Adrijana Bikić, voditeljica i urednica kulinarske emisije „Da, draga“: Veliki sam perfekcionist

Piše: Ilma Jakubovic

Žene posebno uživaju u ovom formatu, jer imaju priliku gledati kako se njihove jače polovine snalaze u kuhinji. Volim da kuham i sam taj takmičarski duh u kojem muškarci slušaju žene i kuhaju je zanimljiv i zabavan. Moram priznati da se u posljednje vrijeme muškarci odlično snalaze u kuhinji

Adrijana Bikić omiljeno je bh. TV lice, a u svojoj višegodišnjoj karijeri radila je u raznim televizijskim formatima, od vođenja sportskih emisija pa sve do emisija zabavnog karaktera. Protekla godina za šarmantnu voditeljicu bila je uspješna kako na privatnom, tako i na poslovnom planu. Naime, Adrijana se vratila u svoju matičnu kuću OBN, gdje je 15 godina radila kao voditeljica, novinarka, ali i urednica.

Sada Adrijanu možemo gledati u kulinarskom showu „Da, draga“ koja daje priliku gledateljima da pokažu koliko su vješti u kuhinji, a očekuju ih i vrijedne nagrade. Show od početka emitiranja bilježi odličnu gledanost i prikuplja samo pozitivne kritike, kako publike, tako i samih učesnika.

Urednica i voditeljica ove zanimljive emisije samo „Azru“ otkrila je kako se snalazi u kuhinji, kako izgleda život u koferima te da li i u njenom domu razgovori završavaju s „da, draga“.

– Žene posebno uživaju u ovom formatu, jer imaju priliku gledati kako se njihove jače polovine snalaze u kuhinji, a uz to one su te koje daju instrukcije. Napetost je još veća jer žene nadziru i naređuju svojim muškarcima kako trebaju jelo pripremiti po instrukcijama koje su one prethodno dobile od kuhara Omara. Često, kada se kamere ugase, čujemo komentare supruga da će ubuduće njihovi muškarci više vremena provoditi u kuhinji. Svi učesnici bez obzira na plasman osvajaju sjajne nagrade. Pobjednici osvajaju 1.000 KM, a drugoplasirani 500 KM – objasnila je Adrijana na početku našeg razogovora.

 

Šta gledatalje očekuje u narednom periodu? Smijete li nam otkriti?

– Bliži nam se super finale. Očekuje nas mnogo zabave, smijeha i smjelih recepata koje Omar sprema. Odlučili smo da pobjednike prva četiri ciklusa još jednom spojimo i kroz polufinale dobijemo učesnike superfinala, koje će biti emitovano 26. juna. U super finalu ćemo povećati fond nagrada, tako da pobjednici polufinala sezone osvjajau 2000 KM, a pobjednik superfinala 5.000 KM.

 

Ovo je jedan potpuno novi format u kojem Vas gledamo. Kako ste se snašli, je li Vam bio veliki izazov?

– Nije mi bio prevelik izazov, znala sam i prije samog početka snimanja i pripremanja projekta da ću uživati. Volim da kuham i sam taj takmičarski duh u kojem muškarci slušaju žene i kuhaju je zanimljiv i zabavan.

Emisiju vodite s kuharom Omarom Khedrom i činite sjajan tim. Kakva atmosfera vlada na setu?

– Do sada smo imali raznih anegdota koje su nasmijale cijelu produkciju i atmosfera na snimanju je odlična. Uvijek je zabavno raditi s cijelom ekipom koja je iza kamere, koju gledatelji ne vide. Zahvaljujući njima, kuharu Omaru, koji zajedno s nama uči bosanski jezik i koji je nevjerovatno simpatičan, te zanimljivim kandidatima, uvijek smo svi nasmijani i uživamo u realizaciji emisije. Kada izgubite pojam o vremenu dok traje snimanje znak je da uživate. To je najljepši osjećaj koji možete imati u ovom poslu.

 

Koliko je bitna improvizacija u ovom poslu?

– U voditeljskom poslu, pogotovo kada su s vama u studiju ljudi koji prije nisu imali dodir s kamerom, ponekad je potrebno improvizovati. Ali, nakon 17 godina, koliko sam u ovom poslu, improvizacija je nešto sto sasvim prirodno u trenutku izađe iz vas.

 

Kakav je odaziv parova? Kako se mogu prijaviti oni koji to žele?

– Odličan. Već imamo veliki broj prijava kandidata za novu sezonu koja starta najesen. Svi koji žele kuhati s nama i osvojiti sjajne nagrade mogu se prijaviti putem maila [email protected] ili telefona 063 386 962.

Ko je bolji u kuhinji – muškarci ili žene?

– Moram priznati da se u posljednje vrijeme muškarci odlično snalaze u kuhinji. Svjedočimo tome i popularizacijom društvenih mreža. Muškarci danas sve više vremena provode u kuhinji i uživaju. Ono što im svima predstavlja najveći problem jesu urednost i priprema namirnica. Rezanje luka najviše (smijeh), ali sve u svemu svjedoci smo da se odično zabavljaju. Često i u emisiji i kada se kamere ugase, čujemo komentare supruga da će ubuduće njihovi muškarci više vremena provoditi u kuhinji.

 

Ko je u Vašem domu glavni kuhar i šta Vi najviše volite kuhati?

– Volim jesti i pripremati vegetarijaske obroke. Najčesće bowl, koji je uglavnom samo vegetarijanski, a ponekad ga jedem s ribom ili mesom. U mom domu je glavni kuhar moj suprug. On uživa u pripremanju jela i kombinovanju raznih namirnica. Ja sam osoba koja voli što prije pripremiti jelo i ostaviti kuhinju urednu za razliku od njega. Ali smo baš zato idealna kombinacija. Kada neko nema volju, druga strana je tu da riješi problem.

Živite na relaciji Njemačka – Bosna i Hercegovina. Gdje Vam se više dopada, i čiji mentalitet više volite?

– Volim putovati i ne volim da mi je svaki dan isti, tako da meni  život na relaciji ne predstavlja problem. Za kratko vrijeme sam zavoljela Njemačku, tačnije Frankfurt. Njemački mentalitet morate jednostavno prihvatiti i razlikuje se mnogo od našeg. Ono što je nama sasvim normalno, kao što je često ispijanje kafe tokom i nakon radnog vremena, druženje s prijateljima i česti shopping, njemcima nije prioritet. Štedljivi su, slobodno vrijeme provode sa svojom porodicom na otvorenom bez obzira na vremenske prilike. Druženje s prijateljima se dogovara mnogo vremena unaprijed. Mi smo opušteniji, druželjubivi s nevjerovatnim smislom za humor. Brzo sam se navikla na njihov mentalitet, ali, naravno, najispunjenija sam kada dođem u Sarajevo.

 

Je li se i u Vašem razgovoru sa suprugom uvijek završi s: „Da, draga“?

– Ukoliko biste njega pitali, odgovorio bi bio „da“. Ali nije to baš uvijek tako. Zavisi koja je tema razgovora, ali s obzirom da sam perfekcionist i samim tim zahtjevnija, često tražim potvrdu svega na vrijeme, a ponekad i prije vremena.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti