Razija Mujanović, Elvedina Muzaferija i Nikolina Babić: Bh. sportašice, heroine, legende i ponos

Piše: Lejla Halimić

Da je naša zemlja riznica talenata, kako u umjetnosti, nauci, tako i u sportu, svjedoče brojne nagrade, prvenstva i  medalje. Kako sport često povezujemo s muškarcima, ne smijemo zanemariti i naše dame koje su, noseći našu zastavu, osvjetlale obraz Bosne i Hercegovine u cijelom svijetu. Tema koja govori o ravnopravnosti spolova u sportu je nepresušan izvor. Koliko država ulaže u ženski sport, kako društvo reagira na žene sportašice i može li situacija biti bolja, o svim ovim pitanjima razgovarali smo s nekim od naših najuspješnijih sportašica.

Razija Mujanović

Najpoznatija i najuspješnija košarkašica u bh. historiji, Razija Mujanović, legenda je ženskog sporta, ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u cijelom svijetu. Njeno ime će zauvijek ostati upisano u Hall of fameu (Kući slavnih). Za naš magazin otkrila je svoje mišljenje o stanju u ženskom sportu Bosne i Hercegovine.

– Statusom žena u bh. sportu ne mogu biti zadovoljna sve dok ne budemo tretirane kao naše kolege muškarci. Neuporedivo su manja ulaganja u ženske sportove, te žene mnogo manje zarađuju od muškaraca. Sportašicama je teško živjeti od sporta i dok se to ne promijeni, borit ćemo se za ravnopravnost -smatra Mujanović.

Kada bi nešto mogla promijeniti, otkriva da bi to bio upravo problem diskriminacije ženskog sporta.

– Prije svega, država, gradovi moraju podjednako gledati FK „Sarajevo“ ili „Željezničar“, kao i ŽKK Play Off, to je primjer samo. ŽKK „Željezničar“, ponos grada je ugašen. Zašto? Zbog nebrige i tog “Ž” – kaže Razija.

O predrasudama prema ženama sportašicama moglo bi se mnogo diskutirati. Živimo u društvu u kojem postoje predrasude o svemu i svačemu.

– Na predrasude se nikad nisam obazirala. Neka se javi jedan sportaš koji je napravio bolje rezultate od mene i ja ću mu pružiti ruku- ponosna je Razija.

Da bi se postigli rezultati kakve je postigla Razija, potrebno je mnogo odricanja.

– Znam koliko sam trenirala nakon treninga kada svi odu kući. Pokušavam taj motiv i želju da prenesem na nove generacije. Svaki rad i trud se prije ili kasnije isplati, sigurno – zaključila je heroina ženske košarke Bosne i Hercegovine Razija Mujanović.

Elvedina Muzaferija

Mlada Elvedina Muzaferija, najuspješnija bh. skijašica, ove godine je ponosno predstavljala našu zemlju na Zimskim olimpijskim igrama u Tokyju, gdje je zauzela 25. mjesto, što je najbolji rezultat u historiji bh. skijanja na zimskim olimpijadama. Baš kao Razija i Elvedina je s nama razgovarala o problematici diskriminacije žena u bh. sportu.

– Mislim da se u našem društvu mijenja status žena u sportu, postale smo mnogo ravnopravnije, u svim poljima. Naravno da to nije kao u drugim državama Evrope, ali mislim da idemo u dobrom pravcu, i samo mi djevojčice i žene možemo utjecati na to – kaže Elvedina.

Također, Elvedina smatra da se, prije svega, treba promijeniti način na koji se sport predstavlja djevojčicama u ranoj dobi. Svaka djevojčica treba da zna da svaki sport koji postoji je i za nju, bez obzira na spol. Kaže da na tom polju najveću ulogu igraju roditelji, jer su oni ti koji biraju.

– Gimnastika možda jeste samo za djevojčice, ali je u istoj mjeri skijanje ili bilo koji grublji sport. Mislim da nema velikih predrasuda, bar ja do sada nisam imala neka jako loša iskustva. Naravno da je tu bilo komentara kada bih, naprimjer, rekla da sam skijašica, odgovor bi bio da se to vidi po mojim nogama ili mojim mišićima. Društvo treba da zna da su mišići i za djevojke i da tu nema ništa loše.

Elvedina kaže da je mnogo uložila u svoju karijeru sportašice.

– Od sedme godine počela sam putovati sama s klubom, sada sa 22 godine, godišnje provedem 2-3 mjeseca ukupno kod kuće, kofer za skijanje je uvijek spreman, tu, zapravo, nema planiranja normalnog života, živiš sport i što se stigne usput. Meni to nije teško i naviknula sam na ovakav život, ali da se dođe do svjetske scene u sportu, treba se proći težak put, i život kakav mnogi poznaju za nas je nepoznat – otkriva nam Elvedina Muzaferija.

Nikolina Babić

Nikolina Babić, diplomirana pravnica i jedna od košarkašica Reprezentacije BiH, za naš magazin također je govorila o statusu žene u bh. sportu.

– Kratko i jasno, nisam zadovoljna statusom žena u sportu. Mjesta za napredak ima mnogo, ali moram istaknuti da je ženski bh. sport u posljednjih nekoliko godina doživio strahovit skok popularnosti, naročito ženska košarka. Napredak u ovom polju je jako spor, ali ga ima, što je i najbitnije – kaže na početku razgovora Nikolina.

– Konkretno u Bosni i Hercegovini, ne ulazeći u sveprisutnu argumentaciju i poređenja muškog i ženskog sporta, nedostaju veća novčana ulaganja kao i druge vrste podrške koju uživaju muške kolege. Naravno, ona postoje, ali u poređenju s podrškom koju uživaju „muški“ sportovi kao što je, npr., nogomet, su u najmanju ruku zanemariva. Također, ono što je jako bitno i na čemu treba mnogo raditi jeste percepcija žena o poslu kojima se one same bave, u ovom slučaju o sportu i njihovoj odgovornosti da pokažu svoj potencijal – smatra bh. košarkašica.

Nikolina dodaje da, ukoliko se za početak ne promijeni sama percepcija i stav glavnih akterki,  tj. sportašica, ne može se očekivati niti bilo kakav drugi napredak, niti da će bilo ko drugi da se bori za njih, za poboljšanje njihovog statusa prije nego li one same ne postanu svjesne sebe, svojih mogućnosti i odgovornosti. Dakle, velika odgovornost je i na samim sportašicama i na tome kako se one predstavljaju svijetu i kako predstavljaju ono čime se bave.

 

– Moram da istaknem da bez osnovne podrške, temelja bez kojeg nema napretka, kao što je spomenuta novčana podrška, nema prostora da govorimo o bilo čemu drugome, pa ni o percepciji samih sportašica – rekla je Babić.

Nikolina smatra da, kao i svugdje u svijetu, i u BiH postoje predrasude prema ženama sportašicama.

– Koliko je to sve opravdano ili nije, to je posebna tema za diskusiju i istraživanja. Također, vidan je napredak i u razbijanju pojedinih negativnih predrasuda, što možemo zahvaliti djelimičnom poboljšanju statusa žena u sportu.

Kada je riječ o radu na sebi, ulaganju i trudu, Nikolina kaže da kada pričamo o sportašicama i sportašima, pa i o sportu generalno uvijek se napominje koliko žrtve za sobom povlači samo dospijevanje do profesionalnog bavljenja sportom, ali i sve ono što je prethodilo tom uspjehu. Većina ljudi svjesna je te činjenice, međutim dok sami ne prolazite kroz svakodnevne napore, kako fizičke tako i mentalne, niste svjesni kakvu to sve žrtvu može za sobom nositi, koliko truda, rada i ulaganja.

– Kada se osvrnem na mlađe dane i početak bavljenja košarkom, sve je to bilo prirodno, bez pretjeranog napora, međutim, kako odrastate kao sportašica, izloženi ste sve većim pritiscima i zadacima, tako da se nivo truda i ulaganja s godinama povećava, a, s druge strane, niste više dijete i ti zadaci vam ne padaju lako kao što je to bio slučaj u mlađim danima. Shvatate to kao posao i samim time se dajete maksimalno kako biste mogli opstati, napredovati i uživati u tome što radite – otkriva nam Nikolina.

Izbalansirati između toga svega i ustrajati na tom putu, težak je zadatak, posebno u vremenu gdje se sport gleda kao sekundarno zanimanje i gdje morate biti na vrhunskom nivou da biste osigurali sebe i svoju budućnost.

– Voljela bih istaknuti da veoma bitnu ulogu igra i „sreća“. Možete trenirati, truditi se i napredovati, ali sve dok nemate priliku da naiđete na osobu koja će da prepozna sav vaš trud, rad i talent, te omogući vam daljni napredak, nemate ni mogućnost da budete ostvareni kao profesionalna sportašica ili sportaš – zaključuje košarkašica Nikolina Babić.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti