Kanita Karišik, sarajevska manekenka sa adresom u Nizozemskoj: Sve dugujem roditeljima

Piše: Ilma Jakubovic

Ljubav prema modelingu počela je u ranom djetinjstvu, gdje sam imala uzor za modu u mojoj mami i baki. Dolazim iz porodice u kojoj se radi punom parom. Tata radi u jednoj nizozemskoj firmi, a mama je u sportu, tako da sam uz nju odrasla u sportskoj dvorani. Najveći izazov bi mi bio da kreiram svoju dizajnersku modnu liniju i da uz to radim posao stomatologa

Sarajka Kanita Karišik s adresom u Nizozemskoj u martu ove godine našla se u ulozi članice žirija izbora za Miss Nizozemske u svih dvanaest provincija ove zemlje. Prije nekoliko godina bila je pobjednica ovog takmičenja, a sada se našla s druge strane bine. Ne krijući ponos i uzbuđenje za naš magazin govorila je o kako se osjećala u novoj ulozi, a otkrila je i sve zanimljivosti svog posla te kako je uklopila stomatologiju i modeling.

– Kada sam se našla s druge strane, sjetila sam se svojih iskustava i znala sam šta se traži od buduće pobjednice. Izbor se sastoji iz više rundi, prva je predstavljanje, i tu se odmah ocijenjuju držanje, stav i dikcija. Djevojka mora imati mnogo kvaliteta, prvo i osnovno je njeno držanje, kako djevojka zrači, mora biti pozitivna, ljubazna i komunikativna. Vratila sam se u taj momenat kad sam se takmičila i bila sam svjesna koliko je to uzbuđunje tim djevojkama – kazala je Kanita na početku našeg razgovora.

 

Kako je izgledalo kada ste se Vi takmičili? Je li bilo razlike u pravilima, samoj ceremoniji?

– Otprilike je sve isto, samo što sad djevojke imaju veliku potporu društvenih mreža, koje imaju svoj udio u izboru. Od novina je sada što djevojke na samoj bini izvuku iz staklene zdjele hashtag temu, kao što je naprimjer #ugljicnidioksid ili #mikroplastika, teme iz različitih oblasti: hemija, fizika, biologija, psihologija. Od djevojke se u tom trenutku očekuje da će ispričati kratko nešto o toj temi, a žiriju je tada omogućeno da vrlo precizno prepozna kvalitete i karakteristike te djevojke. Lično mi se jako sviđa ta runda, jer sadrži sve elemente jedne Miss, koja je ambasadorica svoje države i od koje se očekuje da zna sadržajno pričati o raznim temama.

 

Kada se rodila ljubav prema ovoj branši? Možete li se prisjetiti samih početaka?

– Ta ljubav je počela u ranom djetinjstvu, gdje sam imala uzor za modu u mojoj mami i baki. Baka bi mi uvijek za rođendan slala prelijepe svečane haljine, koje dan-danas čuvam. Kao dijete sam voljela pjevati, nastupati i pozirati pred kamerom. Bilo mi je zabavno praviti kombinacije s mamom i voljela sam uzeti mamine modne časopise i gledati nove kolekcije. Putem satelitske televizije sam kao dijete pratila izbore za Miss i djevojke su me fascinirale ljepotom i elegancijom. Maštala sam da jednog dana postanem dio toga.

Na kojem tržištu najviše radite, a koji su Vam dosad realizirani modni angažmani posebno dragi?

– Kroz svoj modni blog i Instagram često sarađujem s nizozemskim, skandinavskim, francuskim, engleskim i bosanskohercegovačkim brendovima. Pri izboru odjevnih komada trudim se da budu kvalitetni materijali i kroz njih želim prikazati svoj stil odijevanja koji je usmjeren više pariskoj modi, koja je jednostavna, nonšalantna, a istovremena vrlo elegantna i ženstvena. Dovoljno je uz to imati jedne divne cipelice ili tenisice i torbicu, da biste podigli tu modnu kombinaciju.

Rođeni ste u Sarajevu, a odrasli u Holandiji. Kakvo je bilo Vaše djetinjstvo?

– Odrasla sam u turističkom mjestu na obali Nizozemske, plaža je bila stotinjak metara od našeg apartmana, tako da sam mnogo vremena provodila vani. Cijela obala je razdvojena dinama koje su pošumljene borovom šumom i uz to imaju posebnu floru i faunu, konstanto sam bila u dodiru s prirodom. Nešto što je specifično za Nizozemsku je biciklizam i već od ranog uzrasta počela sam da vozim bicikl, i znala sam s roditeljima voziti po nekoliko kilometara. Kod kuće smo komunicirali samo na našem jeziku, nepisano pravilo je bilo van kuće se priča nizozemski. Moja mama je mnogo radila sa mnom da naučim pravilno čitati i pisati naš jezik, tako da nisam imala nikakve prepreke u komunikaciji s familijom koja živi na našim prostorima.

 

Iz kakve porodice dolazite, kako provodite zajedničko vrijeme, nedostaje li vam porodica jer ste od nje zbog svog posla poprilično odsutni?

– Dolazim iz porodice u kojoj se radi punom parom. Tata radi u jednoj nizozemskoj firmi, a mama je sportu tako da sam uz nju odrasla u sportskoj dvorani, gdje sam od malih nogu trenirala sportsku gimnastiku. U međuvremenu, roditelji su kupili kuću u gradu Alkmaar i mama je napravila jedan predivan vrt s mnogo cvijeća, gdje provodimo mnogo vremena zajedno. Vrt je naše centralno mjesto za druženje, mjesto od proljeća pa do kasnog ljeta, praktički do deset sati navečer je dan ljeti, tako da tu provodimo mnogo slobodnog vremena. Sve vrijeme studija živjela sam kod roditelja i svakodnevno putovala do Amsterdama na fakultet, jer je veoma dobra povezanost gradova vozovima. Roditelji su mi jako nedostajali u periodu kad sam mnogo putovala, ali zahvaljujući mobilnoj komunikaciji sam to nadoknadila.

Koliko su Vam roditelji podrška u poslu kojim se bavite?

– Roditelji su mi najveća podrška, uvijek su me podržavali u svim mojim odlukama i naučili su me da dobro razmislim prije nego što donesem bilo koju odluku. Moj tata je pokazao veliki talent i stručnost u mom poslu u vezi s modom, jednom prilikom kad sam vježbala catwalk hodanje za izbor za Miss u dnevnom boravku, tata je poskočio i pokazao kako bi to trebalo da izgleda, tu smo se jako nasmijali i od tada mi čak pomaže pri izboru slika za objave na Instagramu. Mama mi je oduvijek bila uzor i neko ko me najbolje razumije i zna šta zaista želim. Većinu slika koje objavljujem na društvenim mrežama napravila je moja mama, napravimo jednu kombinaciju druženja kafe i šetnje, pa i usput napravimo fotke. Bilo je dana dok sam studirala i bila okupirana studijem, mama bi znala reći: ”Hajde, malo se sredi, idemo te slikati”, to mi je bio vjetar u leđa i motivacija da ne odustanem od svog hobija.

Završili ste studij na Stomatološkom fakultetu u Amsterdamu. Gajite ljubav prema dvjema potpuno različitim profesijama, modelingu i stomatologiji. Zašto baš stomatologija?

– Jednom prilikom mami je pukao ključ od bicikla i ostao u bravi i zabrinula se kako će pokrenuti bicikl, tada sam ja uspjela uz pomoć pinceta i magneta da izvučem taj slomljeni dio ključa iz brave, na što se mama iznenadila i rekla mi: “Ti ćeš biti jako dobar stomatolog“. Oduvijek sam voljela rad rukama, reparaciju nakita, izrada novih komada nakita, i to sve zajedno s interesovanjem prema medicini se spojilo u ljubav prema stomatologiji.

 

Planirate li se u budućnosti nastaviti baviti modelingom ili stomatologijom?

– Neću se prestati baviti modom, to je moja velika strast i u budućnosti imam u planu neke nove projekte u vezi s modom. U životu je bitno raditi nešto što vam ponovo daje energiju i elan za novi dan, tako je to meni moda. Stomatologija se odlično uklapa uz moj životni stil, jer mi daje mogućnost kombinacije zdravlja i ljepote, kojim se rado bavim. Oba posla su visoko kreativna, tako da uspijevam da se u jednom poslom odmaram od drugog.

 

Ljubav prema modi pokazujete i kroz svoj modni blog „Kanilure“.

– „Kanilure“ je moj alterego u modi, sastoji se od početnih slova moga imena Kani i lure od francuske rijeci ”allure”, što znači u prijevodu očarati. „Kanilure“ je povezanost s dizajnom, interijerom, uređenjem prostora i to sve povezujem s modnim izričajem.

 

Šta smatrate svojim najvećim dosadašnjim uspjesima?

Prvi uspjeh mi je bio upis na Stomatološki fakultet u Amsterdamu ACTA (Academic Centre for Dentistry Amsterdam). Taj fakultet je već godinama u vrhu istraživanja u oblasti stomatologije, a nedavno su proglašeni drugim najboljim u svijetu. A sa svojim istraživačkim diplomskim radom sam i ja bila dio tog tima i smatram da mi je to dosad najveći uspjeh.

Šta bi Vam bio najveći izazov u karijeri?

– Najveći izazov bi mi bio da kreiram svoju dizajnersku modnu liniju i da uz to radim posao stomatologa.

 

Beauty savjet koji ste naučili od vrhunskih vizažista ili od sestre, mame, tetke, bake?  

– Beauty savjet moje mame je kuhanje goveđe supe s kostima po nekoliko sati, jer kosti sadrže čudotvorni kolagen koji hrani kožu i s tim usporava starenje kože. Ukoliko nemate vremena za pravljenje te supe, postoji dobra alternativa: kolegen u prahu, koji se svakodnevno može konzumirati u napicima ili hrani.

Kako izgleda Vaš idealan ljetni odmor?

– Moj idealni ljetni odmor je na našim prostorima, kombinacija Jadrana i planina. Obožavam more i najviše se tamo opustim, uživam u mirisu mora, stopljenih mirisa lavande, ruzmarina i lovora. Sretnom me čini spremanje nakon plaže, za večernji izlazak uz preplanuli ten i duge šetnje pored obale, a nakon večere noćni izlazak. Sve uz muziku valova, cvrčaka je najljepša meditacija. A na planinama svježi zrak, miris borove šume i naravno uštipci s kajmakom i kiselim mlijekom.

 

Šta je neizostavno u Vašoj torbi za plažu?

– Thermo boca s vodom koja drži hladnoću cijeli dan, neseser s ogledalcem, pribor za manikuru, mekana četka za kosu, balzam za usne sa zaštitnim faktorom, balzam za kosu, faktor 30 za tijelo i lice, marmelada za sunčanje, svilena marama za kosu, šešir, sunčane naočale, reketi za beach tenis i loptica za picigin.

FIT TIJELO ZA FIT LJETO

– Za održavanje dobre linije esencijalna je svakodnevna fizička aktivnost, koja vas ne crpi nego relaksira. Svaki dan koristim bicikl kao prevozno sredstvo, jer uživam u tim momentima vožnje, a i ujedno mi dođe kao kardio trening. Mislim da je najvažnije raditi ono što volite i izbjegavati vježbe koje vas iscrpljuju. Nisam ljubiteljica trčanja, pa ću ga zamijeniti brzim hodom. Odrasla sam u porodici gdje smo svi u pokretu i nakon objeda smo uvijek u šetnji. Osim kardio aktivnosti, moj trening se sastoji od različitih fitnes programa kao što su joga, pilates i aerobik.

Moji doručci su različiti, dva omiljena su: kuhana zob i lan uz dodatak voća i orašastih plodova i proteinski doručak: tostirani hljeb s ajvarom, avokadom i kuhanim jajetom. Pokušavam što manje kupovati instant proizvode, tako da kuham našu tradicionalnu i mediteransku hranu. Jako volim ljutu hranu, chili papričica mi je broj jedan i često je dodajem u hranu. Za pečenje koristim ulje od kikirikija, a za salate ili mariniranje koristim maslinovo. U Nizozemskoj se nakon radnog vremena jede topli obrok, to je oko 18 sati, tada i ja jedem toplo, preferiram kuhanu hranu na kašiku. Ako je krompir, pasta ili riža, hljeb ne konzumiram, ali s finim varivom volim.

Svi ljudi koji me poznaju znaju koliko volim čokoladu i dizana tijesta, a moja uzrečica je: jedi malo, jedi dobro, pa savjetujem svima da, ako im se jede, pojedu kolač, ali to neka bude umjereno. Sami znate da pod utjecajem stresa jedemo nesvjesno, meni pomaže u tom trenutku popiti čašu vode, smiriti se i poslije pristupiti hrani.

Foto: Suzette Silvy

Pročitajte još