Eldin Huseinbegović: Birajući između karijere i porodice, izabrao sam porodicu

Piše: Lejla Halimić

Jedan od najpoznatijih bh. muzičara Eldin Huseinbegović, na radost brojnih fanova nedavno je objavio novi singl „Đula“ u saradnji sa slavnim Aleksandrom Sofronijevićem. Ova dva muzičara spojila je ljubav prema kvalitetnoj muzici, a mnogi koji su čuli ovu kompoziciju kazali su da odiše emocijama. Tim povodom za naš magazin Eldin Huseinbegović govorio je o svojoj vrlo uspješnoj i bogatoj karijeri, emocijama, pjesmama, ali i privatnom životu.

– Uvijek bude sve kako biti mora. Ja sam navikao da niz ovu rijeku života plovim svjestan da me ono što mi je suđeno ne može mimoići niti me može stići ono što mi nije suđeno. Ovo vrijeme pandemije sam iskoristio kao jednu pripremu za sve lijepo što nas čeka poslije – kazao je Eldin na početku našeg razgovora.

Nedostaju li Vam publika i nastupi uživo?

– Sigurno da nedostaju, jer to je onaj šlag na tortu i začin koji daje okus i miris svemu što radimo, ali se nadam da je ovo godina u kojoj će u velikoj mjeri opet doći sve na svoje.

Objavili ste novu pjesmu naziva „Đula“ u saradnji s Aleksandrom Sofronijevićem. Kako je došlo do saradnje?

– Lijepa muzika je uvijek spajala ljude, a tako je i u našem slučaju. Već dugo se poznajemo i svaki nas sastanak je završavao pitanjem: „Kad ćemo konačno nešto zajedno uraditi?“ Sve dođe u pravo vrijeme onom ko zna da čeka pa je tako i „Đula“ bila strpljiva svih ovih godina. Tekst i muziku je napisao moj dugogodišnji prijatelj, saradnik i umjetnik koji još mnogo toga lijepog ima da nam kaže, Kenan Hadžifejzović još prije osam-devet godina. Trebale su da prođu sve te godine da dođe vrijeme da naša „Đula“ zablista u punom sjaju. Velika mi je čast i privilegija što sam počašćen da dijelim ovu lijepu priču s umjetnikom i prijateljem kakav je Aleksandar.

Pjesma je u trendingu i publika je odlično reagirala na nju. Jeste očekivali takav uspjeh?

– Znao sam da pjesma neće proći nezapaženo, ali da će biti među najslušanijim u našem regionu i doći do desetog mjesta u trendingu nisam očekivao. Pjesma ima elemente sevdalinke i onih starih pjesama koje smo svi poželjeli i kao takva se lijepo izborila za svoje mjesto. Najbitnije od svega je da Đula nađe svoje mjesto u srcima ljudi koji je slušaju i da u njima ostane što duže.

Kada možemo očekivati nove pjesme, možda i album, da li možemo očekivati još neke saradnje i duete?

– Vrijeme pandemije je donijelo i neke svoje prednosti kao što je malo više slobodnog vremena koje sam iskoristio da zavirim u svoju seharu i iz nje izvadim dosta toga lijepog koje ću u narednom periodu pokloniti svojoj publici. Mi snujemo i planiramo, ali Bog dragi određuje. Želje i planovi su tu.

Imate li do sada svoju omiljenu pjesmu?

– Nemam omiljenu pjesmu, ali imam neke trenutke i situacije u kojima sam ih pisao na koje se uvijek vratim kad god poslušam te pjesme i one u meni izazovu istu onu količinu emocija kao kad sam ih pisao. Samo po tome klasifikujem svoje pjesme kao i po količini dobra koje u ljudima probude. Svaka ima svoje posebno mjesto, a ima i puno pjesama mojih kolega koje me dotaknu kad god ih čujem i bude mi „žao“ što ih ja nisam otpjevao i snimio.

Osim uspješne karijere, vodite porodičan život. Gdje pronalazite balans da ni jedno ni drugo ne trpe?

– Ja sam još na početku, birajući između karijere i porodice, izabrao porodicu. Pjesme i koncerte možda nekad i mogu nadoknaditi, ali vrijeme koje nisam sa porodicom, djetinjstvo i odrastanje Asje i Ajne, ako propustim, nikada ne mogu nadoknaditi. Granica moje karijere je momenat kada osjetim da mi uzima mnogo više nego što mi daje.

Da možete reći nešto Eldinu prije 20 godina, šta biste mu rekli?

– Možda bih ga u nekom momentu uzeo kao uzora sadašnjem sebi i pred njim bih zašutio.

Jeste li strog roditelj?

– Nema potrebe za strogoćom koju ne prate djela i lijep primjer. Trudim se da budem svojim djelom i primjerom onakav kakve bih volio da su moje djevojčice. Mislim da su lični primjer i atmosfera koju pravite u svom domu mnogo vredniji od strogoće koju ne prate djela.

Biste li voljeli da djeca krenu Vašim stopama?

– One će izabrati svoj put i poziv u kojem će se najljepše osjećati i moći dati svoj najveći doprinos. Ako je njihova sreća u ovom čime se ja bavim, neka tako i bude, ali ako se ja pitam volio bih da to bude neki drugi životni poziv. Ima mnogo toga u životu i ljepšeg od muzike.

Šta su za Vas prave životne vrijednosti?

– Uglavnom sam jedan dio njih opjevao u svojim pjesmama i nazvao ih „crtice za sretan život“. Svako ko posluša moje pjesme u njima će naći lijepe poruke i smjernice koje su meni mnogo u životu pomogle pa se nadam da će i njima.

Da li je popularnost za Vas teret ili Vam to imponira?

– Moja je sreća što nisam popularan u tolikoj mjeri da bi mi ta „popularnost“ bila neki teret ili opterećenje. Tu i tamo me ponekad neko i prepozna i ukaže poštovanje, ali sve je to na moju sreću još u maloj mjeri i volio bih da do kraja ostane tako. Velika popularnost ne mora da znači i veliku sreću čak mislim da je to u većini slučajeva obrnuto proporcionalno.

Uz Vaše pjesme mnogi puste suze, ali se i vesele. Gdje pronalazite inspiraciju za emociju koju pružate publici?

– Na početku sam rekao da imam jednu seharu u koju slažem sve ono što doživim, proživim, osjetim, otplačem i ono što ponudim mojoj publici je upravo miks svega toga. Bitno je da to što ponudim iskreno i kao takvo rezultira i tim suzama, a i onim lijepim osjećajima koje bude moje pjesme.

Šta je za Vas sreća i kako ostati sretan u ovim turbulentnim vremenima?

– Vrhunac sreće je u sreći drugoga, odnosno kada čovjek dođe na taj duhovni nivo da se od srca i iskreno raduje tuđoj sreci i rahatluku. Zamislite onda kolika je tek njegova (privatna) sreća kada ga raduje sreća svakog čovjeka.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti