Klara Mucci, uspješna i mlada glumica: U Sarajevu mi se dopadaju energija grada i ljudi

Piše: Lejla Halimić

Klara Mučibabić (33), umjetničkog imena Klara Mucci, svoju glumačku karijeru uspješno gradi izvan granica država naše regije. Ova lijepa Splićanka s ponosom je ponijela jednu od glavnih ženskih ulogu u austrijskoj seriji „The Ibiza Affair“. Serija donosi priču o Aferi „Ibiza“, koja je prije dvije godine upisana na stranice austrijske historije. Osim ovog projekta, Klara ima iza sebe veliki niz uloga, što u serijama strane produkcije, što u filmovima. Samo za „Azru“ Klara je otkrila sve o svojoj glumačkoj karijeri, uspjesima i planovima za dalje.

– Iako se umjetnička crta nazirala u djetinjstvu, prava odluka da se želim baviti glumom dogodila se tokom srednje škole, kada sam dobila ulogu u mjuziklu “South Pacific”. Nastupali smo u HNK Split i u Engleskoj. Dojmio me se cijeli proces rada – ples, gluma, pjevanje…  – govori nam Klara na početku razgovora.

Odakle je izrasla ljubav prema glumi? Kada se desio trenutak kada ste shvatili da je to poziv za Vas?

– Ta sinergija među izvođačima i zajednički rad za isti cilj je nešto što je na mene ostavilo značajan utisak. Odlučila sam da ću upisati Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Za vrijeme studija krenule su moje prve značajnije uloge i shvatila sam da je to zaista moj poziv.

U javnosti ste poznati kao Klara Mucci, dok je Vaše pravo ime Klara Mučibabić, odakle ideja za takvim umjetničkim imenom?

– S obzirom na to da su moje uloge najčešće u filmovima i serijama u stranoj produkciji, moj agent je smatrao da je službeno prezime malo komplicirano za izgovarati vani, pa smo smislili nešto jednostavnije. ‘Mucci’ je praktički pola mog prezimena, a i to mi je bio nadimak. Tako smo došli do mog umjetničkog imena koje je brojnim ljudima upečatljivo i simpatično. Danas me gotovo rijetko ko zove punim imenom i prezimenom.

Prepozntaljivi ste po ulogama u stranim filmovima i serijama. Kako je došlo do Vašeg angažmana u stranim državama?

– Moj prvi angažman u stranoj zemlji dogodio se za vrijeme studija. Javila sam se jednoj njemačkoj agenciji. Poslala sam im CV i glumačke materijale. Pozvali su me na sastanak u Berlin i nakon toga sam primljena kod njih. U Belgiji sam snimala svoj prvi film, a u Danskoj svoju prvu seriju. Dalje su se samo redali projekti – od nizozemskog filma “An Impossibly Small Object”, preko slovačkog “Little Kingdom” do serije “The Ibiza Affair”, koja je snimana po istinitom događaju zbog kojeg je pala Vlada u Austriji.

Je li Vam draže glumiti u domaćim ili stranim produkcijama?

– Podjednako se veselim svakom kvalitetnom projektu bez obzira je li riječ o domaćoj ili stranoj produkciji. Svakoj ulozi nastojim pristupati ozbiljno i odgovorno.

A glumiti na stranom jeziku u odnosu na maternji?

– Volim jezike. Još sam za vrijeme osnovne škole išla na dodatnu nastavu iz njemačkog, italijanskog i engleskog jezika, koji danas govorim kao i hrvatski. Kasnije sam se stekla osnovna znanja iz španskog, francuskog, a znam čak i nekoliko riječi na kineskom. Naravno da mi to olakšava igranje uloga vani. Izazovnije mi je svakako glumiti na stranom jeziku, ali ništa manje zanimljivo od glume na nekom domaćem dijalektu koji slabo poznajem.

Vi ste rođena Splićanka, živite u Zagrebu. Kako je živjeti na nekoliko adresa?

– Odgovara mi mijenjanje adresa. Ne volim predugo biti na jednome mjestu. Zagreb me isprva vezao najviše uz studiranje i posao, ali mi je s godinama postao drugi dom. U metropoli imam mnogo prijatelja, a u Splitu je moja porodica, koju redovno posjećujem. Radujem se svakom susretu s njima, provođenju vremena na suncu, uz more, u park šumi Marjan. U Splitu je mnogo laganiji ritam, grad je to za dušu.

Kako izgledaju prvi susreti sa stranim rediteljima. Kakvi su njihovi komentari i da li Vas smještaju u određeni geografski ili nacionalni kontekst?

– Najčešće znaju već sve o meni kada me zovu za ulogu. Ali, zanimljivo je da, iako su znali da dolazim iz Hrvatske, često su mi znali reći da misle, vjerovatno zbog izgleda i izgovora engleskog, da dolazim iz Velike Britanije. Nekoliko puta se dogodilo da bi mi za snimanje uzeli let iz Londona, umjesto iz Zagreba. Povezivali su me također s Italijom i Rusijom. I u mojoj zemlji mi znaju reći da ne izgledam kao da dolazim iz Hrvatske. U sjevernijim zemljama Evrope su redtelji dobro reagirali na moj dalmatinski temperament – srdačnost, veselje i otvoreni duh. Možda ne steknu taj dojam tokom kastinga, jer je riječ obično o ozbiljnijim ženskim ulogama, pa im to bude ugodno iznenađenje.

Koliko se dugo pripremate za određenu ulogu? Postoje li razlike u pripremanju uloge na domaćem terenu u odnosu na neke evropske uloge?

– Dobro se pripremam još za vrijeme faze odabira glumačke postave, kada trebam snimiti casting, a odabirom baš mene da igram određenu ulogu nastupa i detaljno proučavanje scenarija, razrada lika. U stranoj produkciji se često moram informirati dodatno o samom liku, proučavati historiju i drugu kulturu, što me svakako obogaćuje kao osobu i umjetnicu.

Kojim ulogama se najviše ponosite?

– Ulogom dvostruke agentice Cat u filmu “Little Kingdom”, te ulogom Jelene u seriji „The Ibiza affair“, koja se trenutno prikazuje u Austriji. Prirasla mi je srcu i Ivanka iz RTL-ove serije ‘Blago nama’.

Koja uloga će Vam ostati u pamćenju kao najzanimljivija, a koja kao najkompleksnija?

– Dosad mi je najkompleksnija bila uloga Cat u slovačkom filmu “Little Kingdom”. Glumila sam jednu od glavnih ženskih uloga. Cat je dvostruka agentica. Teško se može razaznati šta je kod nje istina, a šta laž. I sama sam, čitajući scenarij, tokom priprema za tu ulogu trebala uložiti napor da to razaznam, a onda i da prenesem na filmskom platnu. Izazov je bilo utjeloviti je i izgledom, jer sam usred zime u Slovačkoj nosila hulahopke, haljinice i štiklice. Cat je prava dama. Najzanimljivija mi je Ivanka iz „Blago nama“. Kako je riječ o sitcomu, sve je prilično veselo, pa i ona. Osebujna je ličnost. Harizmatična je, vesela i borbena.

Imate li neku neostvarenu želju kad je riječ o ulogama?

– Obično glumim snažne žene, pune energije i života koje ne daju na sebe i koje se znaju izboriti za sebe. I sama se držim takvom, pa mi takve ženske uloge nije teško odglumiti. No, nisam se dosad okušala u ženskim likovima koji su mi suprotnost. Voljela bih kada bi imala u budućnosti prilike i za to, jer smatram da bi me to glumački obogatilo.

Gdje sebe vidite u budućnosti?

– U budućnosti se vidim slično kao i u sadašnjosti, da sudjelujem na dobrim projektima s kvalitetnim ljudima. Ne volim previše daleko ići u budućnost. Sklonija sam živjeti u trenutku. Smatram da je to ispravnije, nego se opterećivati što će biti sutra. Imam ja planova, ali nastojim se ne opterećivati njima.

Stignete li uskladiti sve obaveze, s obzirom na to da stalno putujete radi posla?

– U posljednje vrijeme zaista nemam mnogo vremena na privatnoj bazi zbog velikog broja angažmana. Trenutno snimam seriju „Blago nama“ i novi film Jasne Nanut „Sedmo nebo“. Ostaje mi malo vremena za mene samu i za bliske ljude. Zato svaki trenutak kada nisam zauzeta poslovnim obavezama, iskorištavam kvalitetno se odmarajući i uživajući s prijateljima i porodicom.

Koji su Vam glavni ciljevi i motivacija u životu?

– Nastojim svaki dan biti što bolja verzija sebe, biti sretna i da su svi oko mene sretni.

U svijetu filma, koji glumci/glumice su Vam najveći uzori?

– Najzanimljiviji opus kao glumica imala je po meni Cate Blanchett. Dopada mi se i Nicole Kidman, te Michelle Williams. Cijenim glumački rad Garyja Oldmana, Christiana Balea i Sama Rockwella.

Kako upotpunjujete svoje slobodno vrijeme?

– Volim otići na dobar koncert, u restoran. Vrijeme provodim u prirodi i na putovanjima. Filmski festivali su jedan od povoda mojih putovanja s prijateljima. Skoro svake godine posjetim Sarajevo – nekada privatno, nekada zbog posla. Ove godine sam došla na premijeru svog filma „Murina“, koji je osvojio nagradu Camera d’Or na filmskom festivalu u Cannesu. U Sarajevu mi se dopadaju energija grada i ljudi. Uvijek me dočeka toplo i simpatično društvo. Tu su i moji izvrsni agenti Anila Gajević i Ismar Duraković.

Osim glume, koje su još sfere Vašeg ličnog interesovanja?

– Uz gumu, zanima me i pisanje, pjevanje i dizajn. Paralelno sam studirala glumu i modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Ondje sam se upoznala sa scenografijom koja mi se posebno svidjela pa sam u tri inozemna projekta sudjelovala i kao scenografkinja. Završila sam pjevanje na Rock akademiji i voljela bih snimati mjuzikle.

Za kraj, možete li nam otkriti jeste li zaljubljeni?

– Nisam u romantičnoj vezi. Ljubav mi je važna, ali trenutno imam previše obaveza da bih joj se mogla posvetiti.

 

Pročitajte još