Mirsada Baljić, bh. umjetnica: Kistom slika emocije

Piše: Ilma Jakubovic

Palača „Sponza“ za mene ima poseban značaj, budi emocije i sjećanja na početke mog umjetničkog stvaralaštva, protkane istrajnošću i ulaskom u svijet umjetnosti. Trebamo izabrati radost i oživjeti snove, gledati muziku na slikarskoj paleti, slušati tišinu. Najčešći motivi koje slikam su cvijet, rastinje, detalji pejzaža, dodiri vode i neba, putujući oblaci, svjetlost, život oslikan cvijetom, mirnoćom i eksplozijom cvjetanja

Mirsada Baljić je bh. umjetnica dugogodišnjeg aktivnog stvaralaštva, njen izložbeni opus čini 56 samostalnih i brojne kolektivne postavke, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u inozemstvu. Njena samostalna izložba naziva „Snoviđenja“, nakon prošlogodišnje postavke u Dubrovniku, u palači „Sponza“, poslije osmogodišnje pauze pred sarajevskom publikom otvorena je i u Umjetničkoj galeriji BiH. Izložbu sačinjava 35 radova – akvareli i akrilik na platnu.

Snoviđenje, maštanja i ponovljeni prizori podsvijesti koji ostavljaju trag, u ovom slučaju trag na platnima, oslikani energičnim bojama i povezani zajedničkim motivom čine bogatu izložbu “Snoviđenja” ove bh. umjetnice. Mirsada je za naš magazin govorila o izložbi, emociji i inspiraciji.

IZABERITE RADOST

– Izuzetna mi je bila čast i zadovoljstvo svoja djela predstavljati u predivnom ambijentu, u jednoj od najljepših ulica svijeta, na Stradunu u Dubrovniku. Palača „Sponza“ za mene ima poseban značaj, budi emocije i sjećanja na početke mog umjetničkog stvaralaštva, protkane istrajnošću i ulaskom u svijet umjetnosti. U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti galeriji „Mak“, u Sarajevu održana je prva izložba iz ciklusa ,,Snoviđenja,, 2001. kao i u Bruxellesu, Ankari, Izmiru, Atini, Skoplju. Izložba u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine značajna je za svakog umjetnika ponaosob, jer sam osjećaj prema ovom hramu kulture izaziva poštovanje. Poslije toliko godina imati samostalnu izložbu pred domaćom publikom je izazov, imam osjećaj da sam se poslije dugog putovanja vratila kući, vratila sebi. Iako sam u okviru programskih aktivnosti Galerije „Preporod“ proteklu deceniju organizavala gotovo 200 samostalnih i kolektivnih izložbi naših i inozemnih umjetnika – kazala je Mirsada za „Azru“.

Kako nam je otkrila, „Snoviđenja“ su sastavni dio našeg bića, na koji način doživljavamo i gledamo okruženje.

– Postoje momenti kad naš um ne može prihvatiti neke činjenice, teške trenutke i događaje koje srećemo kroz život. Izabrati radost i oživjeti snove, gledati muziku na slikarskoj paleti, slušati tišinu.

Mirsadina ljubav prema slikarstvu je njeno opredjeljenje od najranijeg djetinjstva, odrastanja u Čapljini, gledajući pejzaže, bogat kolorit, mnoštvo rijeka, plavetnilo neba i svjetlost juga, koji, prisjeća se, tjeraju da istrajete u svom htijenju uz značajnu podršku dragih bića.

Na pitanje šta je to što krasi njene radove i daje poseban štih, istakla je kako je sve u očima posmatrača, da neko vidi muziku i ples, a neko oluju.

– Izuzetno intenzivan doživljaj svjetlosti odredio je medij, tehniku i sredstva kojima sam se služila da se izrazim. Vedrina i prozračnost atmosfere u prostoru u kom sam rasla, obojenost, mnogo svjetlosti, njeno treperenje na svemu što dirne, kao da su me uputili na akvarel i predodredili moje interesovanje za njega.

Kada je riječ o tehnikama, akvarel je dominantna slikarska tehnika za kojom poseže neprikosnovena bh. umjetnica, no također koristi akrilik i ulje na platnu. Upitali smo je koje motive najčešće slika, te kakvu poruku nose.

PRIRODA KAO NEISCRPAN IZVOR INSPIRACIJE

– Cvijet, rastinje, detalji pejsaža, dodiri vode i neba, putujući oblaci, svjetlost, život oslikan cvijetom, mirnoćom i eksplozijom cvjetanja, pršte od pozitivne energije, lepršaju prema vama i mogu vam obojiti dan.

Otkrila nam je na koji način doživaljava svijet oko sebe.

– Svi mi gledamo svijet oko sebe različitim pogledom, tražimo se u svakodnevici, imamo, nemamo, trebamo, ne znamo, bit će, kada i dokle, ne znamo. U međuvremenu, idu naši životi, nekad smo tužni, a nekad sretni, često nezadovoljni, al ipak privilegija je živjeti umjetnost.

Savjet kao i formula za uspjeh bh. umjetnice jeste da želja i volja mogu sve uz rad, predanost, odricanje, htijenje, ljubav, podršku, poštovanje, a kako ističe, najbitnije je ostati svoj.

– U umjetnosti sve zavisi od raspoložena pojedinaca iz resornih ministarstava, događaji iz kulture su na čekanju, s neizvješnošću za njihovu realizaciju, sa i bez podrške. Značajne institucije kulture i opštepoznati projekti koji decenijama predstavljaju naš grad i zemlju, na koje smo ponosni, nastavljaju i pored svega s kulturnim aktivnostima – kazala je Mirsada o bh. umjetnosti, a na kraju razgovora nam je otkrila planove za naredni period.

– Uskoro, u okviru obilježavanja 30 godina opsade Sarajeva, bit će promocija dokumentarnog filma „Izložba 92“, „Umjetnici Sarajeva za slobodnu Bosnu i Hercegovinu 1992-1995“ i dokumentarna izložba.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti