Mirela Jusić Dreković: Moja kćerka se rodila sa samo jednim kilogramom

Piše: Ilma Jakubovic

Početak trudnoće je tekao vrlo mirno. Bebu uopće nisam osjećala, jer se ona gušila. Buđenje iz anestezije je bilo tek nakon dva dana, kada su mi rekli da sam bila u komi. Rekli su mi da ne smijem više ostati trudna. Medina je sada vrlo vesela i pametna djevojčica s plavim očima i dugim trepavicama. Želim svima poručiti da budu hrabri i slušaju svoj unutrašnji glas. Meni je moj instinkt govorio da mogu uživati u trudnoći i da je to nešto najbolje što se jednoj ženi može desiti

Sarajka Mirela Jusić Dreković je pedagogica, profesorica i direktorica muzičke škole Mimika Music School, čija je osnivačica. Ova profesorica solfeggia je hrabra majka koja je, uprkos svim nedaćama koje su je snašle na putu majčinstva, ostala jaka i prkosna. Njena životna priča je veoma inspirativna. Naime, prije tri godine tokom trudnoće Mirela je doživjela moždani udar i pala u komu, ali uprkos ne tako optimističnim prognozama stručnjaka Mirela je na svijet donijela zdravu djevojčicu Medinu, koja svojim roditeljima svakodnevno izmamljuje osmijehe na lica. Medina je dobila brata Muhameda, a u uz mnogo straha i redovnu terapiju Mirela je u drugoj trudnoći uživala.

Samo za „Azru“ Mirela se prisjetila kako se sve odvijalo te da li je mogla predosjetiti promjene u organizmu. Opisala je kako je tekao njen put oporavka te uputila riječi podrške za sve hrabre žene koje prolaze kroz istu ili sličnu situaciju.

– Početak trudnoće je tekao vrlo mirno i, što bi se reklo, po propisima i svim uzorima, međutim, u petom mjesecu počeo mi se pritisak povećavati i doktori su ustanovili da imam hipertenziju te da bolujem od preeklampsije. To je trudnička bolest koja nije tako opasna kada se javi u sedmom ili osmom mjesecu. Tad se žena već može poroditi, jer je beba relativno zrela. Međutim, nagli preokret iz mirne trudnoće u pakao se iznenada desio i ljekari su morali hitno da me hospitaliziraju, kako bih bila pod redovnim nadzorom. Svakim danom mi je pritisak bio viši od 150/130. Za vikend su me puštali kući i jednog jutra u polusnu sam osjetila tešku glavobolju i sijevanje ispred očiju. Kada smo otišli u obližnju ambulantu, imala sam pritisak viši od 180/160 i hitno su me prebacili u bolnicu – kazala je Mirela.

Imate li genetske predispozicije? Je li bilo sličnih slučajeva u Vašoj porodici?

– Preeklampsija mi se desila u ranim sedmicima trudnoće, a nisam imala nikakve predispozicije da obolim od toga, jer prirodno nemam visok pritisak, nisam imala više od 35 godina te nikada nisam bolovala od nekih bolesti. U porodici nismo imali nikada slučajeva moždanog udara, ali sam imala dodatni strah jer sam 2013. tragično izgubila sestru, koja je bolovala od tumora na mozgu. Sada moja kćerka Medina nosi njeno ime.

Kako je tekao Vaš put oporavka?

– Oporavak je bio vrlo težak, jer, kad sam izašla iz bolnice, nisam povela bebu sa sobom. Medina je ostala u bolnici u inkubatoru. Svakim danom sam uzimala terapiju, a posljedice moždanog su učinile svoje da imam tonjenje lijeve strane ekstremiteta, koje se može samo kontrolisati, ali ne i ispraviti.

Doživjeli ste help sindrom. Možete li mi pobliže kazati o čemu je riječ?

– Help sindrom je zadnja faza preeklampsije, kada u većini slučajeva majka završi tragično, jer joj otkazuju bubrezi i jetra. Meni se to desilo noć prije hitnog carskog reza. Od zadnje doze injekcije-kortikosteroida, koje se daju za prijevremeno razvijanje bebinih pluća, pritisak se povećao i izazvao help sindrom. Bebu uopće nisam osjećala, jer se ona gušila. U operacijskoj sali sam imala pritisak 230/ 180 i zbog toga su imali probleme da me uspavaju. Odgovornost operacije je jedino mogao da preuzme šef klinike, jer je slučaj bio jako komplikovan. Buđenje iz anestezije je bilo tek nakon dva dana, kada su mi rekli da sam bila u komi i da mi bubrezi i jetra nisu radili. Otkucaji srca, koje je jedino radilo i održalo me u životu, bili su više od 170. U intenzivnoj njezi sam ostala pet dana. Jedina motivacije za oporavak mi je bila kćerka.

 

Medina se rodila teška samo jedan kilogram. Kakva je ona djevojčica sada?

– Medina se rodila sa izuzetno malom kilažom, ali velikom željom za život. Na oba apgarda je dobila ocjenu 10. Nakon 52 dana inkubatora, kad je došla konačno kući, ponovo smo se morali vratiti u bolnicu, jer joj se mokraćni kanal nije zatvorio. S dva kilograma i samo dva mjeseca života imala je tri operacije i zato je zovemo herojem života. Sada je vrlo vesela i pametna djevojčica s plavim očima i dugim trepavicama. Iako je rođena tako mala, njen razvojni put poslije operacija je tekao jako lijepo. Sada, s tri i po godine, ide u muzički vrtić i na balet. Zaljubljena je u ples i muziku. Mnogo voli životinje, ali najviše mace. Pomaže mi u kućnim poslovima bez ikakvog naređenja i prisile, jednostvano voli da pomaže. Vrlo je razumna, ljupka i umiljata. Redovno posjećujemo kina, a tada odgleda cijeli dugometražni crtani film. Najviše se obradovala bratu, koji je i rođen isključivo zbog nje.

Kakve su bile prognoze stručnjaka?

– Prognoze stručnjaka nisu bile optimistične i u vezi sa mnom i s Medinom. Naime, meni su rekli da ne smijem više ostati trudna, jer bi mi se isto desilo, a i ugroženo zdravstveno stanje bi mi se dodatno pogoršalo. Medinu su pedijatri uvijek pregledali s dozom straha, jer obično prijevremene bebe imaju neke poteškoće.

Imate li poruku za majke koje prolaze kroz istu ili sličnu situaciju?

– S velikim strahom i uz redovnu terapiju sam rodila drugo dijete. Svu bol koju sam imala mi je zaliječio Muhamed, beba koja se, prema prognozama, nije smjela desiti. Hvala Bogu, sada Medina ima brata. Njih dvoje predstavljaju cijeli moj svijet. Želim svima poručiti da budu hrabri i slušaju svoj unutrašnji glas. Meni je moj instinkt govorio da mogu uživati u trudnoći i da je to nešto najbolje što se jednoj ženi može desiti. Djeca su smisao života.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti