Maysia: Muzika je uvijek na prvom mjestu

Piše: Adela Kukic

Foto: Radoš Jovanović

Maja Nurkić (36) uspjela je spojiti dvije naizgled nespojive ljubavi, muziku i arhitekturu. Njeno ime stoji iza unikatnog domaćeg brenda SOVA, a kad nije u arhitektonskom poslu, boravi u muzičkom studiju. Nakon završenog magistarskog studija na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu zaputila se u Ameriku, kako bi potpisala ugovor uz pomoć kojeg je postala dio svjetske muzičke scene.

Boravila je i u Londonu i Norveškoj, nakon čega se vraća u Sarajevo. Svoju prvu pjesmu „Carry On“  objavljuje 2012. godine., a dvije godine kasnije postaje majka dječaka Noaha, koji danas ima sedam godina. Pod umjetničkim imenom Maysia vraća se na muzičku scenu s velikim hitom „Never Let You Go“, koji je publika imala priliku prvi put čuti u junu ove godine.

Završili ste studij arhitekture, a otvorili ste i arhitektonski studio. Osim toga, pišete i pjesme koje izvodite. Na koji način ste spojili te dvije ljubavi, arhitekturu i muziku?

– Nikada nisam razmišljala kako vezati i da li vezati jedno za drugo. Oboje je plod mojih emocija, proživljenog i mašte – kaže nam na početku razgovora.

Da morate birati, šta bi od to dvoje bio Vaš prvi izbor?

– Ne moram birati, ali i u takvim okolnostima uvijek biram muziku. Bez obzira na to u kojem smjeru će na kraju moj život otići muziciranje će zauvijek  ostati na prvom mjestu.

Kazali ste kako pjesme najčešće pišete na engleskom jeziku. Zašto?

–  Ne bih znala zašto. Jednostavno je tako. Pričam na bosanskom jeziku, sanjam i razmišljam na bosanskom, ali kada samo i pomislim na pisanje teksta pjesme, pišem riječi na engleskom jeziku. Možda bi to moglo biti iz razloga što taj tekst odmah vežem za muziku.

Foto: Radoš Jovanović

Koji žanr Vam je omiljeni i s kojom svjetskom zvijezdom biste voljeli sarađivati?

– Ne dijelim muziku po žanrovima, ona je za mene samo dobra ili loša emocija, dobra ili loša energija. Mislim da svi u životu imamo momenata u kojima nam odgovara sve navedeno. Ja ću napisati pjesmu prema trenutku, a svaki taj trenutak je različit, pa će samim tim i emocija i energija te pjesme biti drugačija. Voljela bih sarađivati s Keanrick Lamarom, Eminemom, Jalom Bratom i Sia_om.

Gdje pronalazite inspiraciju za tekstove?

– Samo i jedino iz moje mašte. Ne volim gledati ili slušati bilo šta ili koga, jer to može napraviti blokadu onoga što ja jesam. Kakva god bila, mišljenja sam da će samo u slučaju gdje stvaram bez primjesa tuđeg ljudi prepoznati ono što istinski predstavlja mene.

Nastupate pod umjetničkim imenom Maysia. Kako ste baš to ime odabrali?

– Jedne prilike, dok sam sjedila u banci u Miamiju, gospođa za šalterom je pokušavala da pročita moje ime. Bilo je svakakvih pokušaja, a ovo mi se učinilo najinteresantnijim. Zahvaljujem joj.

Kada je riječ o arhitekturi, kojim projektima se najviše ponosite?

– Svim! Ne izdvajam nijedan, svaki je, nevažno koliko veliki ili mali, jednako kompleksan i bitan. Ostavit ću sve svoje vrijeme, pažnju i pedantnost, a svakako i srce, zar to nije jedini ispravan način pristupanja bilo čemu?!

Na čemu trenutno radite?

– Spisak dovoljno velik da ispuni cijeli magazin. U svakom slučaju, mnogo je aktivnosti, kako na polju arhitektutre, tako i na polju muzike.

Arhitektonski studio ste nazvali SOVA. Ima li taj naziv neku priču?

– Da, nekoliko. Meni definitivno najdraža je ta da me je moj dragi dajo zvao sova kada sam bila mala, neću reći djevojčica, jer sam više ličila na dječaka. Sova, također, ima različita značenja u drevnim kulturama, pa neka me svako veže za ono što mu se čini najprikladinijim.

Ko je Maja privatno, kada nije u arhitektonskom i muzičkom studiju? Kako provodite slobodno vrijeme?

– Maja je najobičnija osoba na svijetu koja, nažalost, nema slobodno vrijeme, ali itekako zna u taj haos uključiti sebi najdraže ljude te ga učiniti relaksirajućim.

Je li u današnjem vremenu teško biti uspješna žena, ostvarena na poslovnom i privatnom planu?

– Sve zavisi od toga koliko je, reći ću, čovjek, nebitno da li je žena ili muškarac, voljan da se žrtvuje i teži svojim ciljevima. Svi možemo ostvariti svoje snove ukoliko se ozbiljno posvetimo samo sebi i svom životu, bez da gubimo vrijeme gledajući tuđe i izmišljajući izgovore kroz druge.

Kako opisujete svoj stil odijevanja i koji Vam je omiljeni odjevni komad?

– Moje odjevne kombinacije su, gledajući druge žene, nikakve. Obično se smjenuju tri trenerke i sportske majice. Najvažnije je da je sve čisto i uredno.

I za kraj, podijelite s čitateljima “Azre” savjet koji Vam je najviše pomogao u životu i kojim ste se vodili?

– Mnogo savjeta dobijete za vrijeme odrastanja, kako od roditelja, tako i od najbližih, ali vam, nažalost, ne pomažu, već samo ono što kroz život sami naučite ili ne naučite.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti