Lajla Nur Potogija, desetogodišnja umjetnica: Unikatni sapuni protkani ljubavlju

Piše: Lejla Halimić

Lajla Nur Potogija (10), zasigurno posebna djevojčica, prepuna kreative i umjetnosti, svoju energiju i talent usmjerila je ka izradi posebnih, jedinstvenih i ručno pravljenih sapuna. Još je zanimljivije to da niti jedan njen sapun nije isti, ali u svaki od njih je unijela podjednako ljubavi i osmijeha. Pored ovog hobija, Lajla uživa i u sviranju klavira, te bavljenju sportom. Za naš magazin Lajla je govorila o procesu izrade sapuna, svojim hobijima, umjetnosti, ali nam je otkrila i čime bi se željela baviti kad odraste.

Čuli smo da si ti posebna djevojčica, da uživaš u umjetnosti i da imaš neki poseban hobi. Otkrij nam o čemu je riječ?

– Moj hobi je izrada jedinstvenih sapuna. Na tu ideju sam došla kada sam bila na putovanju s roditeljima, te sam u jednoj prodavnici za ideje ugledala pribor za pravljenje sapuna. Uvijek sam uživala u svemu što uključuje rad s rukama. Volim da crtam, bojim, pravim figure od gline, pravim kolače, ali posebno uživam u pravljenju sapuna.

U kojem dijelu izrade sapuna najviše uživaš?

– Volim svaki dio izrade, ali posebno uživam u dekoraciji, jer na taj način mogu da iskažem sebe. Volim i da vidim završni rad, kada napokon sapun bude gotov.

Zašto su tvoji sapuni posebni?

– Svaki moj sapun je drugačiji, jer je jedinstven i napravljen od prirodnih materijala. Volim da sapun dekorišem kafom, „kristalima“ ili cvijećem iz prirode koje sama tražim i berem.

Od kojih još materijala praviš sapune?

– Glavni sastojak je masa koju istopim i koristim kao osnovu. Nakon toga tu masu stavljam u određenu formu i slijedi najzabaniji dio – dekoracija.

Pomaže li ti neko u izradi ili ti sve sama radiš?

– Samo mi mama pomogne da istopimo masu, a sve ostalo radim sama i ideje mi dolaze iz glave.

Koliko vremena ti treba da napraviš sapun?

– Treba mi otprilike jedan sat za izradu sapuna. Ali, to me ne umara, jer to volim da radim.

Da li možeš da izdvojiš neki svoj omiljeni rad?

– Sve ih podjednako volim, ne mogu da izdvojim neki koji mi je poseban. Svakom od mojih sapuna se isto posvetim i u svaki dodam neki detalj koji će ga učiniti posebnim. Volim se igrati s bojama, oblicima i često u jedan veliki sapun ubacim neki manji.

Uz sve obaveze, kako pronalaziš vrijeme za svoje hobije?

– Idem u osnovnu i muzičku školu, igram tenis, jašem i skijam, ali uspijevam naći vremena i za svoje hobije, jer je to nešto što zaista mnogo volim i nikada mi to nije obaveza ili teret.

Šta prijatelji u školi kažu za tvoj hobi?

– Svi znaju da ja pravim sapune i svima se sviđaju.

U čemu najviše uživaš i šta te čini sretnom?

– Volim da se brinem o biljkama. To me čini sretnom, kao i sve što mogu napraviti s rukama. Uživam u umjetnosti i kreativi.

Ko ti je najveća podrška u tome što radiš?

– Najveća podrška su mi roditelji. Uvijek su me u svemu podržavali.

Možeš li nam otkriti čime bi se voljela baviti kada porasteš?

– Voljela bih biti arhitektica.

 

Pročitajte još