Malal Musić, dizajnerica: Ne pomaže ni najdivnija šminka ako ne nosimo ljepotu u sebi

Piše: Z.T.

Malal Musić (24) mlada je bh. dizajnerica koja svojom ljepotom, šarmom i kreativnošću inspirira mnoge. Osnovala je vlastiti brend „Official Malal Music Design“, sve ideje koje joj naviru spontane su, a inspiraciju crpi iz svega što je okružuje. Malal Musić, kreativna dama iz Sarajeva, ljubav prema modi, dizajnu, stiliziranju gaji od djetinjstva. Uvijek je voljela crtati haljine i razne odjevne predmete koje je gledala u dječijim bajkama. Odrasla je u porodici miješanih kultura, pa za sebe voli kazati da je odgojena patrijarhalno, ali i liberalno. Ovoga puta samo za “Azru” Malal otkriva male tajne svoje ljepote

Koliko vremena posvećujete dnevnoj njezi lica i šta ona podrazumijeva?

– Moja dnevna rutina, odnosno njega lica, traje samo nekoliko minuta. Sastoji se od pranja lica, nanošenja vitaminskog seruma c i obavezne hidratantne kreme bez koje ne izlazim iz kuće.

Kojim trikom se služite kada Vam frizura nije u najboljem izdanju?

– Imam više metoda nošenja kose kada nije najdivnija. Inače volim vezati kosu, tako da mi odlično odgovaraju ovi trikovi. Jedan od njih jeste niski ili visoki rep. I jednu i drugu soluciju radim tako što nanosim više laka za kosu, kako bi kosa izgledala sjajna i stroga. Daje efekt kao da ste tek iz frizerskog salona.

Ukoliko biste se odlučili za neki estetski zahvat, koji bi to bio?

– Sigurna sam da sve žene žele nešto promijeniti na sebi. Tako sam i ja kao mala imala želju promijeniti mnogo toga. Međutim, s vremenom sam shvatila da sam najbolja kakva jesam, bez ikakvih promjena i dorađivanja, jer onda to ne bih bila ja. Nemam ništa protiv estetskih zahvata, ali lično ne bih ništa mijenjala za sada i nadam se da će moje mišljenje ostati takvo, da neću dirati svoje lice ili tijelo.

Šta Vas je iskustvo u šminkanju naučilo? Koliko i na koji način se Vaš proces šminkanja mijenjao s godinama?

– Šminkanje je vrsta umjetnosti. Ja se šminkam po osjećaju i raspoloženju. Jedino što mogu reći jeste da sam naučila kada se kako treba šminkati, jer ranije nisam znala razlikovati noćnu i dnevnu šminku.

Često kažu da ljepota dolazi iznutra. Smatrate li da je to tačno?

– Ono što nas čini posebnim jeste naša unutrašnja ljepota. Naše srce i naša duša. Ne pomaže ni najdivnija šminka ako ne nosimo ljepotu u sebi. Treba se prvo pozabaviti svojim unutrašnjim duhom, kako bismo i izvana bili lijepi. Šminka je samo sjaj na prvi pogled dok je srce sunce vašeg duha.

Na koji beauty tretman ste u posljednje vrijeme išli, a da Vas je oduševio?

– Još nisam išla na beauty tretmane. Naučila sam da sve sama radim. Moja majka, koja je porijeklom iz Afganistana, ima brojne prirodne metode za lice koje primjenjujemo i ona i ja.

Kako čistite svoj pribor za šminkanje?

– Sredstvom za čišćenje četkica, i to radim svaki treći dan, jer se sakupljaju bakterije na četkicama koje mogu izazvati akne.

Kojom metodom se rješavate vrećica ispod očiju?

– Srećom, nemam genetskih problema s vrećicama ispod očiju.

Kako oblikujete obrve?                                                                                                                                                                                      – Obrve sam oblikovala još prije nekoliko godina i održavam ih takvima već dugo. Popunjavam ih samo sjenom. Ne stoje mi krupne i guste obrve, tako da su mi obrvice manje-više bitne na mom licu.

Koje kozmetičke marke ste oduvijek željeli isprobati, a još niste?

– Mislim da sam od svakog brenda probala makar po jedan proizvod. Za moje godine bih izdvojila „KiKo“ brend.

Možete li s nama podijeliti svoj zlatni beauty savjet?

– Nekako na kraju opet mislim da voda ima jak utjecaj na našu kožu. Mnogo pijem vode i mislim da mi je to spas.

Kako ste reagirali na svoju prvu boru?

– Još nemam prvu boru i nadam se da se još dugo neću upoznati s njom.

Jeste li tokom pandemije drastično promijenili svoje beauty navike?

– Tokom pandemije sam, zapravo, i počela da se brinem za svoje lice. Prije je to bila samo neka usputna kremica. Ali, kako sam imala previše slobodnog vremena, pokušavala sam ga iskoristiti najbolje što sam mogla.

Koji je Vaš omiljeni parfem i zašto?

– Moji omiljeni parfemi su „Narciso Rodriguez“ (crni) i „Coco Mademoiselle“.

Postoji li neka vrsta šminke bez koje ne možete napustiti kuću?

– Na posao idem bez šminke, jer radim s članovima porodice. Gledam da se što manje šminkam kada nema potrebe za tim.

Šta se nalazi u Vašem neseseru?

– U mojoj torbici ćete uvijek naći dva-tri sjaja za usne, parfem, novčanik, te iglu i konac.

Nabrojte nam svojih 10 omiljenih proizvoda (šminka, njega, kosa, pribor…)

– Moji omiljeni proizvodi su: „Fenty Beauty“ sjajevi za usne, „Kiko“ sjene za oči, „Pantene“ šampon i regenerator za kosu, „L’oreal“ krema za lice, „The body shop“ kreme za tijelo, „essence“ roza maskara i još mnogo drugih proizvoda.

Pročitajte još