Influenserica Ilda Humić nakon rođenja sina: Bebin prvi plač je neopisiva sreća

Piše: Selma Hodo

Influenserica Ilda Humić prošlog mjeseca treći put se ostvarila u ulozi majke. Prirodnim putem na svijet je donijela sina Isaka. Budući da je o trećoj trudnoći govorila potpuno iskreno i bez pretjeranog uljepšavanja, pratitelji su je zamolili da im snimi svoj porođaj, što je Ilda i uradila. S Ildom smo razgovarali o tome kako je odlučila da najintimnije trenutke podijeli sa svojom publikom, kako su novog člana porodice prihvatila njena starija djeca Iman i Lukman, a samo za „Azru“ pokazala je i prve fotografije sina Isaka.

Video koji je Ilda objavila na svom YouTube kanalu trenutno broji više od 400 hiljada pregleda, a izazvao je brojne reakcije. No, pouka videa bila je samo jedna – podsjetiti koliku žrtvu žene podnose i koliko su hrabre.

– Kako se bližio porođaj znala sam da nekako želim obilježiti rođenje sina i snimiti bar nama za uspomenu. Međutim, s obzirom na to da je većina mojih pratitelja izrazila želju da taj trenutak podijelim s njima, jer dijelim gotovo sve, odlučila sam, ipak, da snimim neke segmente koji, prema mom mišljenju, nisu izričito eksplicitni i mogu biti predstavljeni široj narodnoj masi. Neki su mi čak zamjerili da najmanje ima isječaka iz bolnice, što je svakako razumljivo, dok su ostali podržali moju želju za koliko-toliko privatnosti i da one najvažnije trenutke zadržim za sebe. Ono što je meni najdraže jeste neizmjerna podrška moje publike u svemu, a naročito u ovome, jer bez njih ja ne bih bila tu gdje jesam – iskreno će Ilda na početku našeg razgovora.

Mislite li da je Vaš snimak porođaja možda pomogao ženama koje se prvi put trebaju poroditi, da ih uputi u proceduru, ali i ono što ih na porođaju očekuje?

– Smatram da je snimanje porođaja u svijetu potpuno normalizovano i prihvaćeno, te da je ovo na neki način i pomoglo trudnicama i budućim majkama da bar malo osjete kako to, ustvari, izgleda. Iz moje perspektive video je pristojan i smatram da se ne vidi ništa što ne bi smjelo, jer sam u svakom trenutku imala na umu da će video gledati i moji roditelji, rodbina i prijatelji.

Kakvi su Vas osjećaji preplavili kada ste vidjeli svog dječaka?

– Osjećaji su u svakom slučaju bili pomiješani. Naime, prvi je, naravno, osjećaj olakšanja, jer su bolovi prestali, a odmah nakon toga neopisiv osjećaj sreće i ispunjenosti nakon što čujete taj prvi plač i ugledate to malo stvorenje koje vam je ležalo na srcu devet mjeseci.

Kakva je Isak bebica?

– Kao i brat, vrlo miran trenutno. Kažem trenutno, jer ako iver ne pada daleko od klade taj utisak će biti kratkog vijeka i slijedi nam vrlo zabavan period (smijeh).

Niste tipičan influenser, ne prikazujete život kao potupno savršenu stvar. Svojim objavama uveseljavali ste pratitelje i u toku trudnoće te jasno pokazivali ženama šta ih sve očekuje. Koliko se treća trudnoća razlikovala od prve dvije?

– Svaka trudnoća je bila specifična na svoj način, ali mogu reći da mi je ova bilo daleko najteža. Imala sam nekoliko komplikacija koje su, hvala Bogu, završile dobro, ali kad govorimo o nekim otežavajućim okolnostima, svakako bih izdvojila ovu treću kao najtežu od svih. S druge strane, ništa od tih sitnih prepreka nije nešto s čime se nisam mogla nositi ili nešto što već nisam iskusila.


Kako protiču prvi dani s bebom? Jeste li se navikli na činjenicu da je beba konačno tu? Imate li neki savjet koji biste podijelili s budućim mama?

– Protiču vrlo mirno, moram priznati. Dala sam sebi neko vrijeme da odmorim, mada, istini za volju, ja ne mirujem dugo, već treći dan sam se pridigla i nastavila sa svojim uobičajenim životom, jer sam se, hvala Bogu, dobro osjećala. Savjete kada je riječ o majčinstvu rijetko dajem, ali im mogu poručiti samo da rade onako kako se osjećaju i da uživaju u svakom danu.

Dječaku ste dali lijepo ime, Isak. Ko je i kako odabrao ime, ima li Vama neko posebno značenje?

– To je bila muževa želja s obzirom na to da sam ja dala imena Iman i Lukmanu, bio je red na njega.


Koliko je Vaš suprug uključen u odgoj djece i ko je u porodici dobri, a ko loši policajac?

– Veoma je involviran u sve kad je riječ o djeci, savršeno se nadopunjujemo, ali su se uloge malo zarotirale, naime, sada sam ja dobar policajac, a donedavno je to bio on, od Isakovog rođenja vrlo je zaštitnički nastrojen i nema puno prostora za šalu kad je Isak u blizini.

Kako su Vaša starija djeca, Iman i Lukman, reagirala na Isaka od trenutka kada je došao kući? Ima li ljubomore na mlađeg brata?

– Trenutno je situacija upravo obrnuta, toliko ga vole da je to nekad i previše s obzirom na njihovu želju da ga ljube.

Bili ste veoma aktivna trudnica, no niste trudnoću željeli prikazati kao savršenu stvar, nego ste pokazivali svoje tijelo sa svim nesavršenostima koje drugo stanje sobom nosi. Koliko su Vam žene koje Vas prate za to zahvalne?

– Nikada mi nije cilj dobiti neke lajkove ili članak na portalu, ali činjenica je da su to stvari koje su nerijetko završavale na njima. Mislim da razlog leži u tome što je to nekako još friško i da se žene stide pokazati svoje nesavršenosti u vremenu kada je sve preplavljeno isfotošopiranim i savršenim slikama slavnih ličnosti. Ja se svakako ne vidim kao slavna, ali kao osoba koja je koliko-toliko dio javnog života od samog početka sam sebi postavila cilj da ću biti iskrena, spontana i prirodna te da ću na taj način pokušati da olakšam sebi i svim ženama koje su kao ja i koje imaju tu i tamo koju striju, boru, kilogram viška ili samo taj dan nisu obrijale noge. To je sve dio ženine prirode i nešto što sve žene prođu i moj cilj je da im pokažem da je to uredu i normalno.

Danas se i od trudnica očekuju da izgledaju savršeno, da ne smiju imati loš dan, višak kilograma. Kakav je Vaš stav o tome?

– Mene vrlo često možete vidjeti i bez šminke i prljave kose, te čega sve još ne, i smatram da je to sve ciklus života i nešto što treba postati normalizovano na društvenim mrežama.

A, kad je riječ o dojenju na javnom mjestu?

– Apsolutno podržavam s tim da sam ja veoma stidljiva i ne znam kako ću se sama ponašati, ali ko želi neka izvoli, ipak je to jedna prirodna pojava i smatram da svako može da radi ono što želi.

Kako sada postižete balans između poslovnih obaveza, društvenih mreža i majčinstva?

– Još se snalazim, još se nisam u potpunosti vratila svim pratećim obavezama, ali pokušavam i budući da je i suprug tu, mnogo je lakše nego što sam mislila.

Kakvi su Vam planovi za naredni period?

– Da uživam sa svojom djecom i da malo putujemo, jer nismo imali nekih naročitih prilika u prošlosti, te smatram da je konačno došlo vrijeme i za to. Svakako ću nastaviti i sa svojim uobičajenim sadržajem, da svoju publiku vodim s nama i da se svi smijemo od srca kao i dosad.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti