Ljubica Katava Crnogorčević, nakon rođenja druge djevojčice: Kćerke su životno ispunjenje

Piše: Zerina Tihic

Poznata TV voditeljica Ljubica Katava Crnogorčević i suprug Dejan nedavno su se ponovo ostvarili u najljepšoj životnoj ulozi. Ovaj skladni bračni par dobio je još jednu kćerku, kojoj su dali vrlo jedinstveno ime. Malena Kasija stigla je na svijet krajem novembra prošle godine, a četverogodišnja Iris zaigrala je ulogu starije sestre. Iako je im je svakodnevica užurbanija, ali zasigurno ljepša, Ljubica je pronašla vremena te samo za „Azru“ otkrila kako se Iris snalazi u ulozi starije sestre, a govorila je o svim slatkim detaljima roditeljstva.

Na početku razgovora kazala je šta za nju predstavlja majčinstvo.

– Savršenstvo, dar Božiji, najljepši osjećaj i smisao kojim žena opravdava egzistenciju čovjeka na Zemlji – iskreno će voditeljica.

Kada ste saznali da nosite djevojčicu i kakve su bile reakcije Vas i Vašeg muža?

– U petom mjesecu trudnoće je ustanovljeno da je djevojčica, a ja sam to od samog početka znala. Djevojčicu smo željeli, pa je to bilo ispunjenje sna.

Imate dvije kćerke. Jeste li nekada poželjeli da imate sina?

– Ne, nekako sve vrijeme maštamo o djevojčicama.

Da li ste primjetili razliku između prve i druge trudnoće?

– Uglavnom ne, jedino što je druga trudnoća bila s više mučnina. Kasija se rodila s mnogo kose, pa pretpostavljam da je to bio razlog. I malo češće mučnine na samom početku trudnoće, koje kod prve trudnoće nisam imala.

Kako ste se odlučili za imena kćerkica?

– Dugo smo razmišljali, ali kad smo čuli Iris, tu je bio kraj potrage. Onda smo detaljnije istražili značenje imena i utvrdili se u odluci da to bude Iris. A, Kasija je ime koje sam odabrala, pa se potom desila trudnoća, tako da sam sve vrijeme znala kako će se zvati, pošto sam vjerovala da je djevojčica i ime sam nosila u mislima.

Kako je Iris regirala kad ste joj saopćili da će postati starija sestra?

– Ona je oduševljeno čekala da joj se seka rodi. Tepa joj i mazi je onako kao i ja sama, kao da je odrasla nabrzinu i starija nego što jeste, pokušava da joj pruži svoju pažnju, želi da je nosi, ne da je nikome.

Roditelji često znaju reći kako, kada je riječ o djeci, vrijeme leti i oni prebrzo rastu. Imate li Vi nekada takav utisak?

– Da, naravno.  S Iris je vrijeme brzo prošlo i već je tako velika, zato se trudim svaki dan maksimalno iskoristiti i uživati s njima, jer svaki trenutak uložen u dijete, sve vrijeme koje provedemo s njima utječe na njihov razvoj.

Šta Vas čini najsretnijom kada je riječ o majčinstvu?

– Kada vidim da sam nečemu plemenitom naučila svoje dijete, kada je vidim sretnu, dobru prema drugima. Ma, pogled na svoje dijete i vi ste sretni, ne treba vam ništa posebno.

Šta Vas najviše brine kao majku?

– Vrijeme u kojem živimo i način na koji dijete sačuvati od svih pošasti ovog svijeta.

Kako funkcionirate sada, kada ste dobili još jednog člana porodice?

– Uhodali smo se. Zapravo, mnogo bolje nego što smo i mogli zamisliti.

Da li dojite?

– Dojila sam, ali više ne. Prvi mjesec, ali bez dohrane, nije napredovala, te sam odlučila prestati, a ima i izražene grčeve, pa smatram da će joj ovako biti lakše.

Kakvo je Vaše mišljenje o dojenju?

– Ukoliko dijete napreduje, apsolutno sam za dojenje, ali ako ne, onda ne vidim svrhu.

Smatrate li da dojilja treba biti slobodna da doji svoje dijete na javnim mjestima?

– Nemam ništa protiv i podržavam svaku majku koja se na to odluči. Ja se lično ne bih osjećala prijatno da dojim u javnosti, za mene je to poseban i intiman čin između majke i bebe.

Imate li neki savjet koji biste mogli podijeliti s drugim majkama, a u vezi je s dojenjem?

– Neki poseban savjet ne, osim da osluškuju svoje tijelo i potrebe bebe.

 Jeste li se do sada susreli s „mom shameingom“ (osuđivanje odgojnih metoda drugih majki) i kakav je Vaš komentar na to?

– Ne, nisam sklona „mom shameingu“. Smatram da svaka majka zna šta je najbolje za njeno dijete i niko nema pravo da se miješa u tuđi odgoj i nečije odgojne metode. Naravno, sve dok nije riječ o bilo kojem vidu nasilja nad djecom od roditelja, a, nažalost, svjedoci smo da i toga ima.

Kada pogledate članove svoje porodice, čime se najviše ponosite?

– Kada nas pogledam skupa, zapravo se iznenadim kako smo od nas dvoje postali nas četvero. Zajedništvo koje je neprocjenjivo.

Kako je za Vas idealno provoditi vrijeme s porodicom?

– Mi uživamo kada smo zajedno i gdje god da je to, kreativno iskoristimo vrijeme. Osmislimo svaki novi dan na neki nama svojstven način, pa nije bitno da li je to šetanje, izlazak na ručak, kafa na planini, vikend na moru, ugodno veče u našem domu, mi smo sretni jer smo zajedno, naročito kada je i suprug tu, kada ne nastupa.

 

 

 

 

Pročitajte još