Dado i Ivona Polumenta samo za „Azru“ nakon rođenja druge kćerke: Mir i radost u našem domu

Piše: Ilma Jakubovic

Alea je bila najsretnija zato što je sestra. Presretni smo što vidimo jednu novu Aleu, punu ljubavi i pažnje, koju konačno ima kome da pruži. Imala sam predivnu trudnoću u kojoj sam istinski uživala. Dado je najbolji tata na svijetu. Ivona je moja talija i, definitivno, moja druga polovina. Lagano izlaze projekti na kojima sam radio duže od tri godine, veoma sam zadovoljan u kom pravcu sve ide i konačno kreće nova era moje muzike. Jedva čekamo da krenemo obilaziti Bosnu, našu familiju i prijatelje

 

Početkom augusta ove godine u domu porodice Polumenta začuo se najslađi plač, na svijet je stigla djevojčica Alia, a svojim roditeljima, mami Ivoni (27) i tati Dadi (39), te starijoj sestrici Alei (4) srce ispunila nevjerovatnom radošću. Riječi su nedovoljne da opišu svu sreću koju Ivona i Dado osjećaju, a samo za „Azru“ javili su se iz svog novosadskog doma, podijelili emocije i ljubav te prvi put govorili za medije od rođenja druge kćerke. Bračni par Polumenta ne krije koliko ih je roditeljstvo promijenilo, ne samo kad je o emocijama i prioritetima riječ, nego i njihovoj svakodnevici. Užurbanija je, odgovornija, ali sigurno i ljepša. Na početku razgovora Ivona je otkrila kako je izgledao prvi susret s Aliom.

– To je bio drugi najljepši osjećaj u mom životu, prvi je, naravno, kad sam rodila Aleu. Plakala sam od sreće, smijala se, sve emocije su se ispreplele. Dado i Alea su vidjeli bebu kad smo stigli kući, kako smo kročili u stan, istog trenutka se uselila nova dimenzija našeg života, mira i radosti – iskreno će Ivona.

 

Kakva je Alia kao beba?

– Alia je dobrica, samo jede i spava, ali kad pusti glas, čuje nas cijela zgrada (smijeh).

Kako provodite dane, imate li neke posebne porodične rituale?

– Sada smo već uspjeli da uspostavimo rituale, svako ima svoje obaveze od ranog jutra, Dado na trening pa u studio, Alea u vrtić, a ja s bebicom.

 

Kako je Alea regirala kada je saznala da će postati starija sestra? Kako ste joj saopćili?

– Alea je bila najsretnija zato što je sestra. Ništa drugo nije dolazilo u obzir.

Otkrijte nam kako reagira na Aliu od trenutka kad je došla kući? Ima li ljubomore na mlađu seku?

– Ne. To nas svi pitaju, jer je, naravno, i logično da se to dešava, pogotovo kod nas gdje je Alea centar svijeta u cijeloj porodici, ali ne. Presretni smo što vidimo jednu novu Aleu, punu ljubavi i pažnje, koju konačno ima kome da je pruži.

 

Vaša kćerka nosi lijepo ime. Čime ste se vodili pri odabiru? Da li ima neko vama posebno značenje?

– Željeli smo da bude jedinstveno i unikatno. A, opet da ima vezu sa starijom kćerkicom.

 

Ivona, kako ste se spremali za porođaj, je li bilo straha i treme prije samog čina? Jeste li bili jedna od onih trudnica koje paniče ili ste sve to stoički podnijeli?

– Imala sam predivnu trudnoću u kojoj sam istinski uživala. Porođaj se desilo za pola sata, tako da sve što sam prošla mogu samo da poželim svakome.

Primjećujemo da je Vaša linija besprijekorna nakon porođaja. Koja je tajna?

– Vodila sam računa o sebi i ishrani dok sam bila trudna, a tako sam nastavila i kad sam se porodila, s obzirom na to da dojim svoju bebu, jer i to zahtijeva zdravu ishranu i način života.

 

Dado, je li Ivona bila zahtjevna trudnica?

– Naprotiv, Ivona je veoma lagana osoba, ovu trudnoću doslovno nismo ni osjetili, hvala dragom Bogu.

 

Dado, jeste li prisustvovali porođaju, ako jeste objasnite nam taj osjećaj?

– Drugom porođaju nije bilo mogućnosti da prisustvujem zbog cijele situacije s Corona virusom i restrikcija u bolnicama, ali prvom porođaju sam prisustvovao. Imao sam osjećaj da ću se ja poroditi (smijeh). Zaista je to nešto neopisivo, i od tog momenta sam počeo mnogo više da cijenim i poštujem sve žene ovog svijeta, kada sam lično vidio kroz šta one prođu da bi donijele novi život na svijet. Volio bih da svaki muškarac to doživi barem jednom u životu.

Kako ste raspodijelili obaveze oko bebe? Koliko je Dado uključen u sve aktivnosti?

– Naravno da ja najviše brinem o bebi, jer od mene ona zavisi, zato što je dojim, a Dado je tu sa starijom kćerkicom. Njih dvoje su jedan divan tandem, tako da smo se baš lijepo raspodijelili.

 

Mijenja li Dado pelene?

– Naravno, radi sve apsolutno isto kao i ja, samo što je ne doji (smijeh). Sve ostalo je jednako.

U kakvoj porodici ste odrastali? Šta je za vas ključ odgoja i čemu ćete željeti naučiti svoje kćerke?

Ivona: Odrasla sam u jednoj divnoj i harmoničnoj porodici punoj ljubavi i poštovanja roditelja jedno prema drugom. Moji roditelji su duže od 30 godina u braku i dan-danas se drže za ruke. Samo sam prenijela to na svoj brak, kao i sve najbolje stvari koje sam mogla da naučim. S obzirom na to da nam dolazi, nažalost, sve gore vrijeme po našu djecu, učit ćemo ih prvenstveno da budu jake, moćne i nezavisne žene, kako bi mogle hrabro da koračaju kroz život. Ali i da je porodica svetinja. Veoma je važno šta djeca gledaju kod kuće otkad se rode, a moći će samo da gledaju ljubav između roditelja i poštovanje, ako Bog da.

Dado: Odrastao sam u velikoj patrijarhalnoj porodici, u kojoj je otac glava, a majka stub porodice. Živjeli smo u zajednici i imao sam prilike od svih njih da naučim po nešto jako specifično, što mi je valjalo kroz život i činilo me jačim. Dugo sam bio jedinac u šest kuća i pokušavali su svi da me razmaze, ali, hvala Bogu, nisu uspjeli. Već sa 14 godina sam postao samostalan i počeo da radim. Za kćerke bih isto tako volio da budu samostalne i sposobne, da budu svoje. Smatram da su poštovanje i povjerenje ključ odnosa u porodici, tome ih učimo.

 

Veselite li se jeseni, planirate li odmor s bebom?

– Mi smo navikli da smo stalno u koferima i da putujemo, tako da je sigurno da ćemo prvom prilikom kada napravimo bebi dokumente negdje otputovati.

Ko Vam najviše pomaže?

– Nažalost, niko od naše porodice ne živi u Novom Sadu i nemamo pomoć s te strane. Jedno drugome pomažemo u svemu, svuda idemo zajedno. Dobra organizacija je ključ svega.

 

Uz užurbanu svakodnevicu i dvoje djece, uspjevate li pronaći vrijeme samo za vas dvoje? Koji su to momenti u kojima punite baterije?

– Da. Bez obzira na djecu, posao, obaveze, to je možda i najbitnija stvar. Kada uspavamo djecu, sjednemo na terasu, ispričamo se, sumiramo utiske od tog dana i napravimo plan i organizaciju. Ili pogledamo neki film, seriju, baš napunimo baterije i bude nam lakše.

 

Kakav je Dado kao tata?

– Dado je najbolji tata na svijetu. Pogotovo otkad je dobio kćerke, živi novo djetinjstvo s njima i uživanje je gledati to i živjeti s njima.

Jeste li raspodijeli uloge, ko će biti „dobri policajac“, a ko „loš“?

– Pa, to kod svakoga postoji, tako i kod nas. Dado je dobar policajac, a Ivona loš (smijeh).  Zapravo smo oboje dobri, ali ipak mora neko da drži red i disciplinu, pa sam ja, Ivona, zbog toga onaj loš policajac.

 

Dado, kako Vaše najstarije dijete, sin Dorijan, reagira na mlađe seke, ima li tu ljubomore?

– Ne znam zašto me svi pitaju da li ima ljubomore, zaista je velika ljubav u pitanju i Dorijanova prema Alei i Alii, a isto tako i obratno.

 

Ivona, čime Vas je Dado osvojio?

– Osvojio me je svojom dobrotom. To ga je razlikovalo od svih, kao i dan-danas. Jednostavno, on je moj drugi dio slagalice i to ne može da se objasni, ugledala sam sebe u njegovim očima.

 

Dado, a Ivona Vas?

– Za mene je to bila ljubav na prvi pogled, koja se pretvorila u platonsku. Ona je moja talija, i definitivno moja druga polovina.

Šta je ključ harmoničnog odnosa?

– To se ne može staviti u nekoliko rečenica. Ali, za početak, poštovanje, povjerenje i iskrenost, ništa ne bacati pod tepih. Pričati otvoreno o svemu.

 

Kakvi su vam životni planovi za naredni period?

Dado: Ne volimo da planiramo mnogo, jer svi veliki planovi obično propadaju. Plan je da nastavimo da živimo kao i do sada. Zdravo i normalno, okruženi  ljudima koji nas vole i koje volimo. Lagano izlaze projekti na kojima sam radio duže od tri godine, jako sam zadovoljan u kom pravcu sve ide i konačno kreće nova era moje muzike.

 

Planirate li uskoro doći u BiH?

Planiramo, naravno, i jedva čekamo da krenemo da obilazimo Bosnu, našu familiju i prijatelje iz Bosne.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti