Bh. dizajnerica Ninela Memić: Inspiriše me savremena žena

Piše: Selma Hodo

Ninela Memić (33) iz Mostara novo je lice na bh. dizajnerskoj sceni. Uprkos tome njen brend „N.M.DIZAJN“ postigao je veliki uspjeh za veoma kratko vrijeme. Na počeku intervjua za naš magazin Ninela se prisjetila kako je sve krenulo i trenutka kada je znala da će moda postati njen životni put.

– Uvijek sam voljela izgledati drugačije i nositi komade odjeće koje niko nema. Tako je sve i počelo. Krajem 2017., odlučila sam uraditi prvu kolekciju, koja je doživjela veliki uspjeh. Tada sam shvatila da moda nije nešto što će mi ostati samo hobi nego i ozbiljan posao – kazala je.

Stvarate za žene koje žele biti posebne i zamijećene. Zbog čega ste baš odabrali žensku modu?

– Inspiriše me savremena žena, njen način i stil života. Svojom modnom vizijom željela sam da istaknem njenu ženstvenost, prirodnu gracioznost, ali i lični stav. Smatram da je svaka žena posebna na svoj način, te od toga polazim kad kreiram. Bitno mi je da se svaka žena osjeća dobro u svojoj koži, noseći moje kreacije.

Jeste li imali nekog modnog uzora?

– Nemam uzora, ali mi se mnogo dopadaju kreacije s potpisom Vere Wang.

Kada biste imali priliku birati s kim biste od poznatih dama radili, ko bi to bio? Inspirira li Vas ijedna bosanskohercegovačka žena, koju biste voljeli vidjeti u svojoj kreaciji?

– Veliki je kompliment kada se neko odluči za moju kreaciju i zaista nema velike razlike u tome da li je osoba poznata ili ne. Svaka klijentica je posebna na svoj način i podjednako važna. Radila sam s mnogim našim poznatim influensericama i rad s njima je uvijek jedno lijepo iskustvo.

Kreirate predivne, ženstvene haljine, ali i pantalone, vjenčanice i korzete. Gdje crpite inspiraciju za svoje kreacije?

– Inspiraciju vidim svuda oko sebe i u svim životnim situacijama, ali mi je u centru pažnje uvijek žena. Volim spajati više vrsta materijala u jednom modelu, naglašavati detalje koji ostavljaju dojam. Žene koje su moja inspiracija i koje nose moj dizajn nije teško prepoznati u masi.

Objavili ste i novu kolekciju. Kako biste nam je opisali?

– Veoma sam zadovoljna i prve reakcije su sjajne. Sigurna sam da će u novoj kolekciji dame pronaći sve ono što im je potrebno, od odjevnih predmeta za dnevno druženje s prijateljicama do večernjih svečanosti. Modeli su bogati volanima, korzetima, specifičnom formom krojeva, a kada je riječ o materijalima, dominiraju čipka, til, lame i perje. Akcent je na ženstvenosti i otmjenosti. Komadi su prilagođeni potrebama urbane žene i mogu se nositi u različitim prilikama.

Koje boje su Vama najdraže? Kakav stil preferirate?

– Moji favoriti su uvijek bijela, narandžasta i plava. Sve ove boje uvijek će ostaviti jak utisak. Tokom proljeća i ljeta najviše volim nositi lepršave haljine. U zavisnost od prilike, za neku opušteniju varijantu uvijek biram neki džins, jednostavnu bluzu i sako. Ne pratim slijepo trendove kada je riječ o garderobi. Naravno, najviše nosim svoje komade.

Koliko treba vremena da nastane jedna Vaša kreacija?

– Sve zavisi od modela koji se radi. Sve kreće od ideje, nakon toga nabavka materijala, konačni crtež, te sama izrada. Sve je to jedan duži proces ako želite da na kraju sve bude savršeno urađeno. Najviše vremena, duže od mjeseca, potrebno je za izradu jedne vjenčanice.

Koja bi bila Vaša poruka za sve mlade dizajnere koji bi se jednog dana željeli baviti ovim poslom u našem regionu? Koliko je Vama truda i rada bilo potrebno da biste postigli ovakav uspjeh?

– Postoji jedna izreka koja kaže „Slijedi svoje snove, oni znaju put.“ Nikada ne treba odustati od svojih snova, oni su naša motivacija i podstiču nas da dajemo sve od sebe. U ovom poslu potrebna su stalna ulaganja, veliki trud i rad. Stvar je samo koliko želite raditi i kolike ambicije imate. Teško je napraviti brend, a još teže održati ga. Rezultat koji sam ostvarila posljedica je upornosti, posvećenosti i ljubavi prema dizajnu. Najveći uspjeh je, ipak, to što radim ono što najviše volim.

Kakvi su vaši planovi za naredni period?

– U planu je da radim kao i do sada, jednako dobro. Veoma sam ambiciozna i optimistična. Mnogo je planova i ideja koje želim ostvariti, a ako nešto dovoljno želiš, naći ćeš način da to i ostvariš. Kao i u svakom poslu, posvećenost je vrlo bitna da bismo uspjeli u bilo čemu.

Kakvi će biti modni trendovi u 2022.?

– Ako je suditi prema trendovima, 2022. bit će u znaku odvažnih modnih komada. Šljokice se vraćaju na velika vrata i nosit ćemo ih u svim prilikama. Perje kao detalj na odjeći bit će veoma popularno, oversized košulje i odijela, kratki blejzeri te popularne cipele na platformu.

Pročitajte još