Emina Mehmedović-Dizdarević: Zavirite u škrinju mašte

Piše: Ilma Jakubovic

Oduvijek sam gajila posebnu ljubav prema ručnim radovima bilo koje vrste. Imala sam toliko narudžbi da je muž morao uskočiti kao pomoć te tako postao moj najbliži saradnik. Prije dvije godine sam saznala i za resin art. To je, ustvari, umjetnost epoxy smolom, izgleda poput stakla, ali se ne može razbiti. Ovaj moj hobi je ujedno i izražavanje svih mojih osjećaja te bijeg od nekih manje lijepih situacija. To je moj način opuštanja, moj mirni kutak

Emina Mehmedović-Dizdarević (28) je diplomirana ekonomistkinja zlatnih ruku. Rođena Travničanka, koja se zbog ljubavi preselila u Zenicu, majka je trogodišnjeg dječaka Hamze, a prije pet godina počela je svoju kreativnu priču zvanu „Škrinja mašte“. Eminina kreativnost nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a dokaz je i njena Facebook grupa koja broji nekoliko hiljada članova. Samo za „Azru“ Emina je otkrila kako je nastala ova umjetnička priča, kad se rodila ljubav prema dizajnu te kako nastaju unikatni komadi.

– Moja priča počela je veoma spontano. Oduvijek sam gajila posebnu ljubav prema ručnim radovima bilo koje vrste. Još kao djevojčica sam neke svoje predmete ukrašavala, pokušavala napraviti kućicu za barbike, šila im odjeću itd. Dekupaž je, ustvari, moja prva ljubav u ovom svemu, a predstavlja lijepljenje salvetica posebnim ljepilom na drveni predmet uz prethodno farbanje, kasnije docrtavanje i dobijemo magični predmet. Divila sam se tim radovima i veoma su mi se sviđali. Jednog februara nisam znala šta sestri pokloniti za rođendan, i onako u razmišljanju, šetajući čaršijom, ušla sam u prodavnicu repromaterijala i ugledala dvije salvetice koje su mi se svidjele. Tada se rodila ideja da sestri i jednoj prijateljici, kojoj je također bio rođendan u februaru, napravim kutije za nakit. I tako je sve počelo – prisjetila se Emina na početku našeg razgovora.

Pomoć supruga

Sestri je napravila ljubičastu, jer je, kako kaže, to njena najdraža boja, a prijateljici crno-sivu. Nekoliko fotografija poslala je prijateljicama koje su je nagovorile da napravi grupu simboličkog naziva „Škrinja mašte“. Nedugo nakon toga stigla je i prva narudžba, a potražnja se nije zaustavila do dan-danas. Ponuda se vrlo brzo proširila onako kako sam imala dostupnog materijala za nabaviti.

– Imala sam ogromnu podršku porodice i prijateljica s narudžbama. Za nadolazeći bajram imala sam toliko narudžbi da je muž morao uskočiti kao pomoć te tako postao moj najbliži saradnik. S obzirom na to da je mnogo precizniji od mene, on radi sitnije detalje, dok ja obavljam umjetnički dio. S vremenom sam prisustvovala mnogim radionicama gdje sam učila o novim tehnikama, koje sam odmah primjenjivala – priča nam.

Prije dvije godine saznala je i za resin art.

– To je, ustvari, umjetnost epoxy smolom, a kako sam već radila s epoxy smolom tako što sam je stavljala na dekupaž radove, da zaštitim i napravim ljepši efekt koji izgleda poput stakla, ali se ne može razbiti. I tako se rodila nova ljubav. Resin art je nešto sasvim novo na našim prostorima i zaživjelo je tek ove godine u punom sjaju, i konstantno raste.

Kreativna Emina svoje radove pravi po narudžbi jer, objašnjava, nema prostora da gomila odmah dostupne proizvode. Ističe kako je najveća potražnja za tacnama, podmetačima rađenim u obje tehnike, i dekupaž i resin art tehnici, a u ponudi su još i etažeri, bombonete, kutije za nakit, vjerske knjige i rahle.

Objasnila nam je kako izgleda proces nastanka jednog proizvoda, od ideje do realizacije.

Plave oči sina Hamze

– Za dekupaž koristim medijapan, akrilne boje, salvete, pelir papir, šablone, ljepilo, lak, te ukrasim predmet po svojoj želji ili želji kupca. Kasnije uglavnom prelijem epoxy smolom zbog ljepšeg vizuelnog efekta. Dok za resin art koristim epoxy smolu i pigmente, koju izljevam u kalupe izrađene od silikona. I nakon 48 sati se smola stvrdne i mogu izvaditi iz kalupa te praviti novi proizvod. Za dekupaž predmet mi otprilike trebaju dva-tri dana, a za resin-art proizvod minimalno sedmica, zbog procesa sušenja. Kad dobijem narudžbu za dekupaž, prvo naručim od svog dobavljača ono što konkretno kupac želi, a imam tu sreću da mi ispunjavaju sve želje, jer smo nakon mnogo godina saradnje postali jedan mali tim. Nakon tog ofarbam u temeljnu boju, potom stavljam željeni motiv, lakiram, odradim rubove, prelijem epoxy smolom i stoji 48 sati da se suši. Nakon toga zavrnem ručkice, nogice, pakujem i šaljem – ispričala je Emina.

Sve proizvode izrađuje u posebnoj prostoriji, koristi masku i rukavice zbog štetnosti isparavanja epoxy smole tokom miješanja i sušenja. Nakon što izvaga potrebnu militražu i izračuna površinu, pomiješa učvrščivač i smolu, a zatim izljeva u kalupe.

Otkriva nam da su joj najveća inspiracije osmijeh i plave oči sina Hamze.

– Ovaj moj hobi je ujedno i izražavanje svih mojih osjećaja te bijeg od nekih manje lijepih situacija. To je moj način opuštanja, moj mirni kutak. Tu se oslobađam od svakodnevnog stresa, pa čak i kad ne radim ja razmišljam o novim idejama, načinima izrade, pribavljanju nekog novog materijala. U skorije vrijeme svakako planiram proširiti ponudu, koliko vremena budem imala od postojećih narudžbi, ali to u velikoj mjeri zavisi i od proizvođača i dobavljača novih materijala koji su mi potrebni za rad. Sada nemam ništa konkretno na umu, ali svaki dan se može roditi nova ideja – kazala je samouka umjetnica.

Eminina poruka za sve kreativce je: „Ako vas vodi ljubav prema tom svemu, zagrantovan je uspjeh. A ako vam je prvi motiv zarada, ili mijenjajte motiv ili hobi ili odustanite na vrijeme, jer ćete biti u minusu u svemu onom što je bitno za održavanje jednog mini biznisa“.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti