Amra Džeko: Edina podržavam u svemu, kao i on mene

Piše: Adela Kukic

 

U Sarajevu je 14. i 15. augusta održan treći OREA Art Market, čiji je cilj promocija bh. kreativaca, odnosno malih privrednika. Humana nota se prožima kroz ovaj događaj, te je prihod od ulaznice, koja je koštala simbolične dvije KM, otišao u humanitarne svrhe, za podršku Roditeljskoj kući Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“. U prelijepom ambijentu botaničke bašte Zemaljskog muzeja 58 izlagača iz OREA zajednice pripremilo je svoje rukotvorine za prodaju. Posjeta OREA Art Marketu bila je povod za razgovor s jednom od osnivačica OREA platfome, na kojoj je omogućeno prodavanje proizvoda bh. kreativaca, lijepom i uspješnom Amrom Džeko.
U razgovoru za „Azru“ Amra je otkrila kako je došla na ideju pokretanja ovakvog projekta, ali i o selidbi u Milano, podršci supruga Edina, te studiranju u Los Angelesu najstarije kćerke Sofije.

Vaše ime stoji iza Art Marketa i online platforme, proslavljate treću godišnjicu projekta. Koliko se toga promijenilo od osnivanja i jesu li postignuti ciljevi?
– Mnogo se toga promijenilo od osnivanja do danas, tri godine poslije. To je jedan start-up koji smo pokrenuli punim srcem i s velikom strašću, prije nego što smo bili svjesni svih poteškoća na koje ćemo naići, ali vjera u projekt, u ljude, u tu veliku priču, davala nam je snage da idemo naprijed. Ponosimo se činjenicom da smo u najtežem periodu pandemije i lockdowna uspjeli izaći im ususret i pomoći da ne ugase svoje biznise. I zaista, nijednom od njih se to nije desilo. Putem OREA marketa oni imaju priliku da se promovišu i poboljšaju svoje rezultate, prodaju rukotvorine, te, također, da ostvare povezanost i emotivnu vezu direktno s kupcima. Ovog puta je razlika u tome što je trajao dva dana, kako bi se ispoštovale sve sigurnosne mjere koje nalaže epidemiološka situacija.

Kako ste došli na ideju da na ovaj način pružite podršku malim biznisima?


– Dugo godina živim vani, ali sam uvijek održavala vezu sa Bosnom, često ovdje dolazila. Svi moji projekti, posebno u posljednje tri godine, poslovni i humanitarni, u vezi su s BiH. Smatram da sam adekvatna osoba koja može uporediti kako je to ovdje, a kako vani. Ne samo ja, nego i Senita (osnivačica Orea Bazaara), koja je živjela dugo u Americi, gdje se i školovala, a zatim odlučila vratiti u BiH. Posebno smo se osvrnule na umjetnost i naše kreativce te na to koliko njima zaista treba pomoć. Razmišljale smo kako im pomoći da svoje proizvode plasiraju na tržište van BiH, da odu što dalje u inozemstvo. S njenim suprugom, koji je iz IT svijeta, došli smo na ideju da pokrenemo ovakvu priču, koja se kuhala u glavi godinu i po do dvije, i evo već treću godinu živi i raste. Mi smo tu da se zajedno s našim dragim kreativcima borimo da to bude samo bolje.

Ove godine svoje proizvode izlažu samo članovi OREA platforme. Koliko članova ima platforma?
– Danas smo platforma čije članstvo čini više od 150 kreativaca, a koja prethodno svaku njihovu prodavnicu odobri i provjeri je li autentična i da li je to lokalni proizvod. Jer, OREA je platforma za kupoprodaju ručno rađenih proizvoda s lokalnom etiketom.

Šta je s proizvođačima iz naše regije?
– Jedan od naših ciljeva je da se proširimo na našu regiju, odnosno da nam se pridruže kreativci iz Srbije i Hrvatske. Već smo krenuli s promocijom. Dakle, ljudi iz cijelog svijeta imaju mogućnost da naruče proizvod na OREA platformi i cijeli sistem odlično funkcioniše.

Kakvi su Vam naredni planovi, jesu li u pripremi novi projekti?
– Kad je riječ o OREA-i, uvijek su u toku razni projekti. Radimo s našim vjernim partnerima, UniCredit bankom, Visa i Master karticom na sjajnim promocijama, direktno utječući na poboljšanje rada kreativaca, odnosno uveliko povećavamo njihovu prodaju. Popust koji ostvarimo s bankama uopšte ne utječe na zaradu kreativaca, koja ostaje 100 posto.

Ove godine ste proslavili desetu godišnjicu braka. Velika ste podrška suprugu Edinu, kao i on Vama. Koliko je zapravo, za profesionalni uspjeh, važno međusobno razumijevanje partnera?
– Za profesionalni uspjeh, kao i za bilo koji drugi, zaista je veoma važna međusobna podrška. I koliko ja posljednjih godina vrlo direktno i vidljivo podržavam Edina, samim tim što ga kao porodica pratimo i mijenjamo gradove, također i mene Edin maksimalno podržava u svakom projektu. Neizmjerna mi je pomoć. Možda nekad neće reći, ali osjetim da se ponosi mnome, on je prva osoba s kojom ću se konsultovati, prvi od koga ću tražiti savjet. Imati prijatelja u svom životnom partneru je veoma dragocjeno.

Edin je prešao u „Inter“. Kako se osjećate kad pomislite da ćete se nakon šest godina boravka u Rimu preseliti u Milano?
– Ta informacija mi još nije došla kako treba do mozga, nisam je percipirala. Bila sam okupirana OREA Art marketom, potom na red dolazi odlazak u Los Angeles, jer se Sofija preselila, odlučila je tamo studirati kriminologiju. Sljedeća dužnost mi je osigurati da se ona smjesti i da joj pomognem nekoliko dana prije nego što počnu časovi. Tek onda će doći na red činjenica da se selimo u Milano. Potrebno je tu mnogo organizacije i logistike.

Kako ste proveli ljeto?
– Ovo ljeto nam je bilo fenomenalno, jer smo prvi put imali Edina svih šest sedmica s nama. Išli smo na različite destinacije, uspjeli se odmoriti i organizovati veliko porodično putovanje s djecom, roditeljima i sestrama.

Biste li neku destinaciju izdvojili kao omiljenu?
– Dubai nam je prvi na listi i uvijek nastojimo otići tamo barem na nekoliko dana.

Kakve emocije u Vama budi svaka nova posjeta Sarajevu?
– Sarajevo je posebna priča, posebna ljubav, posebno mjesto u srcu. Nikad nisam dozvolila da prođe previše vremena da se moja emotivna veza sa Sarajevom prekine. Tu su naše porodice, tu je sve, tu je kuća, tu je dom, tu je miris, tu je čaršija. Ono što najviše volim kad dođem u Sarajevo jeste da se provozam sama autom, da obiđem onako krug, pa me dočekaju Marin Dvor, SCC, Alta, moja omiljena zgrada Likovne akademije, a tek Stari Grad… To sve zaista budi posebnu emociju u meni.

Majka ste četvero djece. Kako balansirate između privatnih i poslovnih obaveza?
– Često me pitaju kako stižem sve. Ne pravim poseban napor, jer uživam u tome. Uvijek sam zamišljala, željela i sanjala o velikoj porodici i mnogo sam sretna, hvala Bogu, da se to i ostvarilo. Volim život i sve to ide svojim tokom. Radila sam cijeli život, bez toga ne mogu i imam potrebu da se i na tom polju ostvarim. Trebalo mi je vremena, ali sam naučila da sebe stavim na prvo mjesto i da je najbolja mama ona koja je dobro i sretna, tako da nastojim sve izbalansirati, a posvetim i sat dnevno treningu.

Otkrijte nam tajnu dobre linije?


– Ishrana je na prvom mjestu. Naravno, i fizička aktivnost. Čitavog života se bavim sportom, to je velika potreba i strast, ne mogu bez treninga. Ne treniram što moram, već što me ispunjava. Tokom svake trudnoće sam trenirala. Međutim, na prvom mjestu je ishrana i to sam na sebi vidjela. Veliki sam gurman, pa kada nije sve izbalansirano, ni sport nam ne može pomoći.

Koji Vam je najveći porok, čemu ne možete da odolite?
– Mnogo volim da jedem čokoladu. Inače, nisam veliki ljubitelj keksa i kolača, ali to što me čokolada može usrećiti… To je moj najveći porok. I kad želim liniju dotjerati, nje se prve odreknem na određeno vrijeme.

Pročitajte još