Jelena Tomašević: Publika u BiH i ja se mnogo volimo

Piše: Adela Kukic

Uspješna srbijanska pjevačica Jelena Tomašević-Bosiljčić (37) udata je već deset godina za glumca Ivana Bosiljčića, s kojim ima devetogodišnju kćerku Ninu. Ova rođena Kragujevčanka, koja živi i radi skoro 17 godina u Beogradu, predstavljala je Srbiju na Evroviziji 2008. godine i osvojila šesto mjesto. Objavila je dva albuma, a trenutno snima i treći. Četiri godine je bila članica žirija u regionalno popularnom televizijskom formatu za djecu „Pinkove zvezdice“, a u posljednjih nekoliko godina je objavila singlove „Dobro jutro, ljubavi“, „Suncokret“, „Diraj mi usne“…

Publiku je nedavno obradovala novim hitom „Sve ispočetka“, a samo u razgovoru za „Azru“ otkriva kako je došlo do toga da snimi ovaj singl.

– Kada mi je Leontina poslala pjesmu “Sve ispočetka”, prvo mi se svidjela melodija i energija koju ona nosi, a zatim sam u napisanom tekstu prepoznala poruku koja bi bila korisna mnogim bliskim ljudima oko mene. S mnogima od njih sam u posljednje vrijeme razgovarala upravo o tome da se stvari i osobe koje su nas u životu opterećivale i boljele mogu, čak i moraju, ostaviti iza sebe i produžiti dalje. Nikada nije kasno za novi početak u životu, ljubavi, karijeri, međuljudskim odnosima.

 Na kojim projektima trenutno radite, a koje planirate?  

– Radujem se što će publika uskoro da čuje moj novi album za koji su pisale moje drage kolege Maya Sar, Sergej Ćetković, Aleksandra Milutinović, Goran Kovačić, Branko Koprivica, Mahir Sarihodžić, Darko Dimitrov, Leontina… mnogo divnih imena na jednom mjestu. Stvarno jedva čekam.

Koliko je Corona virus usporio nove projekte na kojima ste radili?

– Mislim da niko od nas nije očekivao da će period Covida ovoliko dugo trajati. Jedino je bitno da smo živi i zdravi, a ostalo ćemo nadoknaditi, nadam se, vrlo brzo. Pošto prošle godine koncerata nije bilo, ja sam se trudila da radim svoj posao na način na koji sam mogla, slušala sam demo snimke, prikupljala novi materijal i uskoro ću vam predstaviti nove pjesme.

 

Za koju Vašu pjesmu Vas najviše vežu emocije, da li je neka od njih nekome posvećena?

– Najsvježiji su mi utisci za posljednji singl “Sve ispočetka”. Ovo je pjesma za sve koji se nalaze u prelomnim trenucima svog života, koji završavaju sa starim navikama, ljubavima, načinom života. Pjevam u ime svih mojih bliskih prijateljica, koje izlaze iz loših veza, koje su gorjele do posljednjeg momenta, a onda su shvatile da početi sve ispočetka nije poraz, već pobjeda i da se ljubav za druge rađa iz ljubavi prema samom sebi. Te promjene nisu nimalo lake, ali su neophodne i podržavam svakog ko se na to odvažio.

Vaš suprug Ivan i Vi važite za jedan od ljepših i stabilnijih parova na javnoj sceni. Čime Vas je on osvojio?

– Hvala vam za kompliment. Svaka porodica je univerzum za sebe i mislim da nema opšteg savjeta kojim bi svi mogli da se rukovode. Ako u braku postoje poštovanje i ljubav, onda taj odnos ima mogućnost da se razvija. Također, čini mi se da je i komplementarnost karaktera izuzetno bitna. Najveći blagoslov koji se Ivanu i meni desio svakako je naše dijete i sve što je ona donijela.

 

Oboma karijera ide uzlaznom putanjom, što sobom nosi mnoštvo obaveza. Na koji način ste uspjeli uskladiti paralelnu izgradnju karijera, poslovni i privatni život?

– Ivan i ja se trudimo da ne miješamo privatni i poslovni život. Nemamo fiksno radno vrijeme i često se dešava da smo danima neprestano s Ninom ili da vikendima svi zajedno putujemo kada ja imam koncert ili Ivan predstavu. To je  različit princip života u odnosu na sve roditelje koji imaju određeno radno vrijeme i čija djeca tačno znaju kad je tati i mami slobodan dan. Nina je prihvatila naš poslovni ritam, a kad odraste, moći će sama da izabere koji joj sistem više odgovara.

 

Koliko je Vaša kćerka Nina svjesna da su joj roditelji poznati, kako reagira kada jedno od vas ugleda na televiziji?

– Naša kćerka je već velika i rasla je s tom činjenicom da su joj roditelji javne ličnosti. Kada je bila mala, bilo joj je čudno to kako smo u isto vrijeme na televiziji i u sobi s njom, ali više nemamo tih “problema”.


Ka čemu ona pokazuje više afiniteta, pjevanju, glumi ili nečemu trećem?

– Nina je potpuno svoja, vrlo je muzikalna, već je treći razred niže muzičke škole, svira klavir, a odlično i pjeva, međutim, samo za “naše uši”. Ako bude željela jednog dana da se bavi pjevanjem, rado ću je podržati. Svakako će na njoj biti da odluči čime želi da se bavi.

 

Šta mislite o estetskoj hirurgiji i da li ste se podvrgnuli nekoj operaciji?

– Ja sam pobornik prirodnog izgleda, tako se i njegujem godinama kod svoje doktorke Nevenke Dokmanović. Nisam do sada imala želju ni za kakvom operacijom.

 

Kada je riječ o estradi i fizičkom izgledu, koliko je on, zapravo, bitan? Da li je na njemu primarni fokus?

– Mislim da je bitan, ali ne i presudan. Prema mom mišljenju, sve što je na “duge staze” ne može opstati bez talenta i rada. Kada pogledamo svjetske zvijezde, najviše traju oni koji su u nečemu odlični, bilo da je pjevanje, igranje, gluma… A kad je neko uz to još i autentična pojava, onda je to dobitna kombinacija.

A glas, koliko je važno da bude školovan? Poznato je kako su mnogi pjevači karijere izgradili „iz kafane“.

– U pop i narodnom žanru nije obavezno, jer kada se pjeva iz srca i iz duše, s prepoznatljivom prirodnom bojom glasa, publika to osjeti i veže se za pjevača. U operskoj muzici je drugačije, mora se školovati glas, potpuno je drugačija impostacija, da bi se izvodile operske arije. Ipak, mislim da pravilno disanje i osnovne pojmove teorije muzike svaki pjevač treba da zna. Volim kada vidim mlade pjevače koji znaju sebe da otprate na nekom instrumentu. To inspiriše!

Bili ste članica žirija „Pinkovih zvezdica“. Kakva iskustva nosite i biste li voljeli da se opet nađete u istoj ulozi, ili u nekom drugom takmičenju kao članica žirija?

– Kao članica žirija bila sam okružena izvanrednom, talentovanom djecom, koja su i nas učila šta je to radost i lakoća nastupa. Bilo mi je divno i rado bih opet bila u takvom žiriju.

 

S kim biste voljeli uraditi duet?

– Voljela bih da snimim duet s mojom dragom kolegicom, vašom sugrađankom, Mayom Sar.

 

Najvrijedniji savjet koji ste dobili na početku karijere?

– Na početku karijere sam dobila dva bitna savjeta od iskusnijih kolega: da se ne poredim s drugima i da ne čitam komentare ispod novinskih članaka! Ja se s publikom družim na svojim koncertima.

 

Vi ste veoma lijepa i njegovana žena. Koja je Vaša rutina uljepšavanja?

– Nikada nisam legla u krevet sa šminkom na licu. Koliko god da sam umorna, skinem šminku i obavezno operem lice pjenom za lice, a poslije toga stavim serum i onda mogu na spavanje. Tu sam naviku stekla još kao djevojka.

 

Šta uvijek imate u svojoj torbi i bez čega ne izlazite iz kuće?

– U posljednje vrijeme uvijek imam bočicu alkohola, ali i novčanik, telefon, sjaj za usne.

 

Kakve uspomene i emocije Vas vežu za BiH i kada planirate da nas posjetite?

– Mnogo se volimo publika u BiH i ja. Divne uspomene me vežu sa svih koncerata i ne mogu vam opisati koliko jedva čekam da se vidimo ponovo. Skoro tri godine je prošlo od mog posljednjeg koncerta u sarajevskom “Domu mladih” i baš je vrijeme da se ponovo sretnemo.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti