Glumica Ivana Vojinović zahvalna životu što je doživjela bore

Piše: Lejla Halimić

Bh. filmska i pozorišna glumica Ivana Vojinović (30) za ‘Azru’ je otkrila sve tajne svog izgleda. Govori o beauty i make-up rutinama te koliko su se mijenjale tokom godina

 

Koliko vremena posvećujete dnevnoj njezi lica i šta ona podrazumijeva?

– Oduvijek mnogo pažnje posvećujem njezi kože. Kad je riječ o dnevnoj rutini, ujutro je jednostavnija, umijem se i nanesem hidratantu kremu, a prije spavanja obavim full rutinu koju s vremena na vrijeme mijenjam, jer mi proizvodi obično nakon dužeg korištenja izgube efekt. Trenutno izgleda ovako, šminku skinem uljem, nakon toga lice dobro operem nekim gelom ili pjenom, potom nanesem serum i za kraj kremu. Nikad ne preskačem tu rutinu.

 

Kojim trikom se služite kada Vam frizura nije u najboljem izdanju?

– Nisam stručna s frizurama, vrhunac mi je da zavežem rep, što najčešće i radim. Imam dugu kosu i bilo bi divno da znam bilo šta s njom, ali ne znam se ni fenirati, a nikad ne koristim peglu. Jedini trik koji mi da volumen jeste šampon za suho pranje, čak i kad mi je čista kosa bolje izgleda s njim.

 

Ukoliko biste se odlučili za neki estetski zahvat, koji bi to bio?

– Mnogo ulažem u njegu kože i voljela bih izbjeći estetske tretmane, jer su oni uglavnom kratkotrajni i imam osjećaj da kad kreneš s tim ne možeš prestati. Možda bih nekad popunila duboke bore hijaluronom, ali i to ću sačekati kad baš budem osjećala da trebam.

 

Šta Vas je iskustvo u šminkanju naučilo? Koliko i na koji način se Vaš proces šminkanja mijenjao s godinama?

– Mnogo se mijenjao i mijenja se i sad. Sjećam se kad sam se tek počela šminkati u srednjoj školi, nosila sam plavu sjenu do obrva, to je tad bio vrhunac šminkanja. Prije nekoliko godina sam i ja kao pokušavala contouring tehniku i drago mi je da to više nije moderno, jer uživo loše izgleda. Mislim da mnogo trendova sad dolazi putem društvenih mreža, ali većina te šminke jeste dobra samo za fotografije. Tako da mi je sada najbitnije da izgledam svježe i istaknem ono što se meni sviđa. Više mi odgovara da djeluje prirodnije, pa čak i ako se vidi neka bubuljica, draže mi je.

Često kažu da ljepota dolazi iznutra. Smatrate li da je to tačno?

– Apsolutno. Kad je čovjek sretan i ispunjen, odmah ga primijetiš. Energija se ne može našminkati. Znalo mi se desiti da imam vrhunsku frizuru i šminku, ali sam nezadovoljna i onda izgledam kao pokisla kokoš. A znalo se desiti da nemam trunku šminke, kosa nikakva, a svi me pitaju zašto blistam. Tako da se apsolutno ono unutra vidi napolju.

 

Na koji beauty tretman ste u posljednje vrijeme išli, a da Vas je oduševio?

– Najviše njegujem kožu sama i od tretmana sam samo jednom probala čišćenje lica, mada stalno kao pratim te tretmane, ali nikad da se nakanim da odem.

 

Kako čistite svoj pribor za šminkanje?

– Obično nedjeljom operem sve četkice i pribor, koristim samo sapun i mlaku vodu, dezinfikujem i ostavim da se prirodno osuše. Beauty blender kojim nanosim puder operem prije svakog korištenja i našpricam aktivnim kisikom, koji svima preporučujem. S njim možeš dezinfikovati i lice, ruke, odlična stvar za kožu.

 

Kako oblikujete obrve?

– Imam prirodno svijetle i rijetke obrve, dugo nisam znala ništa s njima pa sam ih nepravilno čupala i bile su grozne. Sad sam ih kao malo dovela u red, jedan period sam koristila ricinusovo ulje pa su se popunile malo i sad se trudim da imaju neki normalan oblik, ali definitivno bih voljela uraditi puder obrve. Kako imam previše svijetle dlačice, uglavnom na dnevnom svjetlu vidim da sam nakon čupanja sve fulila. Popunim ih olovkom i svaki put kad se šminkam čupam ih pomalo a znam da to ne bih trebala.

 

Koje kozmetičke marke ste oduvijek željeli isprobati, a još niste?

– Kod nas nema velikog izbora kozmetičkih marki pa uglavnom moramo naručivati putem interneta ili čekati da nam neko izvana kupi. Mnogo hvale „CeraVe“ proizvode, a sad su i dostupni kod nas pa je to nešto što ću iduće probati definitivno.

 

Možete li s nama podijeliti svoj zlatni beauty savjet?

– To je onaj koji svi znaju, ali je definitivno tako, nikad nemoj leći sa šminkom i uvijek dobro očisti i hidriraj lice prije spavanja. Isto tako, redovno mijenjaj jastučnicu, peri pribor za šminkanje i ne čačkaj lice. To je stvarno osnova za lijepu kožu lica.

 

Kako ste reagirali na svoju prvu boru?

– Prvu nisam ni primijetila, a bila je između očiju i kad sam je ugledala, shvatila sam da ih imam još nekoliko. Počela sam uzimati kreme +30 , serume mažem temeljito na bore i trenutno mi je to podnošljivo, ne smeta mi toliko, nekako je normalno da mi koža postaje zrelija, zahvalna sam životu što imam priliku da to doživim.

 

Jeste li tokom pandemije drastično promijenili svoje beauty navike?

– Nisam drastično, ali jesam se mnogo više posvetila svojoj beauty rutini. Kad smo bili u lockdownu, probala sam sve moguće domaće maske, pilinge… Tu sam i otkrila rutinu koja mi sad odgovara. Isto tako, baš sam odmorila od šminke i shvatila da mi ne treba toliko pudera te da trebam češće pustiti kožu da diše.

 

Koji je Vaš omiljeni parfem i zašto?

– Za parfemima sam luda. Srećom, nemam toliko para, inače bih svaki dan kupovala novi parfem. Volim jake parfeme, da imaju veliku auru i postojanost. Trenutno koristim „Alien“ brenda „Mugler“, koji mi je jedan od omiljenih.

 

Postoji li neka vrsta šminke bez koje ne možete napustiti kuću?

– Bitno mi je da imam kremu za lice, a bez šminke izlazim ako idem nešto obavljati, šetati cuke, a ako idem negdje “među ljude”, uglavnom imam malo pudera i maskare, jer bez maskare izgledam kao da nemam trepavice.

 

Šta se nalazi u Vašem neseseru?

-U neseseru uvijek nosim previše stvari koje skoro nikad ne koristim. Gotovo sve od šminke uvijek nosim sa sobom, pincetu, makazice, flastere… Zato nikad nemam malu torbu, nego uvijek teglim neke velike, pola kuće sa sobom nosim.

 

Pročitajte još