Lana Lekić: Nema šminke koja može sakriti tugu i umor

Piše: Ilma Jakubovic

Lana Lekić, doktorica farmaceutskih nauka, influenserica i mama troje djece od kojih je dvoje i spasila života bez zagrljaja, samo za „Azru“ otkrila je svoje beauty tajne

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lana Lekić (@mama_lana__)

Koliko vremena posvećujete dnevnoj njezi lica i šta ona podrazumijeva?

– Koža sve pamti, pa u nekim godinama sve naplati. Sa smanjenjem razine estrogena u četrdesetim godinama, koža postaje suha, a bore izraženije. U svoju dnevnu njegu uvrstila sam dvostruko čišćenje uljem i mlijekom, losion P50, termalnu vodu „La roche posay“, serum „Lancome“, kremu „Noreva“ ujutro, a „Merz“ s kolagenom navečer.

Kojim trikom se služite kada Vam frizura nije u najboljem izdanju?

– Dugo vremena, nažalost, nisam vodila računa o pravilnoj njezi kose. Kulminaciju sam doživjela s krahom zdravstvenog sistema i početkom velikih problema s opadanjem kose. Tada sam shvatila ozbiljnost situacije i prepustila se u ruke profesionalcu koji tretira moju kosu isključivo „Kerastase“ proizvodima. Sada nemam loših dana s kosom i savjetujem svima da nađu osobu od povjerenja za tretiranje i njegu kose, jer to je nauka za sebe.

Ukoliko biste se odlučili za neki estetski zahvat, koji bi to bio?

– Do prije nekoliko godina nezamislivo je bilo da u pauzi za ručak obavite neki estetski zahvat i izađete nekoliko godina mlađi. Danas vam za lice bez bora treba otprilike 45 minuta slobodnog vremena i možete se vratiti na posao. Ono što se meni čini interesantnim i što ću gotovo sigurno napraviti kroz nekoliko godina jeste blefaroplastika ili odstranjivanje viška kože i masnog tkiva na očnim kapcima. Kapci s godinama mijenjaju svoj izgled.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lana Lekić (@mama_lana__)

Šta Vas je iskustvo u šminkanju naučilo?

– Naučilo me da nema te šminke koja može sakriti tugu i umor i da ljepota dolazi iznutra. Lijep i njegovan ten je osnova svakog make-upa, ostalo je nadogradnja.

Često kažu da ljepota dolazi iznutra? Smatrate li da je to tačno?

– Apsolutno. Ne bilježi se ljepota vanjskim izgledom nego ljepotom bića.

Na koji beauty tretman ste u posljednje vrijeme išli, a da Vas je oduševio?

– U posljednje vrijeme stavila sam sebi u planer mjesečnu posjetu salonima i brigu o sebi. Dva su me tretmana oduševila, prvi je Hydrafacial, a drugi je IPL tretman za uklanjanje dlačica na koji žalim što nisam otišla ranije. Sve tretmane radite u provjerenim salonima, sa visokim nivoom higijene i stručnim osobljem.

Kako čistite svoj pribor za šminkanje?

– Četkice i pribor čistim sedmično. Najčešće blagim prirodnim sapunima, a kada sam u frci, koristim alkohol koji pošpricam na peškir i njime očistim četkice.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lana Lekić (@mama_lana__)

Na koji način se rješavate vrećica ispod očiju?

– Vrećice ispod očiju nestaju kada dobro odmorim. Ako su prisutne, ujutro stavim u zamrzivač dvije obične kašike i kada se ohlade dreniram masažnim pokretima. Nakon toga namažem hidratantnom kremom i spremna sam za novi radni dan.

Kako oblikujete obrve?

– Nikako. To zadovoljstvo prepuštam stručnim rukama, jer ja kad dotaknem obrve napravim haos.

Koje kozmetičke marke ste oduvijek željeli isprobati, a još niste?

– Uvijek tragam za nečim novim. Naručila sam sebi drunk „Elephant Sweet Biome Fermented Sake Spray“, prepun dragocjenih ekstrakata koji podržavaju dobre bakterije koje lice štite od vanjskih utjecaja.

Možete li s nama podijeliti svoj zlatni beauty savjet?

– Tehnika dvostrukog čišćenja lica je meni promijenila život. Stavljati ulje na lice bi trebalo biti neizostavno u beauty rutini, jer na efektivan način skida nečistoću i šminku, a pri tome kožu ostavlja nježnom i glatkom. Nanesem ulje laganom masažom i kratko ostavim dok se šminka ne otopi. Zatim s malo vode napravim emulziju i masiram nekoliko sekundi te potom isperem. Nakon toga uklonim ostatak eventualne nečistoće sa „Biologique“ mlijekom za čišćenje i nastavim sa svojim ritualima njege.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lana Lekić (@mama_lana__)

Kako ste reagirali na prvu boru?

– Iskreno, nisam. Moje bore su bore smijalice i podsjećaju me na sve dobre trenutke u životu.

Jeste li tokom pandemije drastično promijenili svoje beauty navike?

– Jesam, pandemija mi je iznjedrila dodatno vrijeme da se posvetim sebi. Uvela sam redovne pilinge s prirodnim pilinzima „Gorsen“ kozmetike, stavljala maske od svega što sam imala u frižideru, pavlake, paradajza, krastavaca.

Koji je Vaš omiljeni parfem i zašto?

– Tu ne bih mogla izdvojiti jedan parfem. Dugo sam bila zaljubljena u „Kilian Love dont be Shy“, koji sam sebi kupila od prvog honorara. Kako ga nisam mogla naći u parfimerijama, prešla sam na „Tom Ford Neroli portofino“. Imaju sličnu notu cvijeta naranče i biljke neroli.

Šta se nalazi u Vašem nesesseru?

– Hidratantna krema „Noreva“, termalna vodica ili ružina vodica „Aromatica“, puder „Inglot“, hidratantni ruž za usne u boji kože, parfemske vodice koje mirišu na kokos.

Pročitajte još