Mejrema Bešlija: Sevdah je moja prva ljubav

Piše: Selma Hodo

Mejrema Bešlija (20), mlada interpretatorica sevdaha, opisana kao čarobnica s vilinskim glasom, nedavno je objavila novi singl naziva „Majčina pjesma“. Ova studentica prava kroz pjesmu je prožela duboka osjećanja prema svim našim majkama koje su iz raznih razloga morale pustiti svoje potomke iz zagrljaja.

Samo za „Azru“ ambiciozna Mejrema govorila je o novoj pjesmi, muzici, ali i planovima za naredni period.

– “Majčina pjesma” je novi projekt, koji je svjetlo dana ugledao prije nekoliko dana, no ova pjesma ima puno dužu historiju. Prvi put sam je čula i otpjevala sa 16 godina, s obzirom na to da sam bila vrlo mlada, nisam shvatala poentu teksta. Ova pjesma je planirana kao moja prva profesionalna izvedba, ali sticajem okolnosti došla je na red tek sada, što je možda i najbolje vrijeme za nju – kazala je mlada interpretatorica sevdaha na početku našeg razgovora.

Kakvi su utisci Vaših prijatelja, porodice, roditelja o ovoj pjesmi? Ko Vam je najveća podrška kada je riječ o muzici?

– Prvenstveno su roditelji ti koji su dali svoj utisak i cjelokupno mišljenje o mojoj izvedbi i samo su imali riječi hvale. Isti slučaj bio je i s porodicom, prijateljima, poznanicima, ali i širim dijapazonom publike. Svi su oduševljeni, jer ova pjesma nije jedna u nizu klasičnih pjesama ovog modernog vremena, već oslikava jedno prošlo vrijeme, te beskrajnu i bezuslovnu ljubav i čežnju majke za svojim djetetom.

Niste pristalica muzičkih takmičenja. Zbog čega je to tako?

– Smatram da, osim takvog oblika građenja karijere, postoji još mnogo načina da se pokažem i dokažem uspjeh. Naravno, neminovno je to da je ovo teži put, ali se upornost na kraju svakako isplati.

Kada ste znali da je muzika Vaša prva ljubav? Jeste li imali nekog muzičkog uzora i koga ste kao mali gledali na TV-u i željeli da bude baš kao on(a)?

– Muzika doista jeste moja prva ljubav, jer sam od malih nogu u njoj i znala sam duboko u sebi da ću u životu uspjeti na taj način, te polako ali sigurno koračam tom stazom i ka tom cilju. Kad je riječ o uzoru, poštujem, naravno, sve muzičke ikone i stvaraoce, međutim, nemam baš nekog konkretnog uzora.

Prvo ste počeli pjevati pop muziku. No, naposljetku je prevladala ljubav prema sevdahu? Veoma ste mladi, otkud ljubav baš prema ovoj vrsti muzike i jeste li razmišljali možda snimiti i neku pjesmu u pop žanru?

– Kao dijete prvo sam počela pjevati zabavnu muziku, ali s vremenom sam se  opredijelila za sevdah. Razlog tome je specifičnost sevdalinke, kao pjesme sa dugom i bogatom historijom koja sama po sebi uvijek nosi snažnu poruku. Trenutno sam fokusirana na ovaj stil i vrstu muzike, no vidjet ćemo šta vrijeme nosi. Nadam se da će biti vremena i prostora da se okušam i u nekoj drugoj muzičkoj sferi.

Sevdah je jedna posebna muzička forma. Koliko se danas sevdah u našoj zemlji sluša i cijeni, kakav odnos prema njemu imaju mladi ljudi? Koliko se, zapravo, cijene interpretatori sevdaha?

– Sevdah danas nije na istim granama kao što je bio u prošlosti, ali i dalje je vrlo slušan žanr, te se nadam da ću ja svojim izvedbama podstaknuti nove generacije da sevdah vratimo na staze stare slave. Mislim da se sevdalinka kao i njeni interpretatori izuzetno mnogo cijene, kako u muzičkom svijetu, tako i u narodu.

U posljednje vrijeme naša zemlja je izrodila mnogo modernih interpretatora sevdaha. Tu su „Divanhana“, Božo Vrećo, Damir Imamović i mnogi drugi. Postoji li neki izvođač s kojim biste željeli ostvariti saradnju?

– Mislim da su navedeni interpretatori doista poštovani i popularni i naravno da bi mi bilo zadovoljstvo sarađivati sa svakim od njih, te bi to bilo jedno bogato iskustvo i odskočna daska u mojoj karijeri.

Studentica ste Pravnog fakulteta u Sarajevu. Vidite li se u budućnosti više kao pravnica ili kao interpretatorica sevdaha?

– Reći ću da razmišljam perfekcionistički i izuzetno optimistično, pa smatram da ću uspjeti u oba poziva. Razlog tome je to što su mi oba zanimanja veoma privlačna i meni bliska.

Šta možete reći našoj publici o sebi, imate li neke neke hobije? Nešto što biste rado podijelili s našim čitateljima?

– Nemam nekih specifičnih hobija i zanimanja. Jedino što mogu izdvojiti jeste strast prema čitanju dobrih knjiga i zaista se trudim većinu slobodnog vremena iskoristiti za odmor i edukaciju na taj način.

Kakvi su Vaši planovi za naredni period kada je riječ o profesionalnom i privatnom životu?

– U privatnom, škola se izdvaja na prvom mjestu, a kada je riječ o profesionalnom životu, u toku su pripreme za nove projekte i pjesme.

 

 

Razgovarala: Selma Hodo-Petrović

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti