Larisa Cerić: U odnosu s muškarcem najbitnije je da „kliknemo“

Piše: Ilma Jakubovic

Džudistkinja Larisa Cerić (30) takmiči se u ženskoj kategoriji do 78 kg, a u svojoj karijeri zabilježila je impresivne rezultate. Osvojila je srebrenu medalju na Evropskom prvenstvu u judu 2014. i bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u judu 2018. godine. Na Evropskim igrama 2019. Larisa je osvojila srebrenu medalju i tako našu državu dovela na pijedastal. Iako je svoje takmičenje na Olimpijskim igrama u Tokyju završila u osmini finala, ova Travničanka s adresom u Sarajevu nikad ne odustaje. Samo za „Azru“ odgovorila je na niz zanimljivih pitanja i otkrila činjenice koje nismo znali

OLIMPIJSKE IGRE

Larisa je predstavljala BiH na Olimpijskim igrama u Tokyju. Iako nezadovoljna rezultatom, istakla je kako će uvijek davati svoj maksimum.

– Bilo je mnogo drugačije nego na prošlim Olimpijskim igrama, kad je riječ o organizaciji, ali i atmosferi u bh. timu. Bili smo složniji, društveniji, što mi je vrlo drago. Rezultatski, naravno, nisam zadovoljna. Nadala sam se, s obzirom na rezultate prehodnih godina, da mogu dogurati dalje, ali Bože moj. Na početku mi je bilo teško i krivo, ali sam navikla da se nosim i živim s tim. U tom trenutku sam dala svoj maksimum, ali idemo dalje. Sad sam uzela pauzu od takmičenja poslije Olimpijade, ali i dalje treniram dva puta dnevno. Od januara kreću kvalifikacije i probat ću da ispunim normu za Olimpijske igre u Parizu 2024.

 ZLATNI  SAVJET

Trener prof.dr. Branislav Crnogorac joj je vječiti vjetar u leđa.

– Savjet koji sam dobila od trenera je da uvijek u životu trebam iskoristiti prvu šansu. Jer, ko zna da li će se kasnije opet ukazati. Cijelu svoju sportsku karijeru sam se vodila time da uvijek pokušam iskoristiti tu prvu priliku.

DJETINJSTVO

Odrasla je u Travniku s dvije sestre, a djetinjstva se vrlo rado prisjeća.

– Djetinjstvo mi je bilo mnogo zanimljivo, a sestre i ja smo vrlo složne i bliske. Mogu reći da sam imala zaista divno djetinjstvo i divnu porodicu. Sve te najbolje stvari koje nosim u sebi sam povukla iz kuće i iz tog odnosa s porodicom. Porodica mi je uvijek u životu bila broj jedan, moja najveća podrška i oslonac, uz moje trenere, Branislava Crnogorca i Arijanu Jaha.

ZIMA

Otkrila nam je da svaki slobodan trenutak voli provoditi na planini, i ljeti i zimi.

– Prva asocijacija na zimu su mi Bjelašnica i uštipci (smijeh). Volim ići na planinu, no na zimovanje zbog nedostatka vremena nisam nikada išla. Zbog problema s koljenima ne skijam, pa me zimovanje asocira na druženje s prijateljima.

PRIJATELJSTVO JE DVOSMJERNA ULICA

Ponosi se svojim malim krugom bliskih prijatelja s kojima se druži dugo godina.

– Čovjek koji ima barem jednog pravog prijatelja u životu je bogat čovjek. Ja zaista imam divne prijatelje koji su uz mene, s kojima se družim cijeli život. Mogu reći da imam sreću, jer se uvijek mogu osloniti i računati na njih, kao i oni na mene. Prijateljstvo je dvosmjerna ulica, kako daš, tako dobiješ.

BEAUTY RITUALI

Kao mlađa, priča nam, nije pridavala poseban značaj sređivanju, jer je živjela sportski život te uvijek težila ostvariti što bolje rezultate. Sada, kako vrijeme prolazi, priznaje da sve više pažnje posvećuje njezi kože, te uživa u tretmanima lica i tijela.

 

LJUBAV PREMA JUDU

Kao mlađa nije razmišljala o profesionalnom bavljenju judom, ali uz podršku porodice otisnula se u svijet ozbiljnih sportista.

– Kao dijete sam bila vrlo aktivna. Trenirala sam karate i rukomet, ali sam judo baš zavoljela. Bila mi je zanimljiva ta borba. U ovom sportu me privuklo to što ili jesi ili nisi. Ako si dobar, dobar si, ne može ti niko pomoći.

KAKAV MUŠKARAC MOŽE OSVOJITI VAŠE SRCE?

Otkrila nam je kako nema određeni tip muškarca koji može osvojiti njeno srce.

– Bitno mi je da je čovjek, raja, da je društven, pristojan i da ima svoj život. Vrlo mi je bitna ta hemija, da „kliknemo“.

CASUAL STIL

Larisa svoj stil opisuje kao sportsku eleganciju. Ističe da štikle nosi vrlo rijetko, a kad obuče haljinu, tene su obavezne.

DIVIM SE MAJCI

Upitali smo je šta pomisli kad pogleda u svoju majku.

– Pomislim, svaka joj čast da je uspjela othraniti troje djece i izvesti nas na pravi put. To je žena kojoj se zaista divim i koja se uvijek u životu trudila da nama sve obezbijedi, da nam ništa ne fali i da imamo normalan život.

NAJDRAŽE PUTOVANJE

Larisa nikad nije promijenila pasoš jer joj je istekao, već zbog toga jer je bio ispunjen do posljednje stranice.

– Posjetila sam 65 država, a neke i više puta. Najviše volim kad privatno odem, tada ne moram razmišljati, nemam nikakav stres niti pritisak kao kad idem na takmičenje. Uvijek mi je bitno s kim idem, a ne gdje idem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još