Najpoznatiji balkanski make-up artist koji ruši sve predrasude i stvara magiju na licima

Piše: Lejla Halimić

Uvijek može još nešto novo proizaći iz kreativnosti i svakodnevnog uloženog rada. Moji klijenti su ni manje, ni više do predivne duše, s kojima se razmjenjuje i upotpunjuje jedna predivna energija. Moj način života niko, ustvari, ne zna. Sreća je unutar nas samih

Stefan Subotić je talentirani i vrlo uspješni make-up artist koji dolazi iz Srbije. Kako kaže, njegov poziv je njegova najveća strast, ali i ljubav. Stefan je privukao veliku pažnju javnosti svojim fantastičnim transformacijama, kako njega samog, tako i njegovih klijenata. Također, ono što je posebno kod ovog make-up artista jeste što se ne libi pokazati svoje radove i na sebi, te se često transformira u ženu, i to vrlo uspješno. Za njega ne postoje negativni komentari, predrasude, a kaže da je satkan od ljubavi i sreće.

Na početku svog prvog intervjua za „Azru“ otkrio je da li mu imponira to što ga mnogi smatraju jednim od najvećih make-up artista na našim prostorima.

– Ne mogu da kažem da mi ne imponuje, ali ni da mi imponuje. Ja svoj posao radim najbolje što znam, iz ljubavi i s mnogo ljubavi, tako da mi ta dodijeljena titula najboljeg ili najvećeg ne ide ni iz džepa ni u džep. Sretan sam jer uljepšavam i na dan specijalnih prilika, usrećujem moje dame, tako da je to velika satisfakcija – kazao je Stefan.

Često se na društvenim mrežama vodi polemika o cijenama Vaših radova. Kako Vi to komentirate, s obzirom na to da smo svjedoci koliko se Vaša profesija cijeni izvan granica Balkana?

– Polemika će se voditi uvijek o mnogim stvarima, ljudi će uvijek komentarisati, neki će nas voljeti, neki ne, ali zato sam ja tu da stvaram, radim i uživam u svom poslu, dok se ta polemika vodi.

Vašu transformaciju u Kris Jenner na svom Instagramu je podijelila i Kim Kardashian. Koliko Vam je to značilo u tom trenutku?

– To je bio veliki trenutak, koji mi je na sve što radim dao još jedan podstrek i ogroman vjetar u leđa.

Koliko truda i posvećenosti je potrebno uložiti da biste danas bili na mjestu gdje jeste?

– Često spominjem tu magičnu riječ „ljubav“, pa ću je opet spomenuti. Kada je kroz nju prožeto sve, pa i sav ulog, vrijeme, učenje, trud i posvećenost, ništa nije teško, ništa nije nemoguće.

Osim talenta, koliko je edukacija važna za Vaše zanimanje?

– Ne samo za zanimanje make-up artista, već i za svako drugo zanimanje, uz osjećaj i talent od Boga dat, potrebno je učiti i biti spreman na nove izazove, u ovom slučaju, nove tehnike i nove vještine. Uvijek može još nešto novo proizaći iz kreativnosti i svakodnevnog uloženog rada.

Ko su Vaši najčešći klijenti?

– Moji klijenti su ni manje, ni više do predivne duše, s kojima se razmjenjuje i upotpunjuje jedna predivna energija. U studio ulaze radosne i entuzijastične, iz studija isto tako izlaze s osmijehom na licu, razmijenjenom energijom, ostavivši i mene sretnog što sam nekome, na jedan mali trenutak, a možda i veliki, uljepšao dan.

Jeste li žrtva predrasuda zbog Vašeg načina života?

– Ja sam heroj svog života. Moj način života niko, ustvari, ne zna. Zna se samo jedan segment koji sam dobrovoljno izložio i na tome će i ostati.

Kako se nosite s negativnim komentarima na društvenim mrežama?

– Ne nosim se. Ostajem na jednoj dijametralno suprotnoj strani od njih, potpuno nepoistovjećen i istovremeno svjestan da negativan komentar daje jedino osoba nesvjesna i sebe i svog nezadovoljstva koji je razlog tog komentara.

S kojim zvijezdama ste do sada sarađivali, a s kim biste u budućnosti željeli ostvariti saradnju?

– Zvijezde su za mene sve žene koje su pokucale na vrata mog studija, i iz njega izašle sretne i zadovoljne.

Za koju svoju transformaciju možete reći da Vam je omiljena, a koja je iziskivala najviše truda i vremena?

– Sve podjednako su mi drage, dok ih listam i vraćam film o tome na koji način sam bio inspirisan likovima u koje sam se jedno po jedno transformisao.

Šta je za Vas sreća i jeste li sretan čovjek?

– Lijepo pitanje. Sreća koju tražimo spolja i koja je relativno prolazna je poprilično nesigurna i mijenja se. Danas nas čini sretnim što smo dobili šta smo htjeli, sutra ako to izgubimo postajemo tužni. Sreća je unutar nas samih. Sreća samo mi sami. Kada to znamo, onda nam je spolja sve ok. I kad kiša pada, i kad sunce sija. I s manje novca i s dovoljno novca. I s partnerom i bez njega. S viškom ili manjkom kilograma. Sve je prolazno, osim nas samih. Tako i sreća u nama, sreća kao mi nikada i nigdje ne odlazi.

Možete li svoj život zamisliti izvan Srbije, ukoliko da, gdje se vidite?

– Ja i sebe i svoj život mogu zamisliti i u pustinji, i na pustom ostrvu i na bilo kojem mjestu na planeti Zemlji, jer je Zemlja moj dom. Gdje god da me život odvede, ja sam na svom tlu. U Srbiji mi je predivno, a ako bude potrebe za dalje, kofer, alat, parče neba i „let’s go“.

Ko Vam je najveća inspiracija, a ko najveća podrška?

– Inspiracija mi je sve oko mene. Ljudi, životinje, majka priroda, godišnja doba, sve što boji ovaj život bojama sreće i ljubavi.

Da možete nešto promijeniti u svom životu, biste li?

– Ono što je jedino trebalo promijeniti se jesam JA sam. Kada se to izmijenilo, sve što je preostalo jeste da se nadopunjuje, produbljuje i nastavi biti ono što jeste – kao takvo u svom sjaju.

Gdje ćete provesti novogodišnje praznike, jeste li tip koji voli provod, ili pak uživate u opuštenoj varijanti s porodicom i prijateljima?

– Mjesto je nebitno kada okruženje čine dobri i dragi ljudi, prijatelji, porodica. Kao što rekoh, može i na pusto ostrvo, snaći ćemo se.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti