Irma Husić, osnivačica grupe „Ilmi batin“: Budimo vjetar u leđa, ne šapat iza leđa

Piše: Lejla Halimić

= Ilmi batin znači unutrašnje, skriveno. Putem našeg udruženja provodimo zaista značajne projekte i velike humanitarne akcije. Naši projekti su kao naša djeca, velika ili mala, ne pravimo razliku. Facebook grupe mogu biti i mnogo više od “rasadnika” loših emocija i negativnih komentara

Irma Husić, administratorica i osnivačica grupe „Ilmi batin“, veliku ljubav ulaže u ovu skupinu od 161.000 članova. Kako kaže, kada je 2020. godine osnovala grupu, nije imala nikakva brojčana očekivanja. Također, Irma nam je kazala da je grupa „Ilmi batin“ nastala sa željom da u moru internet platformi se usidri jedna grupa u kojoj nije potrebno biti dio “čopora” da bi u njoj opstao, grupa u kojoj će se svaka članica bez obzira na dob, vjeru ili akademski status, zaista osjećati dobrodošlom.

– Željela sam da postovi odu korak dalje od čisto porodičnih tema, te da kroz zanimljive fotografije i kratke informativne tekstove unesemo šarenilo u dan naših članica, te da malim poklonima izmamimo osmijeh na njihova lica – otkriva nam Irma Husić na početku razgovora za magazin „Azra“.

Vi ste administrator grupe. Kada se prisjetite početaka, jeste li mislili da će „Ilmi batin“ danas imati više od 160.000 članova?

– Kada sam osnovala grupu, u oktobru 2020., nisam imala nikakva brojčana očekivanja. Dovoljno je bilo družiti se s nekoliko žena koje su željele upijati nove informacije, koje su željele ići korak dalje od “žute štampe”. Zahvaljujući neumornom admin timu, na mobilnom zaslonu naših čitalaca svakodnevno su se smjenjivale priče, kako iz života naših sugrađana, ljepota dalekih destinacija pa sve do drevnih običaja gotovo zaboravljenih naroda. Prijateljska atmosfera sa zaista strogim pravilima izražavanja učinila je grupu „Ilmi batin“ vodećim mjestom “online” druženja ženske populacije.

 Zašto baš naziv „Ilmi batin“?

-Ilmi batin znači unutrašnje, skriveno. To je ono čime se vodimo kada želimo biti sigurni da nećemo pogriješiti. Grupa “Ilmi batin” je i osnovana da bi izvela na svjetlo dana ono najljepše u članicama.

Grupa se bavi i humanitarnim radom, koliko je snage i ljubavi potrebno da se neke stvari promijene?

– „Ilmi batin“ nije samo grupa već je osnovano i istoimeno udruženje na federalnom nivou s poslovnicama u Bihaću i Varešu. Putem našeg udruženja provodimo zaista značajne projekte i velike humanitarne akcije. Ovo je nešto što zaista iziskuje ljubav. Ne stojim samo ja iza grupe i udruženja, tu je i moj suprug Kurra Hafiz Dr. Admir Husić kao potpredsjednik, cijeli admin tim, uposlenici udruženja, svi jedni drugima dajemo oslonac i snagu u teškim momentima, jer ovaj posao i grupa iziskuju gotovo 24-satnu predanost.

Većina članova grupe su žene, koliko žena ženi može biti drug, a koliko vuk?

– Grupa i jeste samo za žensku populaciju, dok su u udruženje svi dobrodošli. Istina je da žene mogu da pokazuju toksične oblike ponašanja prema drugim ženama koje su, na neki način, drugačije od njih, te se ističu svojom različitošću, ambicioznošću, jedinstvenim idejama, ili suštinski na bilo koji način usmjeravaju pažnju na sebe. Međutim, fokus naše grupe je ukazati ženama na loše u njihovom ponašanju ili riječima te svakom pokazati da je mnogo ljepše biti nekom vjetar u leđa nego “šapat iza leđa”.

Kojim projektom se najviše ponosite?

– Naši projekti su kao naša djeca, velika ili mala, ne pravimo razliku. Od sitnih poklona iznenađenja osobama koje to ne očekuju do zaista skupih liječenja u Turskoj, sve smo to uspješno ispratili s našim divnim članicama. Posebno nas raduju neobične vrste darivanja. Naprimjer, naočale za daltoniste s kojima je moguće prvi put u životu vidjeti boje, električni romobil koji smo poklonili dječaku koji nema nogu te mu time olakšali put do škole, platili smo školovanje ženi koja je mislila da je za školovanje kasno (upravo uspješno završavila prvu godinu medicinske škole). Poticale smo žene na pokretanje svog posla te u tu svrhu poklonile plastenike u vrijednosti nekoliko hiljada maraka, organizirali smo natjecanja u humanitarnim projektima, gdje su nagrade bile 3.000, 2.000 i 1.000 KM, organizirali smo i takmičenje u hifzu s istom visinom nagrade, te mnoge druge projekte. Finansiramo projekte prodajom bajki za djecu (Tobi i vilina harfa; Jednorog Yan i pegasus Lars) čiji sam ja autor, te zbirke poezije (Divan srca) mog supruga. Tu smo zaista dobili zavidan odaziv, čitaoci su, sudeći prema komentarima, oduševljeni pričama, a i znaju da prihod od prodaje u potpunosti ide u humanitarne svrhe. Svi naši projekti i računi su javni.

Koliko vremena posvećujete održavanju stranice?

– „Ilmi batin“ je moja druga obitelj. Zajedno s admin timom na njoj radimo gotovo danonoćno.

Šta Vas uvijek usreći kada je riječ o ovoj grupi?

– Podrška članica. Svi komentari u kojima se vidi da su prepoznate i da se primjenjuju one vrijednosti koje plasiramo. Sve radosti na licima osoba kojima pomažemo. Spremnost žena da se uvijek založe za nas, da su uvijek uz nas – neprocjenjivo.

Hvala Vam za razgovor. Možete li poručiti nešto našim čitateljima? Zašto se trebaju priključiti grupi „Ilmi batin“?

– Facebook grupe mogu biti i mnogo više od “rasadnika” loših emocija i negativnih komentara. U ovoj grupi nećete biti bombardirani slikama ljudi koji se prikazuju u njihovoj “najboljoj formi”, prikazuju najveće životne uspjehe, nose najskupocjenije stvari te putuju na najekskluzivnije destinacije. Naprotiv, u ovoj grupi ćete naučiti kako se osjećati u “najboljoj formi”, kako sam postići uspjeh, šta je to, zapravo, najskupocjenija stvar, te koliko je u biti ekskluzivna i ona destinacija u kojoj se trenutno nalazite.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti