Nedžla Potogija, ovlaštena arhitektica za EU, govori za ‘Azru’: Lijepo okruženje može doprinijeti kvalitetu života

Piše: Lejla Halimić

Nedžla Potogija je jedna od najuspješnijih sarajevskih arhitektica, koja je svoje edukaciju i stručno usavršavanje završila u Njemačkoj. Godine 2006., postala je diplomirana inžinjerka arhitekure, a krajem 2008. godine je magistrirala u oblasti arhitekture. Njena karijera počela je još tokom studija, kada je radila u mnogim arhitektonskim biroima i pratila radove dogradnje Frankfurtskog aerodroma. Nakon magisterija zaposlila se kao arhitektica u glavnom sjedištu automobilske kuće „Opel“ i radila na mnogim projektima širom Njemačke.

Zašto ste se preselili u Bosnu i Hercegovinu, iako ste imali uspješnu karijeru u Njemačkoj?

– Svog supruga sam srela 2008. godine, te 2010. godine donosim veliku odluku za sebe, da se vratim u Sarajevo i da tu živim i djelujem kao arhitektica. Moram priznati da se nikada nisam isključila iz života i posla u Njemačkoj. Prvih godina u Sarajevu sam radila isključivo za njemačko tržište. Sada je to podijeljeno. Radim na mnogim projektima u BiH, a jednim dijelom u Njemačkoj. Član sam Njemačke arhitektonske komore, te ovlaštena arhitektica za područje kompletne EU.

Odakle ljubav prema arhitekturi?

– Ljubav prema arhitekturi je sasvim slučajna, odnosno slučajnost me je povela prema arhitekturi i, kad bih se sada vratila pred izbor svoje profesije, isto bih upisala i istim se poslom bavila. Tako da je divna slučajnost. Spoj umjetnosti, inžinjerstva, filozofije, mnoštvo djelatnosti koje ja volim, a u jednom su pozivu. Moj razrednik Izet Kukavica je u osnovnoj školi forsirao moje roditelje da upišem likovnu akademiju, te govorio da je prepoznao moj talent i sklonosti prema umjetnosti. Međutim, ja sam veoma sretna da je to arhitektura, umjetnost koja služi ljudima i čini život udobnijim i ljepšim. Umjetnost koja ima svoja ograničenja, ali i svrhu. Prosto, arhitektura je jedna prelijepa, ali i jako naporna grana. Proces kreiranja sa svim drugim inžinjerskim strukama je vrlo složen kao i proces izgradnje, koji je jako mučan, jer, kako kažu, izgradnja je gorka, ali na kraju slatka. Uživate u plodu te kreacije i izgradnje kada sve bude gotovo.

Šta je prvi savjet koji dajete svojim klijentima o uređenju interijera?

– Najviše volim kada mi klijenti opišu svoje potrebe, kažu svoje sklonosti, šta vole a šta ne i to postavimo u jedan projektantski zadatak te krenemo da izvlačimo maksimum iz prostora i datih okolnosti koje imamo. Tada imate najveću slobodu i najmanja ograničenja te i sam klijent može da profitira od maksimuma kreativnosti. Međutim, određene Pinterest slike svu tu kreativnost ograniče. Najmanje volim kada mi klijent dođe s Pinterest slikama i kaže ovako bih ja. Jako se lijepo inspirisati, gledati lijepe slike, čak te slike mogu mnogo nama arhitektama da kažu o tome šta se klijentu najviše dopada i koji stil života. Ali, Pinterest u najčešćem slučaju samo stvara veliki problem. Tuđe potrebe nisu vaše potrebe i ne znači da može funkcionisati u našem slučaju, jer mi imamo drugačiji prostor, drugo osvjetljenje i sasvim druge potrebe. Ovaj proces je sličan googlanju medicinskih dijagnoza, gdje pacijent pokušava da se sam liječi putem interneta, a nema to predznanje da obuhvati kompletnu analizu i funkcionalnost organizma, kao i druge parametre. Tako da moj prvi savjet bude da ne gledaju previše Pinterest, osim u slučaju da mi pokažu pravac dizajna koji im se dopada.

Gdje pronalazite inspiraciju?

– U svim lijepim stvarima, putovanjima, hrani, raznim umjetničkim djelima. Mislim da je inspiracija vrlo bitna. To je kao svjež vazduh koji dišete i bez toga nema napretka. Ali, inspirisati znači da nešto što doživite i vidite pretvorite i oblikujete u nešto novo. Ne znači preslikati 100% nešto. Lijepa slika interijera vas može potaknuti da svoj dom preuredite na ljepši način. Neko ko živi zdravim životom vas može inspirisati da nešto slično uradite. Neka lijepa odjevna kombinacija može također biti lijepa ideja za nešto što vi već imate u ormaru i samo trebate da drugačije kombinujete. Inspiracije su svuda oko nas, tako da me sve i svašta inspiriše.

Koliko moderni trendovi utječu na toplinu doma?

– Utječu tako što unesemo nešto novo i stvorimo drugačiju atmosferu uz nekoliko novih modnih trendova. Mi arhitekti često volimo velike zahvate, ali i s malim dodacima dobijete jedan sasvim drugi karakter prostora. To su često samo male izmjene kao što su jastučići, svijećnjaci te razni drugi asesoari.

Šta za Vas predstavlja dizajniranje određenog prostora?

– Nedavno me je neko pitao da li ja o svakom prostoru koji vidim razmišljam na način kako bih ga preuredila. Odgovor je naravno NE, jer je to jedan vrlo mukotrpan proces koji radim samo kada mi je to zadatak. Tako da za mene dizajniranje određenog prostora predstavlja posao, koji, naravno, volim.

Koliko je iskustvo u ovom poslu bitno?

– Iskustvo u ovom poslu mnogo je bitno, a također i jedna vrsta pozitivnog stava i entuzijazma. Ne možete raditi dobru arhitekturu ukoliko u svemu vidite negativno. Morate iz svakog prostora izvlačiti najbolje. Fakultet vam daje temelje ove profesije, a karijeru vi krojite. Mnogo su kompleksni procesi ove struke koji počinju konceptom i idejom, a nakon toga razradom svakog detalja te realizacijom. Iskustvom postajete brži, obraćate pažnju na već poznate probleme i na to dajete dobra rješenja i odgovore.

Ko su Vaši uzori, koga slijedite?

– Moji uzori su svi ljudi koji nešto dobro rade, a ja to u datom trenutku uočim, nevezano za moju struku, nego za kompletan životni proces. Ne slijedim nikoga, a uočavam mnogo toga te svakodnevno pokušavam raditi na sebi.

Šta se dobija angažmanom dizajnera interijera?

– Dobijate cjelokupan dizajn jednog prostora, odnosno prostor u kojem ćete se osjećati lijepo. Vjerujem da lijep prostor može doprinijeti kvalitetu života, produktivnosti, te nas učiniti sretnijim i zdravijim.

Koji trendovi su IN ove sezone kada je riječ o dizajnu interijera?

– Masivne velike biljke su veliki trend u projektima dizajna interijera. Namještaj od prirodnih vlakana u interijeru je veoma popularan, poput ratana i pletera, koje se koriste na stolicama, prostirkama i rasvjeti. Navela bih i chubby design – bucmasti design, koji je jedan od novih trendova koji uključuje namještaj zaobljenih ivica, otomane i sofe u tom obliku. Ovaj novi trend je poznat kao i neotenski dizajn (od koncepta „neotenija“, koji znači pretjerivanje u dječijim karakteristikama). Lukovi koji su bili tipični za tradicionalnu arhitekturu sada se oživljavaju u dizajnerskim projektima, dodajući zaobljene prozore i lučna ogledala. Također, šarene tapete te jedna nova interpretacija baroknog stila.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti