Samra Menzilović: Ponosno nosim svoje godine

Piše: Selma Hodo

Jedna od najpoznatijih bh. influenserica, voditeljica i manekenki Samra Menzilović pravi je primjer uspješne i ostvarene žene. Zavirili smo u Samrin neseser i otkrili bez kojih make-up proizvoda ne može zamisliti svoj život.

Koliko vremena posvećujete dnevnoj njezi lica i šta ona podrazumijeva?

– Moja skin care rutina je vrlo jednostavna iz razloga što sve komplicirane tretmane obavlja moj beauty tim, a ono što podrazumijeva moja dnevna njega je čišćenje lica, krema za lice, krema za oko očiju i serum koji u sastavu ima retinola.

Kojim trikom se služite kada Vam frizura nije u najboljem izdanju?

– Trik za takvo nešto ne postoji (smijeh), ja sam od onih žena koje zaista vole čistu kosu samim tim je perem u sat redovno. Nisam ljubiteljica podignute kose, a suhi šamponi mi samo gore čine, jer imam osjetljivo tjeme glave. I svim damama bih preporučila da kući uvijek imaju kvalitetan fen za kosu kao i rotirajuću četku, kako bi mogle oblikovati i stilizirati svoju kosu.

Ukoliko biste se odlučili za neki estetski zahvat, koji bi to bio?

– Općepoznato je da sam na licu imala male estetske korekcije i da redovno koristim botox. Međutim, kada je riječ o estetskim operacijama, ne bih se podvrgnula niti jednoj, jer previše volim svoje tijelo i sad sam u tim godinama kada sam prihvatila ono što mi je priroda podarila i uživam u svakom centimetru moga tijela.

Šta Vas je iskustvo u šminkanju naučilo? 

– Manje je više. Nikada ne treba pretjerivati sa šminkom. Pretjerane količine make-upa vam neće sakriti umor, prikriti nedostatke, te stvari se rješavanju iznutra. Kada ste odmorni i njegovani, tada ne razmišljate mnogo o make-upu.

Koliko i na koji način se Vaš proces šminkanja mijenjao s godinama?

– Nikada nisam voljela jaku šminku, u mladosti sam se bavila modelingom i onda sam imala priliku probati svaki make-up trend, tako da sam od teške scenske šminke uvijek sretnija bila kada sam bila bez nje. Kako tada, tako i sada najviše volim smeđe tonove, potpuno sam izbacila crnu olovku za oči. Uvijek su mi svi šminkeri govorili da imam divan oblik oka i da ga trebam što manje opterećivati šminkom.

Često kažu da ljepota dolazi iznutra. Smatrate li da je to tačno?

– Apsolutno, ne kaže se džaba da su sretne djevojke najljepše djevojke. Najteže je biti sretan i kada to proizlazi iz vas, onda je to najljepši make-up koji možete nositi. Rad na sebi je najteži, ali ujedno i najljepši posao.

Na koji beauty tretman ste u posljednje vrijeme išli, a da Vas je oduševio?

– Ja sam kraljica beauty tretmana (smijeh). Ne postoji tretman koji nisam probala. Opis mog posla je takav da jednostavno imam priliku među prvima probati tretmane koje nam nudi beauty industrija. Uvijek i zauvijek moj najdraži beauty tretman je hemijski piling, jer volim kad mi je koža čista i sjajna. Imam porculanski ten i mnogo volim da ga nosim.

Kako čistite svoj pribor za šminkanje?

– Perem četkice redovno, jednom sedmično sve izbacim i očistim svaku olovku, maskaru, paletu prebrišem i četkice detaljno operem sapunom i toplom vodom. Koža mi je osjetljiva samim tim moram striktno da vodim računa o čistoći svoga pribora za šminkanje.

Na koji način se rješavate vrećica ispod očiju?

– Hvala mami i njenim genima pa nemam vrećica, ali mi se desi, kad sam umorna i pod stresom, da se probudim nateknutog lica. To rješavam već godinama istom metodom zaleđene kockice od mente koji me u roku od deset minuta vrate. Svaku noć prije spavanja pripremim kockice i svako jutro lagano masiram lice. To je recept moje rahmetli majke i zaista djeluje.

Kako oblikujete obrve?

– Ja sam žena koja ima ubrzan tempo života tako da sam se odlučila za puder obrve i prezadovoljna sam. Nakon šminkanja samo počešljam obrve i to je to. Imam guste obrve prirodno, a puder tehnikom su mi ih samo lijepo oblikovali tako da ne gubim na to vrijeme, to je meni vrlo praktičan tretman.

Koje kozmetičke marke ste oduvijek željeli isprobati, a još niste?

– Sad ću možda zvučati neskromno, ali takvih nema. Moja najbolja prijateljica je šminkerica, bavila sam se modelingom, snimala mnogo reklama za kozmetičke marke i zaista sam imala tu sreću da probam gotovo sve. I ono što imam reći da ne mora biti dobro samo ono što je skupo, nekad pokušajte dati priliku i pristupačnijim brendovima.

Možete li s nama podijeliti svoj zlatni beauty savjet?

– Njegujte svoju kožu na najljepši mogući način, današnje djevojke pod njegu ubrajaju filere i estetske korekcije. To je velika greška, njega kože i tijela polaze od ishrane, preko tjelovježbe, meditacije pa do preparativne kozmetike. Volite sebe jer imate jedno tijelo, a što ga bolje pazite duže će vam trajati. Vodite računa o svom zdravlju, jer zdrava žena može sve.

Kako ste reagirali na svoju prvu boru?

– Opet hvala genetici pa me s te strane pripazila, a bore ko bore, postoje žene koje ih nose na najljepši mogući način, a postoje i one koje posegnu za botoxom. Ja koristim botox, ali na mom licu je prisutna mimika i pokoja bora jer mi daju šarma. Volim svoje godine i ne želim da ih skroz brišem, jer u 20-te ne bih nikad ponovo.

Jeste li tokom pandemije drastično promijenili svoje beauty navike?

– Definitvno sam više odmarala i kožu i tijelo. Pandemija me je usporila i hvala joj na tome. Prije pandemije stalno sam žurila, manje spavala i mnogo radila. Za vrijeme pandemije sam se više njegovala, jer sam imala više vremena, ono što mi je smetalo je maska i smeta mi i dan-danas.

Koji je Vaš omiljeni parfem i zašto?

– Definitvno Chanel „Coco Mademoiselle“, ja sam jaka žena i trebam upečatljiv parfem. Smatram da parfem treba na neki način da bude lični pečat žene. „Coco Mademoiselle“ je dovoljno ženstven, a ujedno i jak i nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Postoji li neka vrsta šminke bez koje ne možete napustiti kuću?

– Mogu izaći iz kuće bez ičega na licu, čini mi se da tada imam i više samopouzdanja. Sad sam u tim godinama da volim sve na sebi i zaista uživam. Bez kompeksa i ustručavanja.

Šta se nalazi u Vašem neseseru?

– BB krema, korektor, ruž za usne, labelo i rumenilo, maskara, jer zaista imam nikakve trepavice i ako stavim bar malo šminke, onda moram stavit maskaru inače izgledam čudno.

 

 

 

Pročitajte još