Nezira Muhović, make-up umjetnica i influenserica: Žene su rođene za sve

Piše: Ilma Jakubovic

Mislim da će mi sada biti lakše jer sam sve ovo jednom prošla i tačno znam šta mi je najbolje raditi. Rejjan je beskrajno pun ljubavi i umiljat, uvijek veseo i nasmijan i pravi glumac u svim ulogama. Amar je suprug koji pomaže u svim životnim sferama, ne samo oko roditeljstva. Trudim se i dajem sve od sebe da moja karijera napreduje i da se moja djeca sutra jako ponose majkom

Nezira Muhović, jedna od najpoznatijih bh. make-up umjetnica, odavno privlači pažnju javnosti sofisticiranim izgledom i šminkerskim umijećem. Uzor je mnogim mladim djevojkama, a na svom Instragramu, gdje broji više od 329 hiljada pratitelja, nesebično dijeli beauty i modne savjete.

Od šminkanja i uljepšavanja kao hobija, ova zaljubljenica u modu postala je jedna od najpoznatijih bh. infulenserica, ali je, prije svega, majka i supruga.

Prvi put u ulozi majke 29-godišnja Nezira ostvarila se prije dvije godine, a nedavno je otkrila da su ona i suprug Amar u slatkom iščekivanju druge bebe, koja stiže u septembru.

Samo za naš magazin Nezira je otvoreno govorila o drugoj trudnoći, majčinstvu, braku, ljubavi, a dotakli smo se i teme o ulozi žene na Balkanu.

– Drugu bebu sam očekivala. Tačno sam taj mjesec čekala pozitivan test i tako je bilo. Mislila sam da ne može biti sreća kao prvi put, ali isto je – s ushićenjem nam je Nezira opisala reakciju kada je saznala da je u drugom stanju.

A, kako ste saopćili suprugu?

– Bili smo svakako skupa, nisam nikada test radila sama. Zajedno je ljepše.

Vrlo ste aktivna trudnica. Imate li savjet za mlade buduće mame?

– Savjeta kada ste trudni nikad nije dosta. Pogotovo kada dođe beba, svi savjeti su dobri, ali to sve shvatimo kada osjetimo na svojoj koži. Mislim da će mi sada biti lakše, jer sam sve ovo jednom prošla i tačno znam šta mi je najbolje raditi. Za djevojke i žene koje su prvi put trudne najbolje je da se ponašaju kao da nisu, to je i savjet mog ginekologa, da nastave svoj život normalno i aktivno kao i prije, onoliko koliko mogu. Da osluškuju svoje tijelo i po tome se vode. Da rade ono što im se radi, jedu ono što im se jede, smiju se bez ograničenja i idu tamo gdje je sve puno ljubavi i pozitive, jer sretna mama je sretna beba.

 

Jeste li sinu Rejjanu saopćili da će postati stariji brat? Da li je svjestan svega?

– Mislim da Rejjan nije uopšte svjestan. Vidjet ćemo kada stomak još poraste.

 

Jeste li saznali spol bebe? Da li priželjkujete djevojčicu?

-Nismo još, radili smo „ NIFTY“ test i za nekoliko dana ćemo znati. Svakako da bi bilo lijepo imati i jednu djevojčicu sada.

 

Vjerujem da Vam je kruna svega rođenje sina Rejjana i da Vam je on obilježio i ljubav i brak? Kakav je Rejjan kao dječak?

– O njemu bih mogla pisati sigurno nekoliko sati ili možda dana (smijeh). Neke riječi koje bi ga ukratko opisale su da je beskrajno pun ljubavi i umiljat, uvijek veseo i nasmijan i pravi glumac u svim ulogama.

 

Koliko se sad prilagođavate sinu i ima li zaista istine u tome da su uvijek njegove potrebe daleko ispred vaših?

– Istina, i to svi roditelji znaju. Ne samo moje obaveze, nego čitav svijet se vrti oko Rejjana.

Koliko Amar pomaže oko sina?

– Amar je suprug koji pomaže u svim životnim sferama, ne samo oko roditeljstva. Rejjan nije mogao imati boljeg babu.

Jeste li jedni od onih roditelja koji bilježe svaki dječiji korak?

– Apsolutno.

Koliko Vas je roditeljstvo promijenilo?

– Kada rodite dijete, rodi se i nova žena u vama, a to je majka. Neko krhko biće koje se uselilo u vas i nema više nazad. I neka, volim to u što sam se pretvorila. I jedva čekam da nas je sve više u kući.

Šta najviše savjetujete mladim roditeljima?

– Smireni živci, strpljenje, dogovor, razumijevanje i uzajamno pomaganje. Sve je lakše kada radite skupa i podijelite obaveze prema djeci.

Kako usklađujete poslovni i privatni život? Koliko je danas poslovnim ženama teško balansirati između porodice i karijere?

– Mnogo bi lakše bilo brinuti se samo na jednu stranu, ali ja nisam jedna od tih. Trudim se i dajem sve od sebe da moja karijera napreduje i da se moja djeca sutra jako ponose majkom.

Bez obzira što ste poslovna žena, čekaju li Vas obaveze kod kuće koje morate završiti? Koliko je danas teško imati posao i biti žena, majka, supruga u BiH?

– Srećom, posao influensera mogu da prilagođavam svojim obavezama u kući, pa to često radim usput dok sam s Rejjanom i Amarom. Oni mi čak pomažu. Studio i radnja su mi u komšiluku i stalno, što bi se reklo, “letim” tamo-ovamo. Dobro je, neću se žaliti, već sam savršeno uštimala život. Kako će biti s dvije bebe, to još ne znam. Snaći ću se.

Imaju li muškarci razumijevanja za ženu koja radi ili očekuju da i dalje bude, prije svega, balkanska žena?

– Sve nas isto čeka. Danas sve žene kada dođu kući s posla samo nastave drugu smjenu. Ne znam je li nam tako suđeno ili smo ih mi navikle na to, ali mi žene smo svakako rođene za sve.

Jeste li zbog obaveza prema porodici morali žrtvovati neki dio karijere?

– Ne bih rekla da sam morala žrtvovati, jednostavno sam odlučila da je šminkanje nešto što ne moram raditi trenutno te sam se više posvetila influenserskom poslu i proširila prodaju u „NM“ studiju.

 

Pročitajte još