Maja Tatić, nekadašnja predstavnica BiH na Eurosongu: Kćerka mi je oplemenila život

Piše: Ilma Jakubovic

Usljed ratnih dešavanja ja igrom slučaja odem za Kanarska ostrva 1992. na nekoliko mjeseci i na kraju ostanem skoro deset godina. Kako sam starija, više mi prijaju nježnije note. Pobjeda na tom takmičenju i odlazak na Eurosong bili su veliki bum i meni i mojoj karijeri, te mojih pet minuta. Te tri minute nikad neću zaboraviti. Sada je odgovornost velika, jer ću stati pred domaću publiku, a to je najizazovnije

Pjevačica Maja Tatić 15. juna održat će svoj prvi solistički koncert na banjalučkoj tvrđavi Kastel, a povodom obilježavanja 35 godina karijere i 20 godina od nastupa kao predstavnice BiH na “Eurosongu“ u Estoniji 2002. godine. S Majom smo prošetali Sarajevom i razgovarali o nadolazećem koncertu, dugogodišnjoj karijeri, a govorila je i o privatnom životu i kćerki Lari, koja je prije 13 godina postala njen centar svijeta.

Kako nam je ispričala, na koncertu će izvesti svoje najveće hitove iz 35 godina duge karijere u novim aranžmanima, poput “Na jastuku za dvoje”,  “Čuvaj leđa”, “Sve poruke tvoje”, te duete “Zadnja riječ na usnama” s Tifom i “Moja te je duša poznala” s Radetom Šerbedžijom.

Na početku razgovora osvrnula se na godine u muzici koje su iza nje.

– Čini se mnogo, ali s obzirom na to da sam počela kad sam imala samo 17 godina, to je bilo profesionalno. Tada je bio vokalno-instrumentalni sastav „Visks sonus“. Ustvari, jedna komšinica me prijavila na Evroviziju jednog benda jer je znala da volim pjevati i da sam išla u muzičku školu. Mama i tata nisu znali. Onda sam otišla na tu audiciju bez ikakvih očekivanja, međutim, kad su oni čuli kako ja pjevam, rekli su: „Ma ti ideš s nama“. Tada mi je samo bilo u glavi kako će mama i tata regirati, jer sam bila treći srednje pa sam ih, što se kaže, namolila, samo da me puste (smijeh). Kasnije sam imala jednu grupu „Monako“, koja je trebala da snimi album, ali se grupa raspala, a onda usljed ratnih dešavanja ja igrom slučaja odem za Kanarska ostrva 1992. na nekoliko mjeseci i na kraju ostanem skoro deset godina. No, imala sam sreću da se i tamo bavim prvo muzikom i to iskustvo mi je mnogo doprinijelo, jer sad da me staviš na bilo koji stejdž, ja ću se snaći. Morate imati u sebi taj neki zabavljački momenat, šta da radite. Treba znati kako zabaviti stranca, kako Engleza, kako Šveđanina, kako Nijemca, sve je drugačije – kazala je Maja, istakavći koliko se muzika promijenila svih ovih godina.

DOMAĆA PUBLIKA JE NAJIZAZOVNIJA

– Mnogo se promijenila zato što se sada muzika mnogo više gleda nego sluša. Tekstovi su se promijenili, nisu baš edukativni niti nešto čime se možemo ponositi, ali cijela muzička industrija na svjetskom nivou je takva. Moja kćerka, koliko god je slušala nešto drugo dok je odrastala uz mene, toliko se sad njen ukus za muziku drastično mijenja (smijeh). Moja generacija još njeguje pop muziku, to je negdje i moj stil, pop rock, mada što sam starija više volim starogradsku muziku.

Maja se već uveliko spremna za svoj banjalučki koncert, a uprkos gustom poslovom rasporedu kao muzička producentkinja i radijska voditeljica za naš magazin otkrila je šta je sve pripremila za domaću publiku.

– Ovo je moj prvi solistički koncert, a ja nisam nikad imala svoj solistički koncert. Sad mi je malo lakše, jer sam maloprije čula da Željko Bebek ima svoj prvi solistički koncert u Sarajevu (smijeh). Kada sam rodila kćerkicu, 2009. godine, možda je to meni pomjerilo vrijeme da radim prvi solistički koncert, jer sam se makismalno posvetila majčinstvu i roditeljstvu. I sada mi je to primarno, ovo sve može, ali to je prvo. Pa onda je došla i pandemija, a možda sam i ja tražila način da to što više prolongiram, jer znam koliko je to velik posao i koliko posvećenosti i odricanja iziskuje. Sada je odgovornost velika jer ću stati pred domaću publiku, a to je najizazovnije. Mada, prema reakcijama ljudi, vidim da jedva čekaju taj koncert, što na neki način puni moju energiju i dušu i znam da ću dati sve od sebe to veče – iskreno će Maja, dodavši da će, također, gošće na koncertu biti i Majine dugogodišnje prijateljice s kojima je u sastavu „One tri“, Ružica Čavić i Ružica Vidović.

Pitali smo Maju koja njena pjesma je najviše njena.

– Hmm, možda „Na jastuku za dvoje“, jer tu možeš da se malo prodereš. Također, „Zadnja riječ na usnama“, duet s Tifom, a kako sam starija, više mi prijaju nježnije note. Tako imam novu pjesmu koju ću premijerno izvesti na Kastelu, za sada se zove „Prvi put“, a imala je svoj put, jer kod mene sve onako dugo traje. Tako i ta pjesma nastala od jedne poeme koju mi je poklonila moja prijateljica Kristina Mrđa, koja inače piše pjesme. Ona je tako stajala i prvo značenje te pjesme mi je bila ljubav prema nekom muškarcu. Kad sam rodila djevojčicu, onda je dobila jedno potpuno drugo značenje. I onda sam poslije nekoliko godina zamolila mog prijatelja Borisa Režaka da napravi muziku. On je napravio demo snimak i opet je to tako stajalo u ladici, da bih sad zbog ovog koncerta odlučila da se pokrenem i promovišem novu pjesmu. Ona još nije bila gotova, tako da sada imam dva tekstopisca potpisana, Kristina Mrđa i Ružica Čavić, čiji je suprug radio aranžman. Pjesma je Oliverska, a kažu mi da je jako nježno pjevam i nešto ta pjesma budi u meni, jer ima neko moje značenje, a nekom će možda značiti nešto drugo i u tome je čar.

Prošlo je 20 godina od nastupa kao predstavnice BiH na “Evroviziji” u Estoniji 2002. godine, a energična pjevačica ne krije koliko joj je učešće na tom kamičenju promijenilo život.

EUROSONG MI JE PROMIJENIO ŽIVOT

– Promijenilo mi je u potpunosti zašto što me do tada šira publika nije poznavala, osim banjalučka publika, jer nisam radila autorske pjesme, živjela sam na Kanarima. Baš tad pred Eurosong sam došla u Banju Luku da probam i vidim kako je poslije deset godina živjeti u svom gradu. I kad sam se vratila, moj prijatelj Dragan Mijatović, koji je i napisao muziku za „Na jastuku za dvoje“, rekao mi je da ima takmičenje u Sarajevu i da se prijavim. Sve je bilo vrlo spontano. Pobjeda na tom takmičenju i odlazak na Eurosong bili su veliki bum i meni i mojoj karijeri, te mojih pet minuta. Snašla sam se najbolje što sam mogla, nisam znala kako to sve funkcioniše, bila sam mnogo naivna, to bih možda sad promijenila, ali sve ima svoju draž. Te tri minute nikad neću zaboraviti – uz osmijeh se prisjetila Maja.

Na sceni je znamo kao dobrog zabavljača, energičnu muzičarku koja daje svaki atom sebe da uspostavi što bolju hemiju s publikom, no zanimalo nas je kakva je privatno, kada se kamere ugase.

– Veoma sam druželjubiva, mada u posljednje vrijeme biram društvo, valjda to ide s godinama kada ne možeš da pričaš i slušaš svakoga i trošiš vrijeme na nešto što ti ne paše. Izlazaka mi je preko glave, onaj s cukom oko zgrade može proći (smijeh). Osim ako nije neki povod.  Mnogo se dajem u odgajanje kćerke, što nimalo nije lak zadatak danas, jer sam ja već u nekim svojim godinama; ona je u nekom svom svijetu, ja u svom. Njoj će sad 13 godina, taman je onako pubertet hvata, pa nam je baš veselo (smijeh) – zaključuje Maja.

 

– Uvijek sam priželjkivala dijete. Život se okrene, dobije neki potpuno drugi smisao, sasvim prirodno se i vi mijenjate. Mijenja se pogled na život, odgovorniji ste, i sve to uljepšava život. Ona meni kaže da sam retro i staromodna, ali mislim da ono što roditelji usađuju negdje ima svoje mjesto. Svemu čemu su mene moji roditelji učili, tome težim i ja učiti svoju kćerku.

 

Pročitajte još