Enila Maglić i Adela Tupo, samouke umjetnice kreiraju zabavne i moćne mirisne svijeće

Piše: Samila Pilav

U februaru slavimo prvi rođendan od pokretanja našeg malog biznisa. Naše prve svijeće u teglicama ostale su mi jako drage, iako su personalizirane svijeće sa željenim tekstom ili fotografijom najtraženije. Žene uglavnom smišljaju te kreativne poklone, a pokoji muškarac je izvršio kupovinu, ali samo za poslovne svrhe

Dvije prijateljice Enila Maglić, bachelor komunikologije, i Adela Tupo, po zanimanju trgovkinja, obje zaposlene, supruge i majke, prije godinu počele su ručnu izradu dekorativnih svijeća. Kako bi pokazale svoju kreativnu stranu i ispunile svoje slobodno vrijeme, kojeg i nemaju mnogo, u Bugojnu, srcu srednje Bosne, pokrenule su svoj mali biznis. Njihov brend “NEA” sada je već prepoznatljiv u svijetu bh. ručno rađenih proizvoda.

– U februaru slavimo prvi rođendan od pokretanja našeg malog biznisa. Kada nastupa vrijeme za majku? U ponoć! Uspavala sam svoju djevojčicu Esmu, pa su ideje počele navirati. Google sveznalica mi ponudi za pregled dekorativne svijeće. Klik, jedan, dva, pa zatim interesovanje o načinu proizvodnje i nastade ideja. Probat ćemo, pa šta bude – kaže nam Enila.

ŽENE SU NAJČEŠĆI KUPCI

I zaista bude. Ideju su odlične razradile. Divne mame našle su vrijeme za isprobavanje, dekoriranje, pravljenje i konačno su se upustile i u distribuciju. Svijeće u teglicama obilježile su početak rada ovog malog biznisa, iako su pale u drugi plan zbog personaliziranih svijeća s tekstom i fotografijom.

– Naše prve svijeće u teglicama ostale su mi jako drage, iako su personalizirane svijeće sa željenim tekstom ili fotografijom najtraženije. S njima smo doživjele zaista veliki „boom“ kada je riječ o prodaji. Proizvodimo minijaturne svijeće kao zahvalnice za svadbe, rođendane, poklone klijentima i kupcima u mini teglicama ili drugim oblicima. Izrađujemo i setove svijeća za razne prilike, a sve u dogovoru s kupcima – kazale su.

Društvene mreže su glavna platforma za distribuciju njihovih proizvoda, a kad je riječ o nabavci materijala za izradu svijeća u BiH, apsolutno su, priznaju, razočarane.

– Vrlo je teško nabaviti sve potrebno. Uvijek smo pod nekom dozom straha kada imamo zakazanu veću narudžbu i potreban nam je materijal. Hoće li ga biti dovoljno za nabaviti, hoće li biti iste kvalitete kao prije ili ne, i ono najgore što nam se svima dešava, da li je cijena ostala ista ili je opet došlo do poskupljenja – kaže Adela.

Najčešći kupci mirisnih svijeća su, kažu nam Adela i Enila, naravno, žene.

– Žene uglavnom smišljaju te kreativne poklone, a pokoji muškarac je izvršio kupovinu, ali samo za poslovne svrhe.

PODRŠKA PRIJATELJA I PORODICE

Kada govore o reakcijama na njihove prve svijeće i osnivanje malog biznisa, ove dvije prijateljice se mnogo ponose svojim poznanicima, prijateljima i rodbinom, jer su im njihovi optimistični i ohrabrujući komentari bili vjetar u leđa. “NEA” mirisne svijeće stigle su u brojne domove širom naše lijepe BiH, zamirisale su i uljepšale mnoge prostorije, a najviše se ponose, kažu, time što su ih distribuirale čak do Amerike.

– Naše svijeće su za samo devet dana otputovale za Colorado (SAD), i to bez ijednog oštećenja. To mi je najdraža distribucija, jer nosi divnu priču. Negativnog iskustva, iskreno, nismo imale s ditrubucijom gotovog proizvoda i to nas mnogo raduje.

Kao i svi ručno rađeni priozvodi, i ove mirisne svijeće su priča za sebe i imaju nešto specifično.

– Posebne su jer nose sa sobom dio nas, našu pažnju i ogromnu ljubav koju šaljemo u svakom našem proizvodu. Konkurencija je u svemu velika, svako bi da pokuša slično, ali bitna je istrajnost. Inspiracije i ideje izviru u mojoj glavi, svaku minutu, svaki sat bih mogla nešto novo napraviti, ali sam u škripcu s vremenom – priča Enila kroz smijeh.

Njihove mirisne svijeće  imaju simpatičnu priču o nastanku imena.

– Nas dvije, tri djevojčice i izrada svijeća… Pa to otprilike izgleda ovako: “Nejla, ostavi telefon, dosta je za danas. Esma, ne diraj to spržit ćeš se. Asja, ne guraj to u usta. Parafin se istopio, daj fitilje. Pa opet Nejla, pa Esma, Asja… I tako su naše svijeće i dobile ime, NEA – po inicijalima naših djevojčica – kažu za kraj razgovora ove dvije mlade majke.

Pročitajte još