka majka je za svoje dijete najbolja majka.

 Koliko ste godina u braku i kako ste upoznali supruga, veže li Vas za prvi izlazak neka anegdota?

– Suprug i ja smo zajedno 10 godina, od toga tri i po godine u braku. Skoro trećinu života smo zajedno i veoma sam sretna što svoj život dijelim upravo s njim. Zajedno smo rasli, mijenjali se, bili puna podrška jedno drugom te osnovali porodicu, što je i kruna našeg odnosa. Mislim da nema ništa ljepše nego kada se djeca rode u porodici u kojoj ima mnogo ljubavi. To je bila ljubav na prvi pogled, koja traje i danas. Prije svega smo prijatelji koji se poštuju i tu smo uvijek jedno za drugo. Moj suprug je vrlo otvorena i komunikativna osoba, što sam uočila već na prvom izlasku. Iskoristio je priliku da o meni sazna što više, što je u mojim očima izgledalo kao „razgovor za posao“ a ne sastanak. Ali je upravo taj višesatni razgovor doveo do toga da se zaljubimo i da ta ljubav još traje.

Niste mnogo aktivni na društvenim mrežama, ali kada postavite fotografiju svi su oduševljeni. Gdje pronalazite inspiraciju za outfite koji su uvijek usklađeni?

– Društvene mreže su platforme ljepote. Uvijek je sve lijepo i usklađeno i moram priznati da meni kao velikom esteti odgovaraju. Sve dok sam svjesna da život nije Instagram i da nije sve onako kako izgleda. Što se tiče outfita, volim da sam uredna i lijepo usklađena. I što je najvažnije, da se dobro osjećam u onome što nosim. S obzirom na posao koji radim, u mom ormaru su najviše prisutne kombinacije koje se uklapaju u business look. Ne volim previše boja i rijetko nosim jake upečatljive boje. Haljine smatram najzahvalnijim odjevnim predmetom i često ih nosim.

Lijepa ste i njegovana žena. Kako izgleda Vaša beauty rutina?

– Naučila sam do sada, da bismo bili lijepi i njegovani izvana, prvo trebamo krenuti s njegovanjem iznutra. Sve što se dešava u našem tijelu ispoljava se na našoj koži, kosi, noktima, i to ne predstavlja samo „estetski“ problem nego problem sa zdravljem. Naše tijelo nam daje signale na taj način da se nešto dešava. Ja se trudim da što manje koristim preparate za „korekciju“ problema, a da što više ulažem  u zdravlje. Dugo koristim dodatak prehrani GE132, koji tijelo čisti od toksina, podmlađuje i djeluje preventivno za očuvanje zdravlja.

Trudim se piti što više vode, koja je jako važna za našu kožu i hidrataciju. Vodim računa o prehrani, pazim šta unosim u organizam putem hrane. Tuširam se kombinacijom tople i hladne vode. Meni je najvažnije da šminku skinem u potpunosti s lica svaki dan i da se umijem samo hladnom vodom. A kada je koža lijepa, onda joj treba i minimalno preparata za njegu. Trudim se što više koristiti proizvode za njegu na prirodnoj bazi. Osim toga, veoma je važno da zavolimo svoje nedostatke, koje svi imamo, te da smo sretne u svojoj koži. Svaki ožiljak, strija, celulit, dio su nas i iza svakog stoji neka posebna priča.

Koje se tri stvari moraju nalaziti u Vašoj torbi?

– Osim novčanika, ključeva i mobitela, koji se nekako podrazumijevanju, u torbi uvijek imam vlažne maramice, kremu za ruke i dječije igračke.

Bez čega ne možete zamisliti dan?

– Uvijek, ali uvijek, nakon buđenja se pomazim sa svojim dječacima i isto to ponovim prije spavanje. To je mali ritual koji puni moje baterije i koji ne preskačem bez obzira na to da li mi vrijeme dozvoljava.

Šta Vas najviše opušta?

– Muzika. S obzirom na to da sam uporedo s redovnom školom završila i osnovnu i srednju muzičku školu, muzika je dio mog života i prisutna je svakodnevno.

Omiljeno jelo koje kuhate za svoju porodicu?

– Moja prehrana se najvše bazira na zdravim namirnicama, mnogo voća i povrća. Suprug se bavi rekreativno sportom i voli zdravu kuhinju također. Kod djece nisam toliko striktna i ne branim im ništa od namirnica, samo su slatkiši u ograničenim količinama. Meni je bitno da obrok i vizuelno lijepo izgleda i oko toga se uvijek potrudim.

A kako se suprug snalazi u kuhinji?

– Suprug je jedan period radio od kuće, zbog pandemije, pa nas je znao iznenaditi i pripremiti sjajna i preukusna jela.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti