Suanita Banda o malim maturantima vrtića: Oduševljeni su, sretni i ponosni

Piše: Adela Kukic

Još jedna generacija malih maturanata vrtića ispraćena je ove godine. Oni će ponosno i hrabro zakoračiti u novo životno poglavlje. Mnogo su naučili u vrtićima, a sada će imati priliku da to pokažu novim učiteljicama i drugarima. Direktorica JU „Djeca Sarajeva“ Suanita Banda je kazala za magazin „Azra“ kako je ispraćaj ove godine organiziran na drugačiji način zbog pandemije Corona virusa.

– Međutim, mi smo se trudili da djeca ne budu uskraćena i da dožive čin svečanosti, vesele atmosfere i osjete da su spremni za školu, te se pozdrave s drugarima i učiteljicama. Bilo je svega, pjesme, plesa, ali i suza radosnica – kazala je Banda.

Pojedini vrtići su organizirali priredbe u dvorištima, kako bi roditelji mogli prisustvovati. Suanita nam govori kako su mališani obećali da će posjećivati vrtić, jer su im dani provedeni s dragim prijateljima bili puni radosti, veselja i bezbrižnosti.

– Hvala roditeljima koji su dozvolili da JU „Djeca Sarajeva“, naši odgajatelji i odgajateljice, odgajaju i obrazuju njihovu djecu – rekla je Banda.

Pitali smo je za reakcije djece koja kreću u školu ove godine, da li se osjećaju „odraslijim“, ili su možda čak uplašeni.

– Mališani su oduševljeni, sretni i ponosni što su najstariji u vrtiću i što su spremni za školu. Uprkos svim pripremama, nisam sigurna da znaju šta ih sve čeka u školi, naročito u vrijeme online nastave, kad nemaju priliku upoznati učiteljicu, niti ona njih, ali ni drugare.

Podsjetila je kako postoje djeca koja su se plašila polaska u vrtić, tako da je strah normalan, ali i da će oni uspješno prevazići strah od obaveza, jer imaju dobru vrtićku podlogu.

Pitali smo je koliko je važno pohađanje vrtića za kasniji proces socijalizacije i koliko su djeca pripremljena za nove školske obaveze.

– Veoma je važno. Polazak u školu predstavlja veliku promjenu u životu djeteta. Dijete ulazi u svijet koji se po mnogo čemu razlikuje od života u porodici i vrtiću, što zahtijeva ponovnu adaptaciju. Dijete se odvaja od porodice, vrtićkih prijatelja i svojih odgajatelja. Uspješno snalaženje u školi ovisi o spremnosti djeteta za polazak u školu, tj. o cjelovitom razvoju i odgoju od najranije dobi. Ukoliko dijete ima razvijenu pozitivnu sliku o sebi, socijalne vještine i emocionalnu stabilnost, lakše će prihvatiti sve promjene koje ga očekuju u novom razdoblju njegovog života. Priprema djeteta za školu, zapravo, počinje od djetetovog rođenja, stoga briga porodice i vrtića za optimalan razvoj tokom  cijelog predškolskog razdoblja stvara uslove za razvoj uspješnog školarca – odgovorila je Suanita.

Napomenula je da se od djeteta očekuje da bude samostalno, samopouzdano i sigurno u sebe. To podrazumijeva da je svjesno svojih sposobnosti, mogućnosti, ali i ograničenja.

– Dijete će u školi biti izloženo čestim situacijama neuspjeha ili kritike, pa je potrebno da se zna nositi s neuspjehom, da ima određenu razinu tolerancije na frustraciju, što će mu pomoći da ostane ustrajno – poručila je Banda.

Kako bi polazak u školu bio što manje stresan, i roditeljima i školarcima, direktorica Banda je samo za čitatelje magazine”Azra” izdvojila nekoliko preporuka.

Preporuke roditeljima:

Prenesite djetetu svoj pozitivan stav prema školi, ali nastojte dati realnu sliku, bez uljepšavanja ili zastrašivanja;

Nemojte imati prevelika očekivanja i zahtjeve;

Uredite radni kutak ili sobu zajedno s djetetom;

Potičite osamostaljivanje djeteta;

Upućujte dijete da završi započeto;

Pomozite djetetu da prihvati učiteljicu, nove obaveze i način života: izrazite povjerenje u svoje dijete, školu i učiteljicu;

Pokažite zanimanje za sva događanja u školi. Ne zaboravite obratiti pažnju i na djetetove osjećaje, doživljaje i razmišljanja, a ne samo na njegov uspjeh.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti